Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ συζητά το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας
Η Γερμανία προειδοποιεί εναντίον της ανάληψης δράσης με υπερβολική βιάση, με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη φθάσει στα ύψη στην Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας σε αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, καθώς αναμένεται στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για σειρά ειδικών συνόδων με στόχο να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.
«Εργαζόμαστε πάνω σε έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων» και συζητώνται «πολλά ονόματα» ολιγαρχών και ανθρώπων κοντά στο Κρεμλίνο, είπε ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς οι συζητήσεις για τα μέτρα δεν είναι δημόσιες.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει σειρά σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ενόψει της άφιξης Μπάιντεν
Σήμερα το ζήτημα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενόψει της άφιξης του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για να πάρει μέρος στις συνόδους των τριάντα κρατών μελών του NATO, της ΕΕ και της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.
Οι τέσσερις γύροι κυρώσεων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες μέσα στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, που βάζουν στο στόχαστρο 685 πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία και διάφορους τομείς, από το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά ως την αμυντική βιομηχανία, δεν μετέβαλαν τη στάση του Κρεμλίνου.
Η ΕΕ καλείται πλέον να συζητήσει την πολύ πιο σκληρή από οικονομική σκοπιά επιλογή της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο — το εφαρμόζουν ήδη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά όχι οι 27, που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τη Ρωσία στο πεδίο της ενέργειας, ειδικά ως προς το φυσικό αέριο.
Στα ύψη οι τιμές ενέργειας
Διπλωμάτες τόνισαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι χώρες της Βαλτικής, ειδικά η Λιθουανία, πιέζουν να αποφασιστεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντάς το λογικό βήμα, όμως η Γερμανία προειδοποιεί εναντίον της ανάληψης δράσης με υπερβολική βιάση, με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη φθάσει στα ύψη στην Ευρώπη.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προχωρήσει σε εξίσου σκληρά αντίποινα — δεν αποκλείει ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία το 40% του αερίου που καταναλώνει.
Η Γερμανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εκτός από αέριο εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού.
Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη ρωσική Gazprom για τον εφοδιασμό της με αέριο, δεν αποκλείει το να ζητήσει να εξαιρεθεί από την επιβολή κυρώσεων. Το μοναδικό διυλιστήριο αργού της Βουλγαρίας ανήκει στη ρωσική Lukoil και αυτό παράγει το 60% των καυσίμων που καταναλώνονται στη χώρα της Βαλκανικής.
Κρίσιμη η στάση της Γαλλίας
Για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία. Η στάση της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, θα είναι κρίσιμη.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στην Ουκρανία δεν θα υπάρχει κανένα «ταμπού» ως προς την επιβολή κυρώσεων.
«Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να αναγκάσουν τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αναθεωρήσει τη στάση του. Ανάμεσα στους εταίρους μας και ανάμεσα στις χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, κάποιες είναι πιο ευαίσθητες όσον αφορά το πετρέλαιο και το αέριο. Ωστόσο, όπως έχει πει ο πρόεδρος, δεν υπάρχουν ταμπού».
Διπλωμάτες λένε ότι εάν η Ρωσία αρχίσει να βομβαρδίζει εντατικά το Κίεβο, η Ευρώπη δεν αποκλείεται να συζητήσει ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια συλλήβδην.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
- Η ομολογία Λαζαρίδη για την ποινικά κολάσιμη πράξη της απάτης και η σκοπιμότητα (;) πίσω από την πρόθεση επανόρθωσης
- Τζέιμς Μποντ: Η Amazon MGM ανοίγει τα χαρτιά της – Tο στοίχημα των 8 δισ, o διάδοχος, το μεγάλο εμπόδιο
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Γεωργιάδη, ακόμη μια ευθεία και επικίνδυνη επίθεση στη Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου
- Δικηγόροι προειδοποιούν: Οι συζητήσεις σας με chatbot μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας
- Με «ναυτικό αποκλεισμό και βόμβες» απειλούν οι ΗΠΑ το Ιράν αν δεν συνάψει συμφωνία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442