Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε σε τουρκάλα δημοσιογράφο αν θα επιμείνει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ή αν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες όπως αυτήν της λύσης δύο κρατών.

Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση, όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τα μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις που θα παρουσιάσουν, είπε χθες Πέμπτη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Η λύση δύο κρατών

Απαντούσε σε ερωτήσεις τουρκάλας δημοσιογράφου, για το πότε θα καλέσει τη συνάντηση 5+1 κι αν θα επιμείνει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ή αν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες όπως αυτή του τουρκοκύπριου ηγέτη που είπε πως «μας αξίζει χωριστό κράτος».

«Πρόθεσή μου είναι να συγκαλέσω στις αρχές Μαρτίου μία συνάντηση των 5+1, τα Ηνωμένα Εθνη με τις δύο κοινότητες της Κύπρου μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία.

»Η συνάντηση αποφασίσαμε να είναι άτυπη, χωρίς προϋποθέσεις, για να επιτρέψει στα μέρη …Υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη διοίκηση της βόρειας Κύπρου. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευκαιρία όλοι να συζητήσουν ειλικρινώς μεταξύ τους πως βλέπουν το μέλλον και πως προχωρούμε».

Εχω εντολή από το ΣΑ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

«Η εντολή αυτή αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνάντηση των διαπραγματευτών που συγκαλούμε, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

»Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο ΣΑ κι αν υπάρχει συμφωνία των μερών διευρύνοντας το πεδίο των διαπραγματεύσεων, θα ερμηνευθεί ως κοινή συμφωνία» εξήγησε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι να φέρει τα μέρη μαζί, να τα ακούσει και να δει το αποτέλεσμα της συζήτησης.
«Το γεγονός ότι εμμένω στην εντολή που έλαβα, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός να ακούσω τον καθένα, να λάβω τα συμπεράσματα της συζήτησης στη βάση του οτιδήποτε τα μέρη έχουν ως κοινή άποψη για το μέλλον», πρόσθεσε.

Πηγή: politis.com.cy / ΚΥΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr