Πρώτες ελπίδες για θεραπεία της νόσου Έμπολα χάρη σε δύο νέα πειραματικά φάρμακα
Πρώτη φορά φάνηκε στον ορίζοντα η προοπτική θεραπείας της νόσου Έμπολα, χάρη σε δύο νέα φάρμακα που δοκιμάστηκαν κλινικά και έδειξαν ότι μπορούν να σώσουν από το θάνατο περίπου το 90% των ασθενών, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης όσων νοσούν
Πρώτη φορά φάνηκε στον ορίζοντα η προοπτική θεραπείας της νόσου Έμπολα, χάρη σε δύο νέα φάρμακα που δοκιμάστηκαν κλινικά και έδειξαν ότι μπορούν να σώσουν από το θάνατο περίπου το 90% των ασθενών, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης όσων νοσούν.
Συνολικά δοκιμάστηκαν από πέρσι το Νοέμβριο τέσσερα φάρμακα σε περίπου 700 ασθενείς στη Δημοκρατία του Κονγκό, όπου υπάρχει σημαντική εξάπλωση του ιού και σχεδόν 1.900 άνθρωποι έχουν πεθάνει τον τελευταίο χρόνο.
Τα δύο φάρμακα (REGN-EB3 της εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals και mAb114 της Ridgeback Biotherapeutics), που επιτίθενται στον ιό μέσω μονοκλωνικών αντισωμάτων, αποδείχθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά από τα άλλα δύο (ZMapp και Remdesivir) και πλέον θα χρησιμοποιηθούν ευρέως, αρχικά στο Κονγκό.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, που συμμετείχε στις δοκιμές των φαρμάκων, έκανε λόγο για «πολύ καλά νέα», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς, τον Γκάρντιαν και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του NIAID, δρ Άντονι Φαούτσι, «είναι τα πρώτα φάρμακα που, σε μια επιστημονικά αξιόπιστη έρευνα, έδειξαν σαφώς σημαντική μείωση της θνησιμότητας».
Πέθαναν το 29% των ασθενών που είχαν πάρει το REGN-EB3 και το 34% όσων είχαν πάρει το mAb114, έναντι ποσοστού θνησιμότητας 49% για το ZMapp και 53% για το Remdesivir.
Το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με χαμηλά επίπεδα του ιού στο αίμα τους έφθασε το 94% και το 89% για τα δύο πρώτα φάρμακα: μόνο το 6% πέθαναν από όσους είχαν έγκαιρα πάρει το REGN-EB3 και το 11% όσων είχαν πάρει το mAb114.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι περισσότεροι από εννέα στους δέκα ασθενείς (90%) μπορούν να επιβιώσουν, αν τα φάρμακα χορηγηθούν έγκαιρα.
Τόνισαν επίσης ότι «δε θα ξεφορτωθούμε τον Έμπολα, αλλά θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τα ξεσπάσματά του από το να μετατραπούν σε μείζονες εθνικές και περιφερειακές επιδημίες».
Πρόσθεσαν, όμως, ότι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί ο ιός, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1976, είναι «με ένα καλό εμβόλιο».
Ο ιός Έμπολα αρχικά προκαλεί ξαφνικό πυρετό, έντονη αδυναμία, μυϊκούς πόνους και πονόλαιμο.
Σταδιακά ο ασθενής κάνει εμετούς, έχει διάρροια και αιμορραγεί εξωτερικά και εσωτερικά.
Ο θάνατος συχνά επέρχεται από αφυδάτωση και πολυοργανική ανεπάρκεια.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Από τον Β’ Παγκόσμιο μέχρι σήμερα, οι ισχυροί της οικονομίας ευθυγραμμίζονται με την εξουσία
- O άγνωστος «βασιλιάς των χημικών» που είναι εγκλωβισμένος στα στενά του Ορμούζ
- Γαλλία: Ελεγχόμενη έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στο Παρίσι
- Έντι Μέρφι: Συγκίνηση και αποθέωση σε μια βραδιά-ορόσημο για την καριέρα του
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Δεν καταφέρνει να σκοράρει σε τετ α τετ ο Ελ Κααμπί (vid)
- Φωτιά στη Σκιάθο: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο πευκοδάσος
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σπουδαία απόκρουση του Τζολάκη σε σουτ του Ταμπόρδα (vid)
- Λέσβος: Σε τροχιά σύγκρουσης οι κτηνοτρόφοι στον Μεσότοπο – «Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)



































![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)






















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442