Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεπιθύμητος στο Κίεβο ο Γερμανός πρόεδρος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεπιθύμητος στο Κίεβο ο Γερμανός πρόεδρος

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε ότι το ταξίδι στην Ουκρανία που πρότεινε ο Πολωνός ομόλογός του "δεν ήταν επιθυμητό" από το Κίεβο. Έχει επικριθεί για την εγγύτητά του με τη Ρωσία.

Το Κίεβο απέρριψε το προτεινόμενο ταξίδι του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος από την Πολωνία όπου βρίσκεται.

Ο Σταϊνμάιερ σχεδίαζε να πραγματοποιήσει κοινή επίσκεψη στην Ουκρανία με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τους ομολόγους τους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ως «ένα ισχυρό μήνυμα κοινής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ουκρανία».

Αλλά «αυτό προφανώς δεν το ήθελαν στο Κίεβο», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.

Η Ουκρανία είχε στο παρελθόν ασκήσει έντονη κριτική στον Γερμανό πρόεδρο για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε ως πρώην υπουργός Εξωτερικών στη βελτίωση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι έκανε ο Σταϊνμάιερ στη Βαρσοβία;

Σύμφωνα με το γραφείο του ομοσπονδιακού προέδρου, η επίσκεψη στη Βαρσοβία  είχε σκοπό να καταδείξει ότι οι Γερμανοί και οι Πολωνοί στέκονται μαζί στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα του ταξιδιού.

Το ζευγάρι θα συναντηθεί επίσης με Ουκρανούς πρόσφυγες και εθελοντές στην Πολωνία, αφού η χώρα δέχτηκε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν προστασία από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα τους.

Η κριτική στον Σταϊνμάιερ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία Andriy Melnyk και ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Kaczynski έβαλαν στο στόχαστρο τον Σταϊνμάιερ για τις σχέσεις του με τη Ρωσία

Ο Melnyk δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι ο Γερμανός πρόεδρος δεν ήταν σοβαρός όσον αφορά τη ρήξη του με τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι που συνδέονται με τον Σταϊνμάιερ, όπως ο Γενς Πλότνερ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, και ο υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών Andreas Michaelis, καθώς και πολλοί σημαντικοί πρεσβευτές, συμμερίζονται επίσης τη στάση Σταϊνμάιερ απέναντι στη Μόσχα.

Ο Σταϊνμάιερ ήταν κοντά στον πρώην καγκελάριο Gerhard Schröder, του οποίου οι δεσμοί με τη Ρωσία μετά τη συνταξιοδότησή του έχουν γίνει όλο και πιο στενοί. Είχε επίσης δύο θητείες ως υπουργός Εξωτερικών πριν γίνει πρόεδρος, και επί των ημερών του προσαρτήθηκε η Κριμαία στη Ρωσία.

Ο Kaczynski ήταν επίσης επικριτικός για την εξωτερική πολιτική του Βερολίνου στη Welt am Sonntag, όπου δήλωσε ότι η Πολωνία «δεν είναι ευχαριστημένη με τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024