Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μοιράζει «τρελά» λεφτά σε Champions League και Europa League η UEFA!

Μοιράζει «τρελά» λεφτά σε Champions League και Europa League η UEFA!

H UEFA ανακοίνωσε τα χρήματα που θα μοιράσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τη νέα σεζόν και το ποσό προκαλεί... ίλιγγο.

Η UEFA έχει συνηθίσει να μοιράζει πολλά λεφτά εδώ και αρκετά χρόνια μέσα από το Champions League και το Europa League στις ομάδες που παίρνουν μέρος. Ωστόσο τη σεζόν που έχει ξεκινήσει το συγκεκριμένο ποσό θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε τα χρήματα που θα μοιράσει στις δύο διοργανώσεις για τη σεζόν 2019-20, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και πραγματικά το ποσό προκαλεί… πονοκέφαλο.

Η UEFA λοιπόν θα δώσει όπως ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσης περίπου 3.25 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν Champions και Europa League. Φυσικά πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει μοιραστεί στα χρονικά και η λογική λέει ότι κάθε χρόνο θα αυξάνεται όλο και περισσότερο. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Από τα 3.25 δις ευρώ που θα διατεθούν, τα 295 εκατομμύρια είναι το κόστος για τις διοργανώσεις και το 7% (227.5 εκατομμύρια) για πληρωμές αλληλεγγύης. Άρα μένει ένα ποσό της τάξεως των 2.73 δισεκατομμυρίων. Από αυτό λοιπόν το 93,5 % θα μοιραστεί στους συλλόγους που θα πάρουν μέρος στις διοργανώσεις, ενώ το υπόλοιπο 6,5 % θα μείνει στην UEFA.

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές βδομάδες με τα προκριματικά, ενώ σε λίγες μέρες θα μπουν στο «κόλπο» ο Ολυμπιακός, ο Άρης και ο Ατρόμητος. Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και πάει λέγοντας μέχρι τους ομίλους με την ελπίδα εκεί να βρεθούν όλοι οι σύλλογοι από τη χώρα μας. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι στους ομίλους θα μοιραστεί το μυθικό ποσό 2.55 δισεκατομμύρια ευρώ. Και για τις τρεις διοργανώσεις.

Όμως το Champions League θα έχει την τιμητική του, αφού από το ποσό αυτό τα 2.04 δις θα πάνε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και το Σούπερ Καπ. Τα υπόλοιπα 510 εκατομμύρια θα πάνε στο Europa και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας για αυτό ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ «καίγονται» να πάνε στους ομίλους. Γιατί τα λεφτά είναι πολλά.

Όσον αφορά τα προκριματικά τα δεδομένα είναι απλά. Κάθε ομάδα που δεν προκρίνεται στους ομίλους του Champions League και του Europa League θα πάρει μίνιμουμ 260.000 ευρώ. Και συν τα χρήματα από τον γύρο τον οποίο θα αποκλειστούν. Δείτε παρακάτω:

Τα χρήματα που μοιράζονται στις ομάδες των προκριματικών του Champions League:

Preliminary Round: 230.000 ευρώ
Πρώτος προκριματικός: 280.000 ευρώ
Δεύτερος προκριματικός: 380.000 ευρώ
Τρίτος προκριματικός: 480.000 ευρώ (ισχύει μόνο για τις ομάδες που συμμετέχουν στο μονοπάτι των πρωταθλητών μιας και στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών εάν αποκλειστούν στον τρίτο προκριματικό συμμετέχουν αυτόματα στους ομίλους του Europa League).

