Ιταλία : «Εξαιρετικά μεγάλη ροή» μεταναστών λόγω κοροναϊού
Η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού «γεννά εξαιρετικά μεγάλη ροή οικονομικών μεταναστών», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.
Η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού «γεννά εξαιρετικά μεγάλη ροή οικονομικών μεταναστών», εκτίμησε χθες Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Εχουν πολλαπλασιαστεί
Πολλοί αποβιβάζονται στις ακτές του τουριστικού νησιού Λαμπεντούζα, υπό τα βλέμματα λουόμενων παραθεριστών.
Οι «αυτόνομες αποβιβάσεις στις ιταλικές ακτές» έχουν πλέον «πολλαπλασιαστεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», σημείωσε το υπουργείο, αναφερόμενο στις μικρές βάρκες που διαπλέουν τη Μεσόγειο αναχωρώντας από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής χωρίς να αναχαιτίζονται.
Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 11.000 μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, αναχώρησαν από την Τυνησία και στην πλειονότητά τους είναι Τυνήσιοι, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αναχώρησαν από τη Λιβύη.
«Η ΕΕ πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος αυτού αμέσως», να προχωρήσει την ανακατανομή των νεοαφιχθέντων, «ειδικά σε αυτήν τη φάση υψηλού υγειονομικού κινδύνου», έκρινε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εκφράστηκε μέσω Facebook.
Διέτρεχαν κίνδυνο
Πάνω από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Τυνήσιοι, έφθασαν στη Λαμπεντούζα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με 13 πλεούμενα.
Η εξέλιξη αυτή αύξησε σε πάνω από 1.000 το σύνολο των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής, η θεωρητική χωρητικότητα του οποίου δεν ξεπερνά τους 95 ανθρώπους.
Παρέμειναν κάποιες ώρες στο λιμάνι – μια γυναίκα φρόντιζε ένα μικρό παιδί, μια άλλη κράταγε στην αγκαλιά της ένα γατάκι – προτού πολλοί να επιβιβαστούν σε πορθμείο με προορισμό τη Σικελία, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Νωρίτερα χθες, το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε ότι οι ακτοφύλακες διέσωσαν περίπου εκατό μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο καθώς η βάρκα τους είχε σχεδόν ξεφουσκώσει στα ανοικτά της Λιβύης, όπου καμία αρμόδια αρχή δεν θέλησε να επέμβει.
«Εντονη ανησυχία»
Η υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Λουτσιάνα Λαμοργκέζε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σαΐντ και τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του στην Καρχηδόνα για να εκφράσει την «έντονη ανησυχία» της Ρώμης για τη ραγδαία αύξηση της ροής μεταναστών από τη χώρα.
Οι πτήσεις επαναπατρισμού προς την Τυνησία ξανάρχισαν τη 16η Ιουλίου και 80 υπήκοοι της χώρας έχουν επαναπροωθηθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενημέρωσαν χθες Τετάρτη οι υπηρεσίες της, διευκρινίζοντας πως εννοούν να «αυξήσουν τον αριθμό των επιστροφών σε εβδομαδιαία βάση».
Πηγή: ΑΠΕ
- Πάσχα: Τα ξεχωριστά έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής – Κατάνυξη, Επιτάφιοι και τοπικά δρώμενα
- «Καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει»: Η ατάκα του Μαρτίνεθ για τον Αταμάν και ο λόγος που ειπώθηκε
- Μακελειό στο Σουδάν με 32 νεκρούς μετά από επίθεση με drones στο Νταρφούρ
- Afrika Bambaataa: Πέθανε ο τραγουδιστής της χιπ χοπ σε ηλικία 68 χρόνων από καρκίνο
- Μυθικός «γύπας» ο Πέσιτς: Την… έπεσε στο flash interview σε Ιταλίδα δημοσιογράφο (vid)
- Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
- Ουκρανία: Δύο νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια του Ντνίπρο
- Ούτε «ψεκασμένη», ούτε «εξεγερμένη»: η «αντισυστημική ψήφος» αναζητά την πολιτική αλλαγή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442