Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν έναν από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και «είναι ένας ξεχωριστός “λαός”», σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που ξεκαθάρισε ότι στην Πενταμερή θα προτείνει τη λύση δύο κρατών.

Τη λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας θα προτείνει στην άτυπη διάσκεψη 5+1, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Πολλοί επιθυμούν μια συμφωνία

Σε συνέντευξή του στο παράνομο ΤΑΚ, ο κ. Τατάρ είπε ότι η διαπραγμάτευση για την ομοσπονδία δεν μπορεί να αρχίσει από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθούν κάτι τέτοιο. Είπε επίσης ότι πολλά διαφορετικά μέρη επιθυμούν μια συμφωνία στην Κύπρο.

«Είναι μια συμφωνία για σταθερότητα και ένα πιο ασφαλές μέλλον, κάτι που μας λείπει εμφανώς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πάμε στις διαπραγματεύσεις γι’ αυτή τη συμφωνία».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία περνά μέσω της αναγνώρισης της κυριαρχίας του «κράτους» των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής για την τουρκοκυπριακή πλευρά θα είναι ο Εργκιούν Ολγκιούν και ότι θα πηγαίνουν στις συναντήσεις με έμπειρη ομάδα, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία και ο χώρος της άτυπης πενταμερούς δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

«Θα μας υποστηρίξει η Τουρκία»

«Θα πάμε σε αυτήν την άτυπη διάσκεψη 5+1 για να εκφράσουμε τις θέσεις μας. Αυτή είναι η στάση μας, είναι καθαρό και σαφές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία χρειάζεται η έγκριση και των δύο πλευρών και η μία πλευρά είναι οι Τουρκοκύπριοι.

«Θα πω και θα απαιτήσω ό,τι πρέπει να πω για το καλό του «λαού» μου. Ας δούμε που θα προχωρήσει η διαδικασία μετά από αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη στάση μας σε αυτήν τη διαδικασία έτσι ώστε να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού». Η Δημοκρατία της Τουρκίας αδιαμφισβήτητα θα μας υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.

Σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις είναι να ρυθμίζει όλα αυτά στο πλαίσιο της καλής θέλησης, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως «φυσικά αυτό που μας λένε είναι ότι “η εξουσία (του ΟΗΕ) βασίζεται στις αρχές και τις παραμέτρους που τίθενται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι παράμετροι είναι «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αλλά έχουμε περάσει αυτήν τη φάση. Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για τη φόρμουλα των δύο κρατών. Ο κόσμος μας ακούει και το αξιολογεί. Πως μπορούν να έρθουν οι δύο πλευρές κοντά; Πως μπορεί να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός; Αυτά λέγονται», υπογράμμισε.

«Δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα»

«Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ένας από τους ιδρυτικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι Τουρκοκύπριοι. Γι’ αυτό, αυτοί (οι Ελληνοκύπριοι) δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμάς σε αυτήν τη χώρα. Το ζήτημα της πλειοψηφίας – μειοψηφίας είναι άκυρο. Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική πουθενά στον κόσμο», ανέφερε.

Εδωσε το παράδειγμα της ΕΕ, λέγοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι δεν έχουν ένα εκατομμύριο πληθυσμό μπορούν να κυριαρχούν στον κόσμο όπως η Γερμανία, μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία στην Τουρκία».

Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι αποτελούν έναν από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους της ΚΔ, «είναι ένας ξεχωριστός “λαός” και σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ, ένας λαός δεν πρέπει να κυριεύεται από άλλους λαούς. Για μας, η θέση μας πάντοτε είναι ότι εμείς, ως ένας ξεχωριστός “λαός”, έχουμε το δικαίωμα να καθορίσουμε το δικό μας μέλλον».

Εκανε επίσης αναφορά στη Συμφωνία του 1960 και στη Συμφωνία για την ανταλλαγή πληθυσμών του 1974 καθώς και στο Σχέδιο Ανάν, για το οποίο «πήγαμε και ψηφίσαμε για να καθορίσουμε το δικό μας μέλλον».

«Είμαστε Τούρκοι»

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ «είμαστε Τούρκοι, είμαστε Μουσουλμάνοι, έχουμε τη δική μας γλώσσα, έχουμε τη δική μας θρησκεία».

Αυτοί οι άνθρωποι, είπε, «έχουν ιδρύσει το δικό τους κράτος και εμείς συνεχίζουμε στην πορεία μας σταθερά. Δεν θα ήταν πρέπων μετά από αυτήν την ώρα να γελαστούμε από κάποιες υποσχέσεις και να συμβιβάσουμε το δικό μας “κράτος” και κυριαρχία».

Πρόσθεσε ότι επιθυμούν τη συνεργασία δύο κρατών, το ένα δίπλα από το άλλο, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και σημείωσε πως «το βασικό κλειδί σε αυτήν τη στρατηγική και στάση είναι ότι έχουμε ήδη προτάξει πως υπάρχουν δύο ξεχωριστοί “λαοί” στην Κύπρο».

Ανέφερε επίσης ότι έχει παραθέσει αυτήν τη θέση σε ξένους πρεσβευτές και εκπροσώπους που έχει συναντήσει.

«Υπήρξαν πολλές συναντήσεις εδώ, πόσες φορές ήρθε ο ΟΗΕ, η ΕΕ, το ΗΒ. Ποτέ δεν μας λένε “έχετε λάθος”. Σέβονται τις απόψεις μας», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι αυτές τις απόψεις εξέφρασε και σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη Δευτέρα.

«Ηταν μια αδικία»

Σημείωσε ότι όταν υπενθύμισε στον κ. Γκουτέρες το «Ναι» των Τουρκοκυπρίων και το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι έγιναν κράτος μέλος της ΕΕ παρά την αρνητική τους ψήφο, ο Γκουτέρες του είπε ότι «ήταν μια αδικία για τους Τουρκοκύπριους».

Ανακοίνωσε επίσης παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ τον Φεβρουάριο.

Ανέφερε ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα μεταβεί στην Κύπρο στις 2 Φεβρουαρίου και ότι ο κ. Ραάμπ θα τον επισκεφθεί στις 4 Φεβρουαρίου, καθώς και ότι ο τελευταίος του τηλεφώνησε για τον συγχαρεί και ότι είχαν συνομιλία διάρκειας μισής ώρας.

Πηγή: philenews.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr