Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο υφυπουργός τού δυο μέτρα και δυο σταθμά

Ο υφυπουργός τού δυο μέτρα και δυο σταθμά

Ο Βασιλειάδης πρέπει να νιώθει μάλλον τυχερός που δεν έχουμε την Κυριακή βουλευτικές εκλογές. Είμαι περίεργος τι θα απαντούσε στην απλή ερώτηση γιατί άλλα κάνει στο ποδόσφαιρο και άλλα στο μπάσκετ

Ο Ολυμπιακός του μπάσκετ δεν κατέβηκε να αγωνιστεί με τον ΠΑΟ, διότι όχι μόνο δεν υπήρχαν ξένοι διαιτητές όπως είχε ζητήσει, αλλά του προέκυψαν και δυο από αυτούς που είχε ανακοινώσει ότι δεν θέλει στα παιχνίδια του. Παρ’ όλα αυτά η φασαρία στο μπάσκετ συνεχίζεται. Χθες έγινε γνωστό ότι ένας διαιτητής, ο Χρυσόστομος Σχινάς, δεν αγωνίζεται σε ματς του ΠΑΟ από το 2017 γιατί υπήρχε σχετικό αίτημα των Πρασίνων. Πώς γίνεται στη μία περίπτωση τα αιτήματα να γίνονται δεκτά και στην άλλη να είναι απαράδεκτα, μόνο ο ΕΣΑΚΕ και η ΚΕΔ μπορεί να το απαντήσουν.

Ηρεμία

Υπάρχει καμία έκπληξη στη συγκεκριμένη ιστορία; Δεν νομίζω. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι είχαν ανακοινώσει τι θα κάνουν και το έκαναν: δεν είναι άνθρωποι που άλλα λένε κι άλλα εννοούν, ούτε μας έχουν συνηθίσει σε κωλοτούμπες. Η αποχώρηση του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει και λίγη ηρεμία: ένα ματς του Ολυμπιακού με παρόντες τους διαιτητές, που έχει ανακοινώσει ότι δεν θέλει στα παιχνίδια του, θα ήταν τεράστιο πρόβλημα, όχι για το σπορ, αλλά για την ίδια τη δημόσια τάξη.

Το είδαμε και πρόσφατα: από τη στιγμή που συγκεκριμένοι διαιτητές δεν μπορούν να πλησιάσουν στο ΣΕΦ ή θα έφευγε ο Ολυμπιακός από την Α1 ή θα έφευγαν οι διαιτητές από τους πίνακες. Προφανώς στην Ελλάδα οι διαιτητές είναι πιο σημαντικοί από τις ομάδες, την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων, τη δημόσια τάξη κ.λπ. Πάντως τα αιτήματα να μην αγωνίζονται διαιτητές σε συγκεκριμένες ομάδες υπάρχουν και συνήθως γίνονται δεκτά και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Ρωτήστε τον Σχινά, αλλά και τον Κομίνη, που φέτος στη Σουπερλίγκα έπαιξε τα πιο πολλά ματς από όλους τους διαιτητές, αλλά κανένα ματς του ΠΑΟΚ!

Επιτροπή

Εκπληξη στη συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί μόνο η απολύτως αμήχανη στάση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη που αρνήθηκε να πάρει κάποια πρωτοβουλία, την ώρα που στο ποδόσφαιρο διακόπτει πρωταθλήματα, αποφασίζει τη διεξαγωγή τελικών χωρίς θεατές, επαίρεται ότι κατεδαφίζει Παράγκες κ.λπ. κ.λπ. Ο Βασιλειάδης πρέπει να νιώθει μάλλον τυχερός που δεν έχουμε την Κυριακή βουλευτικές εκλογές. Είμαι περίεργος τι θα απαντούσε στην απλή ερώτηση γιατί άλλα κάνει στο ποδόσφαιρο και άλλα στο μπάσκετ.

Θυμίζω ότι είναι μέλος μιας κυβέρνησης που στο ποδόσφαιρο έφερε στην Ελλάδα τις διεθνείς ομοσπονδίες, τοποθέτησε στην ΕΠΟ διοικούσα επιτροπή από ανθρώπους της, σταματά το πρωτάθλημα κάθε τόσο – ακόμα και για πράγματα απολύτως ασήμαντα όπως ήταν το ντου του Ιβάν Σαββίδη με τους μπράβους του στο γήπεδο. Στο μπάσκετ αντιθέτως ο Βασιλειάδης το μόνο που κάνει είναι επικριτικές δηλώσεις για ένα ηλικιωμένο άνθρωπο, τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, που θα πρεπε να τον σέβεται. Του καταλογίζει διαρκώς ευθύνες χωρίς μάλιστα να γνωρίζει το τι προβλήματα μπορεί να έχει λόγω γηρατειών κ.λπ. Θυμίζω ότι ο Βασιλειάδης έχει διακόψει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου «για συμπεριφορές παραγόντων» και «επιθέσεις σε διαιτητές», ενώ για τα ίδια ακριβώς πράγματα, όταν συμβαίνουν στο μπάσκετ, δεν λέει κουβέντα.

