Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσικουδιά με μέλι έχετε δοκιμάσει; - Τρεις φίλοι έκαναν πραγματικότητα μια... τρέλα

Τσικουδιά με μέλι έχετε δοκιμάσει; – Τρεις φίλοι έκαναν πραγματικότητα μια… τρέλα

Η Τσικουδιά 35 είναι το προϊόν μιας παρέας, που μετρά πάνω από 30 χρόνια φιλίας. Η παρέα αυτή, ο Γιώργος Μαρκουλάκης και ο Παντελής Φανουργάκης, αποφάσισαν να στηρίξουν τον Ηλία Μελισσουργό, να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του

Τσικουδιά με μέλι έχετε πιεί; Αν δεν έχετε πιεί – προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν αναφέρομαι στις αυτοσχέδιες συνταγές και εφαρμογές του λεγόμενου ρακόμελου στα φοιτητικά στέκια- έχετε χάσει μια από τις πιο σπουδαίες εμπειρίες της παράδοσης του τόπου μας. Για την ακρίβεια, της παράδοσης της Κρήτης.

Είχα την ευκαιρία – με την ευγενική μεσολάβηση του designer φίλου Μιχάλη Αγγελακόπουλου της Foodwill- να δοκιμάσω το προϊόν που κυκλοφόρησε στην αγορά κατά την διάρκεια του 2020 η εταιρεία 35 Cretan Distillery.

Στο site της διαβάζω: «Η πολυποικιλιακή μας Τσικουδιά, αναμεμειγμένη με ορεινό θυμαρίσιο μέλι από Κρητικούς μελισσόκηπους και τοπικά αρωματικά, χωρίς καμία προσθήκη τεχνητών χρωστικών. Μας έδωσε πίσω την Τσικουδιά μας με μέλι 35Ν και το χρυσό, διάφανο της χρώμα. Η δυνατή, κοφτερή της γεύση αφήνει στο τέλος τη γλύκα της μαζί με το άρωμα του θυμαριού. Παράγεται με τη μέθοδο της ασυνεχούς απόσταξης σε χάλκινο κλασματικό άμβυκα, στο Ρέθυμνο. Σερβίρεται ιδανικά στους 10° – 12°».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τρεις φίλοι – επαγγελματικά αποκαταστημένοι, με καλές δουλειές και χορταστικές εμπειρίες ως προς τις προσωπικές τους διαδρομές- αντί να πάνω να αγοράσουν … κότερο, έριξαν τα λεφτά τους σε μια μικρή ωραία τρέλα: Έφτιαξαν μια αποσταγματοποιία στον τόπο τους. Μάλιστα, ο τόπος τους εμφανίζεται και στην επωνυμία της επιχείρησης: «Είναι ο 35ος παράλληλος του πλανήτη μας. Σε ένα μικρό σημείο του, ένα πανάρχαιο νησί με ιστορία 5000 ετών όπου οι άνθρωποι του έπρατταν και ζούσαν πάντα με ψυχή. Αυτό το νησί είναι η Κρήτη. Το όνομα του ποτού, είναι Τσικουδιά» ( https://35n.gr/).

Αλλά, ας πάμε να γνωρίσουμε τα πρόσωπα: «Η Τσικουδιά 35 φτιάχτηκε μέσα από τη συντροφιά. Είναι το προϊόν μιας παρέας, που μετρά σήμερα, το 2020, πάνω απο 30 χρόνια φιλίας. Η παρέα αυτή, ο Γιώργος Μαρκουλάκης και ο Παντελής Φανουργάκης, αποφάσισαν να στηρίξουν τον Ηλία Μελισσουργό, να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του. Να φτιάξει την καλύτερη Τσικουδιά, άξια της ιστορίας της, άξια του τόπου της. Εκείνη που θα ήταν και εκείνοι περήφανοι να κερνούν και να πίνουν».

H Τσικουδιά 35Ν φτιάχνεται στο Ρέθυμνο, στο αποστακτήριο που δημιούργησε ο Ηλίας Μελισσουργός. Ακολουθεί τους κανόνες κλασματικής ασυνεχούς απόσταξης, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες ποικιλίες Κρητικού καρπού.

Σήμερα, κυκλοφορούν από την εταιρεια 35Ν στην αγορά 3 προϊόντα με τσικουδιά. Μια πολυποικιλιακή από επιλεγμένους αμπελώνες, μια από σταφύλια της γαλλικής ποικιλίας Syrah και η τρίτη από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Σπίνας βρίσκεται στην ορεινή Κρήτη. Και οι τρείς κυκλοφορούν σε αριθμημένα διαφανή μπουκάλια των 200, 500 και 700ml.

Για το κλείσιμο, κράτησα πέντε λόγια από ένα κείμενο που δημοσιεύεται στο site της 35N: «Η τσικουδιά, ταπεινή από τα γεννοφάσκια της, φτιαχνόταν από τα υπολείμματα των σταφυλιών της Κρήτης, ποικιλίες πανάρχαιες. Ήταν γιατρικό, το καλωσόρισμα, έναρξη για να φας, έναρξη για να γιορτάσεις, έναρξη για να κουβεντιάσεις.

Ήταν σημάδι λήξης, μετά από την κούραση της ημέρας, μετά το φαγητό, μετά το γλέντι. Υπάρχει σε όλα τα Κρητικά σπίτια, ακόμα και σε εκείνα μακριά από την Κρήτη αλλά έχει μονάχα ένα ιδιότυπο κανόνα.

Δεν το πίνεις ποτέ χωρίς συντροφιά. Ποτέ μονάχος».

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024