Οι περιοχές – ατμομηχανή της κτηματαγοράς
Η αύξηση κατά 26,8% έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών δείχνει ότι η ελληνική αγορά ακινήτων αναθερμαίνεται κόντρα στα εμπόδια που βάζει η πανδημία
Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης έχει εισέλθει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, κόντρα στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι συνεχείς «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας. Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ξαναπήρε μπροστά τα δύο τελευταία χρόνια, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια… χειμερίας νάρκης.
Κάτι που αποτυπώνεται και στην αριθμό έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 26,8% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2020 (σε απόλυτα νούμερα διαμορφώθηκαν σε 17.353 από 13.685). Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν συνολική πτώση της τάξης του 95% το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 άγγιξε το 93%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, από τις αρχές του 2018 η ελληνική κτηματαγορά άρχισε να αλλάζει σελίδα, αποτελώντας μάλιστα την πρώτη χρονιά που καταγράφηκε αύξηση των τιμών μετά την ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας. Συγκεκριμένα, οι ζητούμενες τιμές πώλησης το 2018 αυξήθηκαν κατά 1,5% ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκαν και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην οικοδομική δραστηριότητα.
«Σήμερα, 36 μήνες από τους πρώτους θετικούς δείκτες, η κτηματαγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα να συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσφέροντας στήριγμα στο ΑΕΠ, που το τρίτο τρίμηνο έτρεξε με 13,4%». Οπως παρατηρεί ο κ. Μπάκας, η έντονη οικοδομική δραστηριότητα οφείλεται τόσο στα μέτρα τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, όπως η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές όσο και στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για νεόδμητα διαμερίσματα.

Οι περιοχές
Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται στο λεκανοπέδιο Αττικής και ειδικότερα στα νότια προάστια λόγω και της ανάπλασης του Ελληνικού. Ενα έργο που αναμένεται να μεταμορφώσει την ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει για την περιοχή είναι η μεγάλη προσφορά σε νεόδμητα, ένας όρος που κόντεψε να εκλείψει από την ελληνική κτηματαγορά τα προηγούμενα χρόνια. Ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων κατασκευής μετά το 2018, καταγράφεται στα νότια προάστια (Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Ηλιούπολη, Αλιμο, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.), όπου τα νεόδμητα ακίνητα αποτελούν το 52,61% του συνόλου των νεόδμητων προς πώληση ακινήτων στον νομό Αττικής.
Επιπλέον, όλοι όσοι κινούνται στα νότια προάστια σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια ανεγείρονται νέες οικοδομές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια. Μεγάλη ζήτηση συγκεντρώνουν μετά την Αττική, οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν κατά σειρά το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.
- Κάραμπαγκ – Άγιαξ 2-4: Νίκη με επική ανατροπή στο φινάλε για τον «Αίαντα»
- LIVE: Αθλέτικ Μπιλμπάο – Παρί Σεν Ζερμέν
- Ουκρανία: Ποιοι θα ήταν υποψήφιοι αν γίνονταν τώρα εκλογές – Ποιος θα ήταν το φαβορί
- Οσεάν Ντοντάν: Κορυφαία τενίστρια έκανε αυξητική στήθους και άνοιξε Onlyfans (pics+vids)
- Καμπανάκι Ισραηλινού αναλυτή για Τουρκία: Πρώτη φορά μέλος του ΝΑΤΟ έχει δικό του στρατηγικό «οικοσύστημα»
- «Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που έπαθα»: Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για την περιπέτεια της υγείας του
- Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]
- Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













































![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442