Ατολμία

Φυσικά είναι δικαίωμά του να το κάνει. Οπως είναι δικαίωμα του Ολυμπιακού και να μην κατέβει να παίξει: ας τιμωρηθεί – κακώς γίνεται μέρες τώρα φασαρία. Από εκεί και πέρα θα δούμε ποια θα είναι η συνέπεια αυτής της απόφασης και για τον Ολυμπιακό και για το ελληνικό μπάσκετ και για τον υφυπουργό που διάλεξε τον βολικό ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Προχθές σε μια αθλητική εφημερίδα ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Μάκης Αγγελόπουλος είπε ότι «το 90% των οπαδών του Ολυμπιακού είναι εναντίον αυτής της απόφασης».

Αν είναι όντως έτσι (δεν γνωρίζω ποιο μυστικό γκάλοπ έχει στα χέρια του ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ…) τότε οι πρόεδροι της ΚΑΕ Ολυμπιακός θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον κόσμο του Ολυμπιακού και γρήγορα θα χρειαστεί να απολογηθούν σε αυτόν – αν δεν είναι έτσι, η μόνη τους υποχρέωση είναι να παρουσιάσουν του χρόνου στην Ευρωλίγκα μια δυνατή ομάδα: αυτό ο κόσμος ονειρεύεται. Διαβάζω επίσης ότι οι ομάδες της Α1 αποφάσισαν να πουλήσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος από κοινού. Αν βρουν για αυτά αγοραστή, που να εκτιμά ότι το προϊόν είναι ελκυστικό χωρίς τον Ολυμπιακό, οι ΚΑΕ δεν έχουν κανένα πρόβλημα: θα πάρουν περισσότερα λεφτά και σε καλή μεριά. Εγώ βλέπω πάντως να καταλήγουν στο γραφείο του Βασιλειάδη ζητώντας του να τους εξασφαλίσει λεφτά από την ΕΡΤ.

Μπορεί να τους τα δώσει. Αφού δεν υπάρχει Ολυμπιακός (με τον οποίο μοιάζει να έχει πρόβλημα…) θα είναι και πιο εύκολο να τον πείσουν. Τη γαλαντομία του άλλωστε μπορεί να την εκτιμήσουν και οι οπαδοί τους – ποιος ξέρει; Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού δύσκολα θα ξεχάσουν την ατολμία του σε ό,τι έχει να κάνει με το μπάσκετ…

Επιστολή

Οχι ότι το ποδόσφαιρο, στο οποίο ο υφυπουργός άτυπα προΐσταται, περνάει μέρες πολύ καλύτερες. Αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένο στην ΕΠΟ ένα συμβούλιο. Αναμένεται οι τοποτηρητές της FIFA στην Ελλάδα να διαβάσουν μια επιστολή προειδοποίησης της κ. Φάτμα Σαμούρα, που είναι η γενική γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Σε αυτή την επιστολή η Σαμούρα θα ζητά συγκεκριμένα πράγματα για να μην αποβάλει την ΕΠΟ από τις τάξεις της. Γνωρίζω ποια είναι αυτά, αλλά προτιμώ να τα μάθουμε, όταν επισήμως ανακοινωθούν. Γνωρίζω επίσης ότι η ΕΠΟ θα πει σε όλα τα αιτήματα «ναι». Και μετά δεν θα κάνει απολύτως τίποτα αφού το ελληνικό ποδόσφαιρο το διοικεί ο Βασιλειάδης και το είδαμε και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Αναλόγως

Ακούγεται επίσης έντονα ότι δεν αποκλείεται μεταξύ των αιτημάτων της FIFA να υπάρχει και ένα για πιο ενεργή συμμετοχή του Πίτερ Φούσεκ στη διοίκηση της ΕΠΟ. Ο τσέχος παράγοντας είναι ο υπερσύμβουλος που ήρθε εδώ για να προσφέρει τις συμβουλές του. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν αποκλείεται να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ομοσπονδίας – δεν γνωρίζω τι γνώμη θα έχει για αυτό ο Αλέξης Δέδες που κατέχει τη σχετική θέση. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο ίδιος ο Τσέχος δεν θέλει επιπλέον αρμοδιότητες! Από τα πεπραγμένα του στην Ελλάδα μοιάζει να περνά μια χαρά με τον ρόλο που έχει: αν ήθελε αρμοδιότητες θα τις έπαιρνε – κανείς δεν θα του έλεγε «όχι». Η δική μου εντύπωση είναι ότι όλα αυτά γίνονται για να γίνονται. Και η FIFA περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να δει αν και μέχρι πότε ο Βασιλειάδης θα συνεχίσει να διοικεί το ποδόσφαιρο. Και αναλόγως θα πράξει. Ο νοών, νοείτω…

Sports in

Άρση Βαρών: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο δις πρωταθλητής Ευρώπης Ολεξάντρ Πελεσένκο (pic)

Ο Ουκρανός δις πρωταθλητής Ευρώπης, Ολεξάντρ Πελεσένκο, έπεσε νεκρός στον πόλεμο κατά των Ρώσων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024