Τα χρήματα που μοιράζονται στις ομάδες των προκριματικών του Europa League:

Preliminary round: 220.000 ευρώ
Πρώτος προκριματικός γύρος: 240.000 ευρώ
Δεύτερος προκριματικός γύρος: 260.000 ευρώ
Τρίτος προκριματικός γύρος: 280.000 ευρώ
Play offs: 300.000 ευρώ (μόνο στις ομάδες που θ’ αποκλειστούν)

Αναλυτικά τι συμβαίνει εφόσον μια ομάδα προκριθεί στους ομίλους του Champions League: 

Με δεδομένο ότι κάποια ομάδα περάσει τα προκριματικά ή ήδη έχει κλείσει θέση για τους ομίλους τότε τα χρήματα θα είναι πολλά. Αρκεί για να το καταλάβει κανείς από το ότι για τις ομάδες των ομίλων θα δοθούν 1,95 δις εκατομμύρια. Παρόλα αυτά υπάρχουν τα ποσά που αποκτούνται για όλους με τη συμμετοχή, υπάρχει όμως και το παρακλάδι του ranking. Τι σημαίνει αυτό;

Η ομάδα με το χαμηλότερο ranking στην 10ετη βαθμολογία της UEFA από τις 32 που θα είναι στους ομίλους θα πάρει 1,108 εκατ. ευρώ. Η αμέσως επόμενη το διπλάσιο και πάει λέγοντας με τη Ρεάλ που έχει την υψηλότερη βαθμολογία να «καπαρώνει» 35.46 εκατ. ευρώ μόνο από τη συμμετοχή. Συν τα 15.25 των ομίλων. 50 εκατ. ευρώ στάνταρ για τη βασίλισσα.

Τα ποσά είναι ισόποσα και θα μοιραστούν ως εξής για όλες τις ομάδες: 

Είσοδος στους ομίλους: 15.25 εκατομμύρια
Για νίκη: 2,7 εκατομμύρια
Για ισοπαλία: 900.000
Για πρόκριση στους 16: μπόνους 9,5 εκατομμύρια
Για πρόκριση στους 8: μπόνους 10,5 εκατομμύρια
Για την πρόκριση στους 4: μπόνους 12 εκατομμύρια
Φιναλίστ: μπόνους 15 εκατομμύρια
Νικητής: μπόνους 19 εκατομμύρια

Αναλυτικά τι συμβαίνει εφόσον μια ομάδα προκριθεί στους ομίλους του Europa League: 

Πιο πάνω αναφέραμε ότι η UEFA θα μοιράσει πολύ λιγότερα χρήματα στο Europa League. Έτσι συνέβαινε πάντα και έτσι θα συμβαίνει και στο μέλλον. Συνολικά λοιπόν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα μοιράσει λίγο πάνω από μισό δις στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της. Και στο Europa ωστόσο ισχύει το ranking και το ίδιο πράγμα με το Champions League.

Η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία (48η) λαμβάνει 71.430 ευρώ και η αμέσως επόμενη το διπλάσιο. Ο σύλλογος που έχει το μεγαλύτερο ranking της δεκαετίας θα πάρει 3.42 εκατομμύρια ευρώ. Τεράστια διαφορά με το Champions League αλλά αν μη τι άλλο είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Αυτό είναι το στάνταρ για κάθε ομάδα ανάλογα τη βαθμολογία της και φυσικά όπως θα δείτε παρακάτω είναι και τα χρήματα που μοιράζονται ισόποσα ανεξαρτήτως ranking μόνο με τη συμμετοχή σε ομίλους.

Τα ποσά είναι ισόποσα και θα μοιραστούν ως εξής για όλες τις ομάδες: 

Είσοδος στους ομίλους: 2.92 εκατομμύρια
Νίκη: 570.000
Ισοπαλία: 190.000
Νικητής ομίλου και πρόκριση στους 32: μπόνους 1 εκατομμύριο
Δεύτερος ομίλου και πρόκριση στους 32: μπόνους 500.000
Για πρόκριση στους 16: μπόνους 1.1 εκατομμύριο
Για πρόκριση στους 8: μπόνους 1,5 εκατομμύριο
Για την πρόκριση στους 4: μπόνους 2,4 εκατομμύρια
Φιναλίστ: μπόνους 4.5 εκατομμύρια
Νικητής: μπόνους 8.5 εκατομμύρια

Το περιβόητο Market Pool

Ας υποθέσουμε ότι ολοκληρώσαμε τα βασικά που είναι τα χρήματα που λαμβάνει ο κάθε σύλλογος όσο προχωράει, τα μοιρασμένα ποσά με την πρόκριση στους ομίλους, αλλά και το ranking της κάθε ομάδας. Είναι ακόμα ένα κομβικός παράγοντας που αφήσαμε για το τέλος και είναι το περιβόητο market pool και στις δύο διοργανώσεις.

