Ιράν-πυρηνικά – Έτοιμη για συνομιλίες, αλλά όχι υπό την «πίεση» της Δύσης, λέει η Τεχεράνη
Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά όχι υπό την «πίεση» της Δύσης, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος
Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε το Σάββατο ότι το Ιράν είναι έτοιμο για συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά όχι υπό την «πίεση» της Δύσης, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην άρση των κυρώσεων.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν καλέσει το Ιράν να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, έπειτα από διακοπή μετά τις ιρανικές προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο, ενώ το Παρίσι ζητά άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Τον περασμένο μήνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με πληροφορίες, προερχόμενες από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA), οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν προχώρησε στην παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% και ότι αύξησε την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60%.
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς, ότι έχει γνωστοποιήσει στην IAEA τις δραστηριότητές του και ότι η απομάκρυνσή του από την συμφωνία του 2015 θα ανατραπεί, αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην συμφωνία και άρουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
«Οι Δυτικοί και οι Αμερικανοί επιδιώκουν συνομιλίες μέσω πίεσης. Τι είδους συνομιλίες είναι αυτές; Έχω ήδη ανακοινώσει ότι θα έχουμε συνομιλίες για την κυβερνητική μας ατζέντα, αλλά όχι υπό πίεση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στην κρατική τηλεόραση.
«Οι συνομιλίες υπάρχουν στην ατζέντα. Επιδιώκουμε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο στόχο, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον ιρανικό λαό και να ευδοκιμήσει η ζωή του», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Ζύγιζε μόλις 9 κιλά» – Νέα στοιχεία για τον τραγικό θάνατο του 3χρονου στην Αλεξανδρούπολη
- O Τζόλης νίκησε τον Καρέτσα (5-3) και έγινε 4ος σε ασίστ στον κόσμο το 2025!
- Καλάβρυτα: Αμαξοστοιχία σταμάτησε για να βοηθήσει ορειβάτες – Με καρδιακά προβλήματα ο ένας
- Ισραήλ: Δύο νεκροί μετά από επίθεση Παλαιστίνιου – Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
- Σπείρα παραβίαζε μπαλκονόπορτες και έμπαινε σε σπίτια στη Δράμα – Μέλος της συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη
- Οριστικό: Την Τρίτη (30/12) θα γίνει το Μαρούσι – Παναθηναϊκός
- Με 4 τρόπους ο Λανουά μεταφέρει την πίεση στους διαιτητές
- Μαλαισία: Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης για τον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442