Πανελλαδικές : «Κούρεμα» κατά 30% της εξεταστέας ύλης – Εκπνέει η προθεσμία των αιτήσεων
Περικοπή της εξεταστέας ύλης έως και 30% στα Μαθηματικά, αλλά και περικοπή 25%-27% σε άλλα μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις με βάση τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής των υποψηφίων μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020.
Οι αιτήσεις-δηλώσεις υποβάλλονται μέσω email, ενώ λεπτομερείς οδηγίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου,www.minedu.gov.gr.
Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι βρίσκονται σε αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας σχετικά με μία ενδεχόμενη μείωση της ύλης καθώς επίσης και σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών.
Η υπουργός Παιδείας, πάντως, έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση του κοροναϊού και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με επιδίωξη να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες.
Περικοπή της ύλης
Περικοπή της εξεταστέας ύλης έως και 30% στα Μαθηματικά, αλλά και περικοπή 25%-27% σε άλλα μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις με βάση τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Την ύλη που περικόπτεται φέτος για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ενώ όπως προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων, από την Ιστορία, την Κοινωνιολογία, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τη Χημεία και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΑΠΠ) αφαιρούνται όλα τα κεφάλαια που προστέθηκαν και η περικοπή της ύλης τους ξεπερνάει το 30%. Δεν γίνεται καμία αλλαγή, αντίθετα, στην ύλη της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που από φέτος συνεξετάζονται (με τη δεύτερη να συμμετέχει κατά 15% στη βαθμολογία των υποψηφίων).
Η απόφαση αυτή προδιαγράφει και ότι δεν θα γίνουν άλλα μαθήματα φέτος όταν (και αν) ανοίξουν ξανά τα σχολεία της χώρας, παρά μόνο επαναλήψεις. Ωστόσο, το ΙΕΠ αναφέρει στην εισήγησή του ότι σε όσα σχολεία δεν έχει καλυφθεί ούτε η ύλη που έχει επιλεγεί, μπορεί η διδασκαλία της να προχωρήσει με επέκταση του έτους μόνο κατά μία εβδομάδα.
Τα σενάρια του υπουργείου για την επιστροφή στα σχολεία
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκπονεί διάφορα σενάρια για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία «με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη «γίνεται διαχείριση της σχολικής χρονιάς, η οποία δεν θα χαθεί» αλλά και πως «θα προγραμματίσουμε έγκυρα την επόμενη».
Όπως εξήγησε η κ. Ζαχαράκη, μιλώντας στο MEGA εφόσον ξανά ανοίξουν τα σχολεία, η χρονιά θα πάρει παράταση, ενώ θα υπάρξει και αναδιοργάνωση της ύλης.
Σχετικά με τις Πανελλήνιες, τόνισε, ότι η ύλη των υποψήφιων εξεταζόμενων «θα είναι ανάλογη με όσα διδάχθηκαν στη φυσική τάξη, έως ότου να κλείσουν τα σχολεία».
- Διατροφή: Μπορούμε να απολαύσουμε και πάλι το φαγητό;
- Καιρός: Βροχές σε όλη τη χώρα και αφρικανική σκόνη σε νότια και δυτικά – Πέφτει η θερμοκρασία
- Ακίνητα: Πώς τα διαζύγια και οι singles ανεβάζουν τα ενοίκια – Η νέα πραγματικότητα της στέγης
- Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας παίρνει «σάρκα και οστά» με τη βοήθεια της τεχνολογίας: Το θαύμα που ξαναχτίζεται σε 3D
- Αυτό που διαβάζουν οι άνδρες: Η επιστήμη ξέρει τι βιβλία τους αρέσουν
- ΕΡΓΑΝΗ: Το 2025 έκλεισε με βροχή απολύσεων – Τι μας περιμένει το 2026
- Ο Διάβολος Φοράει Prada 2: Το επώδυνο μυστικό της Μέριλ Στριπ και η επιστροφή – «Έπαθα μετατραυματικό στρες»
- Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442