Νέα, άμεσα, μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου, «προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μ.Τετάρτης, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το γεγονός ότι η σύσκεψη για τα νέα μέτρα ανακούφισης έλαβε χώρα την στιγμή που για τρίτη συνεχή ημέρα μονοπωλεί την επικαιρότητα το θέμα Πολάκη μετά την επίθεσή του στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στ.Κυμπουρόπουλο από πολλούς -και μάλλον δικαίως- δεν θεωρήθηκε τυχαίο και απλή σύμπτωση. Με την κυβέρνηση να έχει βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση το μόνο που μένει στον Αλέξη Τσίπρα για να «σηκώσει κεφάλι» είναι να κατεβάσει το βαρύ πυροβολικό, που δεν είναι άλλο από παροχές και καλά νέα για την τσέπη του πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα, τα οποία θα αφορούν και το 2019, θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018».

«Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο φόντο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9%, διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%.

Επίσης, στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί – παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην δεκαετή επιβολή λιτότητας.

Επομένως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης, αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις).

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήθηκε ότι «μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων, είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, με την τελική εκτίμηση να αναμένεται μετά το Πάσχα, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Ένα μέρος των μέτρων αυτών, βάσει των πληροφοριών, θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ. Δηλαδή τα θετικά μέτρα θα ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: αυτά που θα έχουν μόνιμο κόστος για τον προϋπολογισμό (διότι η εφαρμογή τους θα διατηρηθεί και μετά το 2019) αλλά και τα μέτρα με εφάπαξ χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο των μέτρων μελετάται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εμπρόθεσμης εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Σημειώνεται ότι έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις.

Για τη ρύθμιση αυτή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έχει κατά καιρούς συζητηθεί να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στην πράξη, αμέσως μετά το Πάσχα θα οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα και θα έχουν άμεση εφαρμογή, καθώς όπως ισχυρίζονται πλέον στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχει πλέον λόγος να περιμένει κανείς στο τέλος του έτους.

«Δομικό πρόβλημα» η υπέρβαση των στόχων των πλεονασμάτων

Πάντως, η συνεχής υπέρβαση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα δείχνει αδυναμία των αρμόδιων φορέων να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις, γεγονός που στοιχίζει ακριβά στην οικονομία και την κοινωνία, με δεδομένο ότι η παραγωγή των πλεονασμάτων στηρίζεται κυρίως σε υπερφορολόγηση των πολιτών, μείωση των δαπανών σε κρίσιμους τομείς και στέρηση πόρων από την ανάπτυξη.

Μάλιστα τη δυσλειτουργία αυτή παραδέχονται και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που μιλούν για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων, καθώς η υπέρβασή τους έχει επαναλαμβανόμενη μορφή τα τελευταία χρόνια.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών αναιρούνται διαρκώς προς το καλύτερο, κάτι που έχει ενεργοποιήσει ήδη διαδικασίες αναζήτησης του σκέλους εκείνου του πλεονάσματος που έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

(ΠΗΓΗ: με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιο σας