Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους 17 προκειμένου να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου - Σε Πενσυλβάνια και Τζόρτζια τα βλέμματα, καθώς αναμένονται αποτελέσματα τις επόμενες ώρες

Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσεται η διαδικασία των αμερικανικών εκλογών, με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να έχει μπει στην τελική ευθεία και το σενάριο να υπάρξει νικητής τις επόμενες ώρες, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά σε κάποιες καθοριστικές πολιτείες, να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμά του, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μία ανάσα μακριά, διεκδικώντας, έστω και με λιγότερες πιθανότητες, την επανεκλογή του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών -ο οποίος συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους 17 προκειμένου να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου- διατηρεί προβάδισμα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα. Αν καταφέρει να «κλειδώσει» τις δύο αυτές πολιτείες, θα φτάσει στο «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται.

Στην αντίπερα όχθη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, κυρίως σε νομικό επίπεδο, καθώς η ομάδα του έχει ήδη κάνει προσφυγές για να σταματήσει η καταμέτρηση σε αρκετές πολιτείες, ωστόσο υπέστη δικαστική ήττα σε Μίσιγκαν και Τζόρτζια, όπου το αίτημά του απορρίφθηκε.

Τα βλέμματα πάντως στρέφονται σε Πενσυλβάνια και Τζόρτζια, που αποτελούν τις δύο πολιτείες όπου αναμένονται επίσημα αποτελέσματα εντός των επόμενων ωρών, με τον Τραμπ να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αν τις χάσει, ενώ αρκεί η ήττα του -προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος ο Μπάιντεν- μόνο στην Πενσυλβάνια που δίνει 20 εκλέκτορες.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα στις εξής πολιτείες:

  • Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες)
  • Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)
  • Αριζόνα (11 εκλέκτορες)
  • Νεβάδα (6 εκλέκτορες)
  • Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)
  • Αλάσκα (3 εκλέκτορες)

Πώς εξελίσσεται η καταμέτρηση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις 00:00 (ώρα Ελλάδος), στην Πενσυλβάνια, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,1% έναντι 48,6%. Απομένουν να καταμετρηθούν περίπου 370.000 ψήφοι ακόμη, όλες τους επιστολικές. Μάλιστα, οι τοπικές αρχές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση τις επόμενες ώρες.

Στη Τζόρτζια, ο Τραμπ προηγείται, αλλά ο Μπάιντεν έχει μειώσει τη διαφορά στις 13.000 ψήφους (ποσοστά 49,5% έναντι 49,2% με καταμετρημένο το 98%), με τις τοπικές αρχές να εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό, πιθανόν ακόμη και την Παρασκευή.

Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,5%, έναντι 48,1% του Τραμπ, διαφορά μόλις 68.000 ψήφων, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων. Το δίκτυο Fox και το πρακτορείο Associated Press δίνουν ήδη νικητή των Μπάιντεν, ωστόσο άλλα ΜΜΕ περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η καταμέτρηση που πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Στη Νεβάδα έχει καταμετρηθεί το 89% των ψήφων. Ο Μπάιντεν προηγείται με 49,4% έναντι 48,5%, δηλαδή διαφορά μικρότερη των 11.500 ψήφων.

Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 77.000 ψήφων, ποσοστό 50% έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Ωστόσο, στην πολιτεία αυτή γίνονται δεκτές και οι επιστολικές ψήφοι που έχουν ταχυδρομηθεί το αργότερο μέχρι την ημέρα των εκλογών (3 Νοεμβρίου), εφόσον φτάσουν στα χέρια των αρχών μέσα σε διάστημα 9 ημερών.

Τέλος, στην Αλάσκα, με καταμετρημένο το 56% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 62,9% έναντι 33% του Μπάιντεν, με τη διαφορά των ψήφων να ανέρχεται σε 52.00 ψήφους.

Τα στοιχεία του εκλογικού χάρτη όπως διαμορφώνονται στις 00:00 ώρα Ελλάδος

Πενσυλβάνια και Τζόρτζια ανακοινώνουν αποτελέσματα

«Φαίνεται πως θα έχουμε καταμετρήσει τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοδελτίων σήμερα» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στο CNN η υπουργός της Πολιτείας της Πενσυλβάνια, Κάθι Μπούκβαρ.

«Νομίζω πως απομένουν περίπου 550.000 ψήφοι, που αναμένεται να καταμετρηθούν σήμερα. Ορισμένες έχουν ήδη καταμετρηθεί, αλλά δεν έχουν ανέβει στο σύστημα» συνέχισε.

Το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια συρρικνώνεται, σημειώνει το CNN, ενώ σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενσωμάτωση των ψήφων που βρίσκεται στο 92% ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος προηγείται κατά 1,5 μονάδες έναντι του δημοκρατικού υποψηφίου.

Σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν επικρατήσει στην Πενσυλβάνια, η οποία δίνει 20 εκλέκτορες, τότε θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Στην Τζόρτζια, η οποία δίνει 16 εκλέκτορες, απομένουν να ενσωματωθούν περίπου 61.000 ψήφοι, και για την ώρα το προβάδισμα του Τραμπ είναι οριακό με λιγότερο από 13.000 ψήφους.

«Μέσα από την εκστρατεία του Τραμπ συνεχίζουν να λένε ότι έχουν δικηγόρους και στις δύο πολιτείες. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος έχει τηλεφωνήσει στον ρεπουμπλικανό κυβερνήτη εδώ, καθώς και στον ρεπουμπλικανό στην Πενσυλβάνια» αναφέρει ο ανταποκριτής του CNN.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων χωρίς να έχει κερδίσει τις δύο παραπάνω πολιτείες, οπότε οι πιθανότητες επανεκλογής του θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις σε αυτές τις δύο τις επόμενες ώρες.

Σε ό,τι αφορά στην Αριζόνα, η υπουργός Εξωτερικών της πολιτείας, Katie Hobbs, δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 400.000 έως 450.000 εκκρεμή ψηφοδέλτια που δεν έχουν καταμετρηθεί σε ολόκληρη την πολιτεία και μόλις 300.000 από αυτά βρίσκονται στην κομητεία Maricopa – τη μεγαλύτερη κομητεία της πολιτείας.

Η Hobbs είπε στο CNN ότι αναμένει πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει καταμετρηθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο. «Νομίζω ότι μέχρι αύριο θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς κινείται η Αριζόνα».

Δικαστική ήττα Τραμπ σε Μίσιγκαν και Τζόρτζια

Νωρίτερα, απoρρίφθηκε το αίτημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων στο Μίσιγκαν, βάσει δικαστικής εντολής.

Η δικαστής Σίνθια Στίβενς προέβη στη συγκεκριμένη απόφαση κατά τη διάρκεια δικαστικής ακρόασης την Πέμπτη. Όπως είπε, σχεδιάζει να εκδόσει γραπτή απόφαση την Παρασκευή. Η πολιτειακή επικεφαλής του Μίσιγκαν, Τζόσλιν Μπένσον, δήλωσε μάλιστα ότι η προσφυγή από τον Τραμπ ήταν «επιπόλαιη». Όπως δήλωσε η ίδια, όλες οι ψήφοι καταμετρήθηκαν με ασφάλεια και ακρίβεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στη Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Επιμένει στις καταγγελίες ο Τραμπ

Πιστός στη γραμμή που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με περαιτέρω νομικές ενέργειες ενάντια σε αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε ορισμένες πολιτείες, καταγγέλλοντας, χωρίς καμία απόδειξη, εκλογική νοθεία σε πολιτείες που ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται να επικρατεί.

«Θα κινηθούμε νομικά για εκλογική απάτη σε όλες τις πρόσφατες πολιτείες που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι κέρδισε» έγραψε σε tweet, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες πολιτείες ή περιπτώσεις που για τον ίδιο να συνιστούν εκλογική νοθεία.

Μπάιντεν: «Να έχετε πίστη, θα κερδίσουμε»

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως το προεκλογικό του επιτελείο παραμένει αισιόδοξο και πως αναμένει την καταμέτρηση όλων των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Τρίτης.

«Κάντε υπομονή παιδιά. Οι ψήφοι καταμετρώνται και αισθανόμαστε πολύ καλά για το πού βρισκόμαστε» είπε σε tweet του. «Να έχετε πίστη. Θα κερδίσουμε» τόνισε σε άλλη ανάρτησή του.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, λίγη ώρα αργότερα, με τον ίδιο να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο ίδιος και η υποψήφια αντιπρόεδρός του, Καμάλα Χάρις, θα είναι οι νικητές των αμερικανικών εκλογών. Μάλιστα, ζήτησε την υπομονή των υποστηρικτών του ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Η γερουσιαστής κι εγώ συνεχίζουμε να νιώθουμε πολύ καλά. Δεν αμφιβάλλουμε πως, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, η Χάρις κι εγώ θα είμαστε νικητές. Οπότε, σας ζητώ να παραμείνετε ήρεμοι – όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μείνετε ήρεμοι. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, η καταμέτρηση ολοκληρώνεται και θα ξέρουμε πολύ σύντομα. Σας ευχαριστώ όλους για την υπομονή σας, αλλά πρέπει να μετρηθούν οι ψήφοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr