Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αυθαίρετη» κυβέρνηση - Το καλοκαίρι έφταιγαν οι νεκροί στο Μάτι, τώρα προχωρά σε μαζικές νομιμοποιήσεις στον αιγιαλό

«Αυθαίρετη» κυβέρνηση – Το καλοκαίρι έφταιγαν οι νεκροί στο Μάτι, τώρα προχωρά σε μαζικές νομιμοποιήσεις στον αιγιαλό

Στη ριζική αναθεώρηση του νομοθετικού καθεστώτος για τον αιγιαλό και την παραλία προχωρά ενόψει εκλογών η κυβέρνηση

Εννέα μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Εννέα μήνες από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι υπουργοί κατηγορούσαν τους κατοίκους για τα αυθαίρετα που έκλειναν το παραλιακό μέτωπο και που αυτό ήταν η αιτία για να καούν 100 άνθρωποι.

Αρχές Αυγούστου ήταν όταν κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για την άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις. Μάλιστα τότε η κυβέρνηση προσδιόριζε αυτά τα αυθαίρετα σε 3.200 στην Αττική, εκ των οποίων τα 2.500 σε δάση και τα 700 σε παραλίες. Οι υπουργοί τότε είχαν πει ότι η λίστα με τα πρώτα 100 κτίσματα είναι έτοιμοι και ξεκινάνε οι μπουλντόζες.

Ολοι θυμόμαστε τον Πάνο Καμμένο να μιλά στο BBC και να λέει ότι για την τραγωδία έφταιγαν οι κάτοικοι που έκτισαν παράνομα. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με την οποία περιορίστηκε να ζητήσει τον έλεγχο μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Και ποιος ξεχνά άραγε το σόου του Αλέξη Τσίπρα στο Λαύριο, λίγα χιλιόμετρα από το κατεστραμμένο Μάτι. Είχε υποσχεθεί μπουλντόζες στους δρόμους και μπαράζ αυθαίρετων κτισμάτων. Μάλιστα, αφού εξήγγειλε 20 παρεμβάσεις για το περιβάλλον είπε ότι θα μπορεί ακόμα και με Κοινή Υπουργική Απόφαση να δίνεται η εντολή για άμεση κατεδάφιση ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες.

Ας μην ξεχνάμε βεβαίως τον υπουργό Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη που ως πρόεδρος του ΤΕΕ έδινε οδηγίες για το πώς θα νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα στο… Μάτι.

Ας μην ξεχνάμε ότι με εντολή Τσίπρα, όπως είχε αποκαλύψει ο… οικολόγος υπουργός, Γ. Τσιρώνης, τον Νοέμβριο του 2015 είχε κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, ακόμη και ύστερα από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Αραγε οι οικολόγοι που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφωνούν με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων; Αραγε, εκείνες οι χιλιάδες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του τι έγιναν; Πέρα από μια – δύο αυθαίρετες παράγκες και μάντρες που γκρεμίστηκαν για τις κάμερες και προκειμένου να υποχωρήσει η οργή για το έγκλημα των κρατικών υπηρεσιών στο Μάτι, που είναι οι άλλες κατεδαφίσεις. Πάνω από 3.000 είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας.

Και τώρα, με τις εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, η κυβέρνηση… αυθαιρετεί, προσβάλλοντας τους νεκρούς και τους συγγενείς τους. Γιατί αν τότε έφταιγαν τα αυθαίρετα στον αιγιαλό ή τα παράνομα κτίσματα στα δάση, τώρα που έρχεται να τα νομιμοποιήσει και μάλιστα με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς πώς το λένε αυτό αν όχι πολιτική απατεωνιά;

Μάλιστα, όσοι έχουν διαβάσει το νόμο λένε ότι είναι πολύ πιο ευνοϊκός από εκείνον που προσπάθησαν το 2014 να περάσουν στην τότε κυβέρνηση και προκλήθηκε χαμός.

Σήμερα λοιπόν μαθαίνουμε ότι στη ριζική αναθεώρηση του νομοθετικού καθεστώτος για τον αιγιαλό και την παραλία προχωρά ενόψει εκλογών η κυβέρνηση.

Παρά την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών, με μια νέα νομοθετική πρόταση προχωρά, μεταξύ άλλων, και στις τακτοποιήσεις παράνομων κτισμάτων που βρίσκονται στους αιγιαλούς και τις παραλίες της χώρας.

Ολα στο βωμό της κάλπης

Οι νέες διατάξεις έρχονται να πλήξουν ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά της χώρας, τους ελεύθερους, κοινόχρηστους χώρους των ελληνικών ακτών, υπερπηδώντας όλες τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί στο παρελθόν και θέτοντας τα συμφέροντα της κάθε επιχείρησης, που δραστηριοποιείται εκεί, πάνω από το δημόσιο συμφέρον.

Πρόκειται για ευνοϊκές διατάξεις στους παρανομούντες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που είχαν παρουσιαστεί το 2014 και αποσύρθηκαν εξαιτίας της κατακραυγής. Έτσι, για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία αρκεί μια απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε συναρμόδιου υπουργού.

Ειδικότερα, βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, θα μπορούν να διατηρηθούν εγκαταστάσεις – μεταξύ αυτών και αυθαίρετα που χτίστηκαν έως τις 28.7.2011 χωρίς άδεια ή καθ΄ υπέρβαση αυτής – που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό από ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συνάψει στο παρελθόν σύμβαση με το Δημόσιο, τον ΕΟΤ, τη Γ.Γ. Αθλητισμού ή κάποιον δήμο, βάσει αναπτυξιακών νόμων.

Το χρονικό διάστημα περαιτέρω παραχώρησης της χρήσης τους μπορεί να φτάσει την 20ετία, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνη γνώμη των υπουργών Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας. Ο ιδιώτης θα πρέπει εντός διμήνου να υποβάλλει αίτηση για εξαίρεση από την κατεδάφιση ή αδειοδότηση των αυθαίρετων κατασκευών. Εάν απορριφθεί του δίνεται περιθώριο τριών ετών για να τα κατεδαφίσει.

Προϋπόθεση για την αδειοδότηση ή την εξαίρεση από την κατεδάφιση των έργων θα είναι η καταβολή (ή ο νόμιμος διακανονισμός) της αποζημίωσης που καθορίζεται από την αρμόδια Κτηματική

Υπηρεσία για την αυθαίρετη και παράνομη χρήση της έκτασης (έως και πέντε έτη αναδρομικά). Η κατ’ έτος αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, θα ορίζεται σε ποσό αντίστοιχο με το (εφεξής) καταβαλλόμενο ετήσιο αντάλλαγμα για τη χρήση του χώρου του έργου, προσαυξημένο κατά ένα τρίτο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, η διατήρηση των υφισταμένων σε κοινόχρηστους χώρους έργων – και των νομίμων και αυτών που έχουν γίνει καθ’ υπέρβαση της αρχικής άδειας – , μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι αυτά:

  • έχουν κατασκευαστεί έως τις 28.7.2011,
  • συνδέονται λειτουργικά με τα νομίμως κατασκευασθέντα έργα και
  • δεν είναι επικίνδυνα.

Παραχωρήσεις και σε βραχονησίδες

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλάσσιων εκτάσεων, του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας για εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, υδατοκαλλιεργητικών, ναυταθλητικών, τουριστικών, ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) κλπ.

Η παραχώρηση θα γίνεται πάντα έναντι ανταλλάγματος.

Έως 300 μέτρα οι απλές παραχωρήσεις για ομπρέλες

Όσον αφορά στις παραχωρήσεις για απλή χρήση του αιγιαλού – για ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υποδομές-, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε έκταση τα 300 τετραγωνικά μέτρα. Αν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση σε ποσοστό τουλάχιστον 60% του συνολικού εμβαδού, ισοκατανεμημένο σε όλο το μήκος του αιγιαλού, μη υπολογιζομένου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος.

Θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Για αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου. Η κάλυψη ομπρελών – ξαπλωστρών θα καλύπτει το πολύ το 60% του παραχωρούμενου χώρου.

Ειδικότερα, η άσκηση επιχείρησης θαλασσίων μέσων αναψυχής μπορεί να επιτρέπεται στο 20% της έκτασης κάθε παραχώρησης.

Ως γενικός κανόνας τίθεται ότι δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τριών μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Σήμερα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι παραχωρήσεις μπορούν να φτάνουν τα 500 τ.μ. ενώ η ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρων σε μήκος.
Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, κατασκηνώσεις, κέντρα αναψυχής) θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των παραχωρήσεων ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον δύο μέτρων εκατέρωθεν των ορίων τους. Αν η πρόσοψη της επιχείρησης είναι μικρότερη των έξι μέτρων, η ελεύθερη ζώνη μειώνεται κατά 50%.

Προαναγγελία έναν χρόνο πριν

Σημειώνεται ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου είχε προαναγγείλει την κατάθεση στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Μιλώντας περί τα τέλη Μαρτίου του 2018 στη Θεσσαλονίκη, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κ. Μακεδονίας, η υφυπουργός είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Όπως είχε τονίσει, μάλιστα χαρακτηριστικά, με το νομοσχέδιο αυτό «θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια και θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει πιο αυστηρό υπό την έννοια ότι θα εφαρμόζεται».

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024