Στη Βουλή η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές – Τι προβλέπει η τροπολογία
Αυξάνεται από τις 150.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας
Κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει τις φοροελαφρύνσεις, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Το πακέτο μέτρων αναμένεται να ενεργοποιηθεί από αύριο, ενώ περιλαμβάνει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές, τη διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες αλλά και τη μείωση στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. Ουσιαστικά, αφορά το μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο, τη μείωση του ΦΠΑ για γυμναστήρια, σχολές χορού και ζωοτροφές, τη μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και την παράταση αναστολής της επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.
Ειδικότερα
-Αυξάνεται από τις 150.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
Σήμερα, η κλίμακα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών για συγγενείς πρώτου βαθμού έχει αφορολόγητο 150.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ, 5% για το τμήμα από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξία άνω των 600.000 ευρώ. Για τις κληρονομιές οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).
Οι φορολογούμενοι που θα δίνουν μετρητά ή ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους θα υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Με την υποβολή της δήλωσης η Εφορία θα ελέγχει εάν αυτός που δωρίζει μπορεί να αποδείξει τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Με την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού που αποδέχεται τη δωρεά.
-Διατηρείται έως τον Ιούνιο του 2022 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
-Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
-Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. Ως «ζωοτροφές» νοούνται ενδεικτικά τα άχυρα και οι φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, τα γογγύλια, τα κτηνοτροφικά τεύτλα, οι κτηνοτροφικές ρίζες, οι χορτονομές, τα τριφύλλια, τα κτηνοτροφικά λάχανα, οι χορτονομές λούπινου, βίκου και τα παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και το καλαμπόκι. Εξαιρούνται οι τροφές για σκύλους και γάτες!
-«Κουρεύεται» κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1η Οκτωβρίου 2021.
-Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
- Αραγκτσί και Ιραβανί, κατηγορούν ΗΠΑ και Ισραήλ για την κατάσταση στο Ιράν
- Γροιλανδία: Τι σημαίνει για τους κατοίκους η «απειλή Τραμπ»
- Η Τσεχία θέλει να μείνει με κορώνα
- Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα και να φύγουν άμεσα από τη χώρα
- Χρυσός: Δεν πτοούνται οι ταύροι από τα ρεκόρ του 2025
- Γλυκά Νερά: Ηλικιωμένοι ξεγέλασαν απατεώνα που παρίστανε υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ
- Fidelity International: Η επενδυτική στρατηγική του 2026
- Μυστήριο με πτήση του «αεροπλάνου της Αποκάλυψης» πάνω από το Λος Άντζελες – Τα σενάρια & οι θεωρίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)




























![Airbnb: Επεκτείνεται το «μπλόκο» στη βραχυχρόνια μίσθωση [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/shutterstock_2395408901-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442