Το market pool λοιπόν είναι το ποσό που δικαιούται η κάθε χώρα από την UEFA πάγια και το οποίο μοιράζεται στις ομάδες της που συμμετέχουν στην εκάστοτε διοργάνωση. Για να καταλάβετε λοιπόν αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα πάρει από την UEFA ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στο Champions League, αυτό θα μοιραστεί σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό σε αναλογία 55%-45%, καθώς ο πρωταθλητής δικαιούται μεγαλύτερο ποσοστό.

Η «μοιρασιά» όμως γίνεται μόνο αν είναι και οι δύο στους ομίλους της διοργάνωσης. Αν προκριθεί ένας από τους δύο τότε όλο το ποσό πηγαίνει στην ομάδα που πήρε την πρόκριση δηλαδή πολύ απλά «καπαρώνει» όλο το ποσό. Όπως γίνεται αντιληπτό το ίδιο ισχύει και στο Europa League. Αν περάσει μια ομάδα στους ομίλους (πχ. ΑΕΚ) και αποκλειστεί ο Άρης και ο Ατρόμητος, τότε η Ένωση παίρνει το 100% του market pool.

Αν προκριθούν δύο από τους τρεις μοιράζεται σε αναλογία 60-40, καθώς έχει… προτεραιότητα η ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο. Ωστόσο από την Ελλάδα καμία από τις τρεις δεν είναι Κυπελλούχος οπότε αυτόματα το ποσό μοιράζεται ίσα. Αν έχουμε την τύχη να είναι και οι τρεις ομάδες στους ομίλους τότε το market pool διαχωρίζεται σε ποσοστά 33,3-33,3-33,3, αφού δεν είναι κανείς Κυπελλούχος από τους ΑΕΚ, Άρη και Ατρόμητο. Στο Champions League θα μοιράσει η UEFA 292 εκατ. ευρώ ενώ στο Europa 168 εκατ ευρώ.

Δείτε τους πίνακες της UEFA για το Market Pool σε Champions League και Europa League:

Champions League (292 εκατ. ευρώ)

Europa League (168 εκατ. ευρώ)

Ο διαχωρισμός των χρημάτων ανά διοργάνωση

Κλείνοντας, η UEFA δημοσίευσε τον τρόπο που χωρίζεται σε κάθε διοργάνωση το συνολικό ποσό. Δηλαδή πως χωρίζονται τα περίπου 2 δις ευρώ στο Champions League και πως χωρίζονται στο Europa τα 500+ δις ευρώ.

Για παράδειγμα στην πρώτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση θα δοθούν για το Market Pool 292 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 15% των χρημάτων που θα διατεθούν. Παρακάτω λοιπόν θα δείτε τον διαχωρισμό ανά ποσοστό των χρημάτων.

Τα χρήματα του Champions League

Το 25% δηλαδή 488 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στους ομίλους
Το 30% δηλαδή 585 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την απόδοση (νίκες, ισοπαλίες)
Το 30% δηλαδή 585 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για το ranking
Το 15% δηλαδή 292 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για το Market Pool

Τα χρήματα του Europa League

Το 25% δηλαδή 140 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στους ομίλους
Το 30% δηλαδή 168 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν για την απόδοση (νίκες, ισοπαλίες)
Το 30% δηλαδή 84 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για το ranking
Το 15% δηλαδή 168 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για το Market Pool

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024