Το «δόγμα» ότι η ΕΕ θα «κάνει ντα» την Τουρκία αν αυτή προσβάλει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ακόμα και σήμερα η κυρίαρχη πολιτική απάντηση έναντι της τουρκικής απειλής.

Την ώρα που η Τουρκία προελαύνει ακάθεκτη στη Συρία, μα και που οι εξελίξεις έχουν πλέον καταστεί δραματικές σε όλα τα μέτωπα που ανοίγει, πολύ μεγάλος αριθμός ελλήνων πολιτικών εξακολουθεί να «τοποθετείται» επί του θέματος με τον παλιό γνωστό τρόπο: πετάει την μπάλα στην «κερκίδα». Ωστόσο ακόμα κι αυτή έχει εν τω μεταξύ καταρρεύσει. Εν προκειμένω «κερκίδα» είναι η συνεχής διατράνωση της… «πεποίθησής τους» ότι η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί τις τουρκικές απειλές κατά ευρωπαϊκής επικράτειας, δηλαδή ελληνικής και κυπριακής.

Και ότι με αυτά που κάνει η Αγκυρα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τίθεται… σε κίνδυνο, καθώς η Ευρώπη αυτά δεν τα… σηκώνει. Τέτοια λένε. Απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ. Κοιμηθείτε ήσυχοι!..

Το «δόγμα» ότι η ΕΕ θα «κάνει ντα» την Τουρκία αν αυτή προσβάλει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ακόμα και σήμερα η κυρίαρχη πολιτική απάντηση έναντι της τουρκικής απειλής.

Διαπερνά το ελληνικό πολιτικό σύστημα κάθετα και οριζόντια: από την κορυφή της πολιτειακής και πολιτικής εξουσίας μέχρι τον τελευταίο πολιτευτή που βγαίνει στα κανάλια και από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες όμως συνήθως έχουν άλλους λόγους απόλυτης αναξιοπιστίας. Αυτή είναι μια επικίνδυνη γελοιότητα. Είναι μια συνειδητή εξαπάτηση. Κουτοπόνηρη και, ταυτόχρονα, ξεπερασμένη.

Είναι κουτοπόνηρη καθώς οι πολιτικοί και λοιποί εκφραστές της γνωρίζουν καλά ότι είναι ψευδής. Το ξέρουν ότι ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί προσβολή κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ως προσβολή κατά της «Ευρώπης» δεν υπάρχει. Δεν είναι ανόητοι. Πονηροί είναι: λένε κάτι που δεν πιστεύουν, γιατί η αλήθεια είναι δύσκολη. Κάτι εξωπραγματικό και βλακώδες: γι’ αυτό είναι κουτοπόνηροι.

Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη στάση τους και ξεπερασμένη. Κάποτε τέτοια παραμύθια είχαν μικρότερη σημασία από ό,τι σήμερα. Λέγονταν κάπως εκ του ασφαλούς. Πλέον, αυτό δεν ισχύει: η Τουρκία είναι ανά πάσα στιγμή πιθανό να κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα. Για την ακρίβεια, στην κυπριακή ΑΟΖ ήδη το έχει κάνει. Και μάλιστα πριν από την εισβολή στη Συρία.

Κάθε φορά που ένας πολιτικός βγάζει τον παλιό πολιτικάντικο «δεκάρικο» περί Τουρκίας και ΕΕ και δηλώνει ότι η Αγκυρα πρέπει να προσέξει γιατί δεν θα την ανεχθεί η Ευρώπη, λέει ασύστολα και επικίνδυνα ψέματα στον ελληνικό λαό.

Είναι η χειρότερη δυνατή μορφή πολιτικής εξαπάτησης. Οι πολίτες πρέπει να το κατανοήσουν: η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτε από την ΕΕ όταν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει πράξη τα όσα εις βάρος τους απειλεί. Τουλάχιστον όχι στην πιο κρίσιμη φάση, όταν επιχειρήσει βίαια να διαμορφώσει τα τετελεσμένα που διακαώς επιθυμεί.

Η μοίρα μας είναι στα χέρια μας. Αν περιμένουμε να μας «σώσει» οποιοσδήποτε, ειδικά οι Βρυξέλλες, η καταστροφή θα έρθει σαν ώριμο φρούτο, ως νομοτέλεια. Τα «υπνωτικά» σενάρια που σερβίρονται καθημερινά τόσο ανεύθυνα από μέγα τμήμα του πολιτικού συστήματος, που δεν τολμά ούτε να ψελλίσει την αλήθεια, αντί να αποκρούουν, φέρνουν την καταστροφή ακόμα πιο κοντά. Οι εκφραστές τους τρέμουν την ευθύνη να πουν την αλήθεια. Και προτιμούν το ψέμα. Οσο κι αν βλάπτει την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr