Λευκός Οίκος: Επιβεβαιώνει το «τσεκούρι» Μπάιντεν στα κέρδη των πλουσιότερων Αμερικανών
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του σε αδρές γραμμές αύριο Τετάρτη, στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να αυξηθούν οι φόροι στα κέρδη κεφαλαίου για το 0,3% των πλουσιότερων Αμερικανών, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.
Να «αποζημιώνεται η εργασία»
Αυτή η αύξηση των φόρων θα εγγραφεί στο πλαίσιο φορολογικής μεταρρύθμισης με σκοπό να «αποζημιώνεται η εργασία κι όχι μόνο ο πλούτος», σύμφωνα με τον Μπράιαν Ντις, βασικό σύμβουλο του κ. Μπάιντεν σε οικονομικά ζητήματα.
Το σχέδιο της μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να μετατρέψει το αμερικανικό Κογκρέσο σε πεδίο μακράς μάχης προτού εξασφαλιστεί η υιοθέτησή της, αφορά μόνο φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια, διευκρίνισε ο κ. Ντις.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, θα επηρεαστεί μόλις το 0,3% των φορολογουμένων, ήτοι περίπου 500.000 νοικοκυριά.
«Για τα 997 νοικοκυριά στα χίλια, η αλλαγή αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση», επέμεινε ο Μπράιαν Ντις.
Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποιον φορολογικό συντελεστή, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες αρκετών αμερικανικών ΜΜΕ, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών κεφαλαίου μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί, από το 20% στο 39,6%.
Το σχέδιο για τις οικογένειες
Η φορολογική μεταρρύθμιση αυτή έχει σκοπό να χρηματοδοτηθεί το επιλεγόμενο American Families Plan («Σχέδιο για τις αμερικανικές οικογένειες»), που περιλαμβάνει επενδύσεις επικεντρωμένες στα παιδιά, την οικογένεια και την υγεία.
Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο αυτό σε αδρές γραμμές αύριο Τετάρτη, στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου.
Η πρόταση αυτή είναι η δεύτερη πτυχή γιγαντιαίου προγράμματος επενδύσεων, με την πρώτη, που επικεντρώνεται στις υποδομές, να προβλέπει δαπάνες 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οκτώ χρόνια.
Διαγράφει τα κέρδη… Τραμπ
Ο Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, να αυξηθεί από το 21% στο 28% ο φόρος στα εταιρικά κέρδη, κάτι που θα διαγράψει εν μέρει τη μείωση τις φορολογίας στα εταιρικά κέρδη επί των ημερών του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ουάσιγκτον διεξάγει εξάλλου συνομιλίες στο πλαίσιο της G20 με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία για τον ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, που θα είναι πρακτικά ο ίδιος σε όσες χώρες την υπογράψουν.
Πηγή: ΑΠΕ
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)


















































![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442