Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Έβρο ο Μητσοτάκης την Τρίτη μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης την Τρίτη μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στον Έβρο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Στον Έβρο θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Την επίσκεψή του στα σύνορα είχε προαναγγείλει από την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Twitter.

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Εβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω», ήταν το tweet του πρωθυπουργού.

Από την πρώτη στιγμή που η Αγκυρα άνοιξε τα σύνορα για να περάσουν οι πρόσφυγες προς την πλευρά της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε εκστρατεία διεθνοποίησης του ζητήματος.

Ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

Διαβάστε επίσης: Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν – «Έτοιμοι να βοηθήσουμε στην προστασία των συνόρων της»

Ενημέρωση αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτών

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται προς το παρόν.

Ωστόσο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επικοινωνήσει την Τετάρτη με τους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στα σύνορα, τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες σε  ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα επικοινωνήσει με τους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται και στη Βουλή των Ελλήνων για τον ίδιο λόγο καθώς και για να ζητήσει τη στήριξή τους στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης.

Τι προβλέπει το άρθρο 78

Σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρόνοιες του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα σύνορά της.

Το άρθρο 78 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ορίζει ότι «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον 15 κρατών – μελών που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν χρήση του άρθρου 78 παράγραφος 3;

Το 2015 το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις πρόνοιες του εν λόγου άρθρου για την ενεργοποίηση της επείγουσας μετεγκατάστασης, από την Ιταλία και την Ελλάδα, δεκάδων χιλιάδων ατόμων που έχρηζαν σαφώς διεθνούς προστασίας.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ζητώντας να ακυρωθεί αυτή η απόφαση καθώς το Συμβούλιο δεν ακολούθησε τη συνήθη ή ειδική νομοθετική διαδικασία που προβλέπονται στο άρθρο 289 ΣΛΕΕ.

Ωστόσο το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ απέρριψε την προσφυγή, αποφασίζοντας ότι το άρθρο 78, παράγραφος 3, ΣΛΕΕ παρέχει στα θεσμικά όργανα της Ένωσης τη δυνατότητα να λάβουν όλα τα προσωρινά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση επείγουσας καταστάσεως λόγω αιφνίδιας εισροής εκτοπισθέντων.

Επίσης, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι «ο επιδιωκόμενος με την προσβαλλόμενη απόφαση σκοπός δεν μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο επαχθή μέτρα, δεν υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το Συμβούλιο, εκτιμώντας ότι ο προβλεπόμενος από την απόφαση 2015/1523 μηχανισμός που αποσκοπούσε ήδη στη μετεγκατάσταση, σε εθελοντική βάση, 40 000 ατόμων δεν θα αρκούσε για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου εισροής μεταναστών που σημειώθηκε κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2015, δεν υπερέβη το ευρύ περιθώριο εκτιμήσεως που διαθέτει».

Κατά τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, η Πολωνία παρενέβη υπέρ της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, ενώ το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβησαν υπέρ του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τα κριτήρια για την εφαρμογή του άρθρου 78 παράγραφος 3 ορίζονται στη Συνθήκη: ένα ή περισσότερα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών.

Το 2015 το η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι δύο κράτη – μέλη, η Ελλάδα και η Ιταλία πληρούσαν τα κριτήρια για την εφαρμογή του άρθρου, καθώς αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλές μεταναστευτικές ροές. Με τις πρόνοιες του εν λόγω άρθρου η κυβέρνηση ευελπιστεί να θωρακιστεί θεσμικά για τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε ή ενδέχεται να ανακοινώσει στο μέλλον.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024