Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έβρος : Σκηνικό πολέμου στήνει η Τουρκία στην πλάτη των προσφύγων - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Έβρος : Σκηνικό πολέμου στήνει η Τουρκία στην πλάτη των προσφύγων – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Μπορεί οι απόπειρες εισόδου στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στα σύνορα να μειώνονται μέρα με τη μέρα, ωστόσο τα επεισόδια και οι «μάχες» σώμα με σώμα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση

Μπορεί οι απόπειρες εισόδου στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στα σύνορα να μειώνονται μέρα με τη μέρα, ωστόσο τα επεισόδια και οι «μάχες» σώμα με σώμα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το επικίνδυνο και ανήθικο, αφού παίζει με ανθρώπινες ζωές, παιχνίδι του, κηρύσσοντας παράλληλα και πόλεμο προπαγάνδας, με παραγωγή πληθώρας fake news, που αποσκοπούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας ως προς τη συμπεριφορά της στους πρόσφυγες και το σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή δεν λείπουν οι επικίνδυνες επιδείξεις ισχύος από την τουρκική πλευρά σε στεριά, θάλασσα και αέρα, αυξάνοντας τους φόβους για «στραβοτιμονιές» που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, ακόμα και «θερμό επεισόδιο».

Σε αυτό το πλαίσιο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής είπε ότι η Ελλάδα αναμένει κλιμάκωση της κατάστασης από πλευράς Τουρκίας, ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό και συνεχώς ενισχυόμεθα σε πολλαπλά επίπεδα».

Σήμερα, από τις 06:00 της Παρασκευής έως τις 18:00 της ίδιας ημέρας, δηλαδή σε διάστημα ενός 12ωρου, οι ελληνικές αρχές στα σύνορα έβαλαν «μπλόκο» σε 835 απόπειρες εισόδου. Πρόκειται για έναν αριθμό αισθητά μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, τα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ενδεικτικό το γεγονός ότι σήμερα τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα υπήρξε ένταση. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξε ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων και χημικών από την τουρκική πλευρά εναντίον των ελλήνων στρατιωτών.

Την ίδια στιγμή τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας παίρνουν μέρος στην κούρσα πίστης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσπαθούν να δείξουν ποιο τηρεί πιο πιστά την προπαγανδιστική γραμμή του «Σουλτάνου»!

Νύχτα έντασης στα ελλητοτουρκικά σύνορα

Νέα ένταση ξέσπασε το απόγευμα στις Καστανιές του Έβρου καθώς σημειώθηκαν ρίψεις χημικών από την τουρκική πλευρά, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν και προσπάθειες φθοράς στον φράχτη από άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα μπροστά σ’ αυτόν.

Την ίδια ώρα, ξέσπασαν και εστίες φωτιάς από την πλευρά της Τουρκίας, με σκοπό να κατηγορηθούν οι ελληνικές αρχές ότι προσπαθούν αν κάψουν τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί.

Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα ακούγονται και πυροβολισμοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται περί αποτρεπτικής τακτικής.

Παράλληλα, νέες εικόνες από την ένταση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είδαν το «φως» της δημοσιότητας.

Η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν ηλεκτρισμένη για ακόμη μια ημέρα, αφού και νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξέσπασαν επεισόδια ενώ έγινε και χρήση χημικών.

Τακτικές «νταή» και στη θάλασσα

Βέβαια, οι εν λόγω τακτικές δεν σταματούν στη στεριά, με τους τούρκους να συνεχίζουν τις τακτικές του «νταή» και στη θάλασσα.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και δείχνει την προκλητική παρενόχληση ελληνικού σκάφους από την τουρκική ακτοφυλακή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που κόβει την ανάσα, ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πολύ μεγάλος.

Όργιο τουρκικής προπαγάνδας

Ταυτόχρονα στα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχει συνεχής αναπαραγωγή fake news.

Είτε με «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα, είτε με βίντεο τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας παίρνουν «πάσα» από τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στήνουν το δικό τους όργιο προπαγάνδας.

Πρόκειται για βίντεο με δακρυσμένα πρόσωπα μεταναστών, οργίλες αντιδράσεις από τους «κακούς Έλληνες», αλλά και νεκρούς πρόσφυγες από ελληνικά πυρά.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν και ξαναδείχνουν τα οπτικά υποτιθέμενα ντοκουμέντα επαναλαμβάνοντας ότι οι Έλληνες βύθισαν βάρκες μεταναστών και ότι αν δεν έμπαινε στη μέση η τουρκική ακτοφυλακή οι επιβάτες θα είχαν πνιγεί.

Στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, οι απεσταλμένοι των τουρκικών καναλιών βλέπουν αυτά που θέλουν και εκθειάζουν τις ενισχύσεις που έστειλε χθες (5/3) ο Ερντογάν λέγοντας ότι σώζουν τους μετανάστες από τα χέρια των Ελλήνων.

Επικοινωνιακό σόου της Τουρκίας

Μετά από όλα αυτά, η Τουρκία σπεύδει να μας επιβεβαιώσει ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα, προχωρώντας σήμερα, Παρασκευή, για ακόμα μια φορά σε επίδειξη δύναμης,

Συγκεκριμένα, στη δημοσιότητα κυκλοφορεί βίντεο με τούρκους κομάντο να περιπολούν οπλισμένοι και συνοδευόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα τον φράχτη στον Έβρο.

Από την άλλη πλευρά του φράχτη περιπολεί ταυτόχρονα ο ελληνικός στρατός.

Στεφανής: «Περιμένουμε κλιμάκωση από την Τουρκία»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο.

«Δεν μας ανησυχεί τίποτα. Αναλύουμε κάθε φορά την κατάσταση και αναλόγως πράττουμε» δήλωσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Τουρκίας περί αποστολής 1.000 κομάντο στη μεθόριο.

«Εξετάζουμε τι δυνατότητες έχει και βάσει αυτών των δυνατοτήτων, σχεδιάζουμε τη δική μας αντίδραση. Περιμένουμε ότι θα κλιμακώσει την κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό και συνεχώς ενισχυόμεθα σε πολλαπλά επίπεδα» επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι «αναλύουμε κι αυτό το θέμα και ανάλογα σχεδιάζουμε». Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Τουρκία «δεν θα το κλιμακώσει τόσο, ώστε να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο, αλλά κι αν προκύψει έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε».

«Σε καμία περίπτωση δεν επιζητούμε και δεν πάμε εμείς πρώτοι στο να προκαλέσοuμε θερμό επεισόδιο. Σε καμία περίπτωση δεν πάμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση» ξεκαθάρισε.

«Σημασία έχει να λύσουμε την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μη γίνει χειρότερη. Έχουμε γνώση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Με σταθερά βήματα δείχνουμε ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που προκαλούμε κι αυτό φαίνεται» πρόσθεσε.

«Είμαστε Έλληνες και αγαπούμε την πατρίδα μας και το πλαίσιο της άμυνας που ενασκούμε είναι συνταγματικό δικαίωμά μας και κανείς δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει. Έχουμε δύναμη και αποφασιστικότητα και ξέρουμε τι θα κάνουμε υπερασπίζοντας την πατρίδα μας. Είναι η στιγμή και το βλέπουμε καθημερινά αυτό, να φύγουμε οι Έλληνες από το ‘εγώ’ και να δούμε το ‘εμείς’. Και το ‘εμείς’ είναι η πατρίδα. Όταν η πατρίδα είναι καλά, όλοι είμαστε καλά. Και αυτή τη στιγμή με αισιοδοξία προσπαθούμε για αυτό» κατέληξε.

Φτάνουν δυνάμεις των ΕΚΑΜ στον Έβρο – Μεγαλώνει ο φράχτης

Η ελληνική πλευρά πάντως δεν κάθετε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Όπως έγινε γνωστό, σε μήκος 30 χιλιομέτρων, κυρίως στην περιοχή Πέταλο Εβρου, θα εκτείνεται ο νέος φράχτης στην ελληνοτουρκική μεθόριο που θα κατασκευάσει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων που ωθούνται από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα λεωφόρος Κατεχάκη αποστέλλει στην περιοχή νέες ομάδες των ΕΚΑΜ ως «απάντηση» στην αποστολή οπό πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας προκειμένου να «μπλοκάρουν» την οπισθοχώρηση των προσφύγων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες είχαν κατασκευασθεί έργα «οχύρωσης» του Εβρου με ειδικές κατασκευές εντός του ποταμού, για την μη προσέγγιση λέμβων που μπορεί να μεταφέρουν αλλοδαπούς ή των «ζόντιακ» που θα χρησιμοποιούν οι 1.000 Τούρκοι κομάντος.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024