Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν φταις εσύ αν έπεσες θύμα ghosting

Δεν φταις εσύ αν έπεσες θύμα ghosting

Με αξιοπρέπεια και ίσως σαρκασμό μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Όλο και κάποτε θα σου έχει τύχει. Τι πράγμα; Μα, το περίφημο ghosting.

Πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη, ένα 65% ανδρών και γυναικών έχει καταφύγει στο ghosting, προκειμένου να διακόψει μια σχέση, ενώ ένα 72% έχει πέσει θύμα αυτού.

Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Μιχοπούλου ορίζει το ghosting ως «απότομο και χωρίς αιτιολόγηση χωρισμό».  «Όταν κάποιος εξαφανίζεται σκόπιμα, δηλαδή το παίζει «φάντασμα», για να αποφύγει τη συνέχεια της σχέσης, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για την ξαφνική διακοπή της. Και μάλιστα αυτό δεν έχει να κάνει με την πίεση της δέσμευσης, επειδή μπορεί η σχέση να είναι στο αρχικό ακόμα στάδιό της». εξηγεί η ειδικός. Και συνεχίζει: «Το ghosting για τους ειδικούς της ψυχικής υγείας είναι μια μορφή χρήσης σιωπηλής βίας. Αφήνει τον άλλο μετέωρο, σύξυλο και ανίσχυρο. Όχι μόνο στερημένο από τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον βοηθούσαν να επεξεργαστεί το βίωμα και την εμπειρία αλλά και φιμωμένο, χωρίς τη δυνατότητα να απαντήσει εκφράζοντας τα συναισθήματά του (απογοήτευση, πόνο, θυμό κλπ), κάτι που θα τον βοηθούσε να διατηρήσει την αυτοεκτίμησή του.»

Είναι προβληματικό να εξαφανίζεσαι χωρίς εξηγήσεις

Η αίσθησή μας ότι στο διαδίκτυο μπορούμε να είμαστε κάποιοι άλλοι, μας οδηγεί πολύ συχνά σε απαίσιες συμπεριφορές. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο θρασείς που και στην πραγματική ζωή δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να εξαφανιστούν. Δηλαδή, την μια μέρα είμαστε μια χαρά, όλα καλά και την άλλη απλώς δεν σηκώνουν τηλέφωνα, δεν απαντάντε στα μηνύματα, δεν, δεν, δεν…

Αν είχατε προχωρήσει πέρα από μερικά ραντεβού, είναι τέλεια ιδέα να γράψεις ένα μήνυμα σε στιλ «Έχουμε μέρες να μιλήσουμε και ήθελα να δω αν είσαι καλά. Αποφάσισα ότι δεν μου κάνει αυτού του είδους η σχέση και καλό θα ήταν να τελειώσει εδώ». Αν απλώς βρεθήκατε μία ή δύο φορές και μετά το χάος, προσπάθησε να συγκρατηθείς και να μην στείλεις απολύτως τίποτα. Αγνόησε κι εσύ το άτομο που σε αγνοεί, εκτός αν ξέρεις ότι ο λόγος που το κάνει είναι συγκεκριμένος και σχετίζεται με κάποια δική σου ατυχή συμπεριφορά.

Μήπως απλώς περιμένει μια συγγνώμη σου;

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα δεν είναι δείγμα καλής συμπεριφοράς η άνευ λόγου εξαφάνιση και αγνόηση. Βαθιές ανάσες και πάμε παρακάτω.

Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει από ποιον ή ποια «θα την πάθει»

Φαίνονται οι άνθρωποι που θα σου κόψουν εξ απίνης την καλημέρα μια ωραία πρωία; Κανείς λογικός θα έλεγε πως όχι. Δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε από κάτι τέτοιο εύκολα. Η ζωή αξίζει να βιώνεται με ρίσκο και με θάρρος, άλλωστε.

Προσοχή, όμως! Ghosting δεν είναι οποιαδήποτε εκδοχή εξαφάνισης. Αν είχατε, ας πούμε, ρητά συμφωνήσει σε μια συνάντηση για σεξ και ύστερα τέλος, δεν υφίσταται κανενός είδους ghosting. Τα πράγματα είναι όπως είναι. Ας μην συμφωνούσατε εξ αρχής..

Επίσης ghosting δεν είναι «δεν σου μιλάω στα social για μία-δύο ημέρες»-προς Θεού! Ας αφήσουμε χώρο και χρόνο στον άλλο. Ο λόγος που «δε στέλνει» μπορεί να ποικίλλει από το «μου έτυχε κάτι», «δεν είχα διάθεση» ή ακόμα και «θέλω να δω αν σου έλειψα».

Χαλαρά και ψύχραιμα, πάνω απ’ όλα με την αυθαίρετη ερμηνεία συμπεριφορών.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024