Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καζατσόκ» το όνομα της αποστολής ExomMars στον... Άρη

«Καζατσόκ» το όνομα της αποστολής ExomMars στον… Άρη

Το όνομα του ρωσικού χορού «Καζατσόκ» απέκτησε η νέα επιστημονική πλατφόρμα (άκατος) προσεδάφισης της ευρω-ρωσικής αποστολής ExomMars

Το όνομα του ρωσικού χορού «Καζατσόκ», που έκανε θραύση στα πάρτι και στην Ελλάδα πριν μερικές δεκαετίες, απέκτησε η νέα επιστημονική πλατφόρμα (άκατος) προσεδάφισης της ευρω-ρωσικής αποστολής ExomMars, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί τον Ιούλιο του 2020 με ένα ρωσικό πύραυλο Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με προορισμό τον ‘Αρη, όπου αναμένεται να φθάσει το Φεβρουάριο του 2021.

Η αποστολή ExoMars αποτελεί κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, η οποία και «βάφτισε» την υπό κατασκευή πλατφόρμα. Το πρώτο σκέλος της αποστολής έχει ήδη εκτελεσθεί και είναι ο δορυφόρος Trace Gas Orbiter (TGO), που ήδη έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη σε αναζήτηση μεθανίου και άλλων αερίων πιθανής βιολογικής προέλευσης.

Το δεύτερο, πιο δύσκολο και φιλόδοξο, σκέλος έχει ως στόχο την αποστολή στον ‘Αρη του πρώτου ευρωπαϊκού ρόβερ, το οποίο βαφτίστηκε «Ρόζαλιντ Φράνκλιν», παίρνοντας το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα που έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανακάλυψη του μορίου του DNA με τις κρυσταλλογραφίες της. Το ρόβερ θα κατεβάσει στον «κόκκινο» πλανήτη η πλατφόρμα «Καζατσόκ».

Το «Καζατσόκ» (σημαίνει «μικρός Κοζάκος» και είναι ένας λαϊκός κοζάκικος χορός) κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία και μόλις έφθασε στην Ευρώπη με ένα μεταφορικό αεροπλάνο «Αντόνοφ» για την τελική συναρμολόγηση και τις δοκιμές του, που θα πραγματοποιηθούν στο Τορίνο της Ιταλίας από τη γαλλο-ιταλική εταιρεία Thales Alenia Space.

Μόλις το «Καζατσόκ» φθάσει στην αρειανή επιφάνεια, θα απελευθερώσει το ρόβερ για να κάνει επιστημονική έρευνα, αναζητώντας ίχνη ζωής, με τη βοήθεια ενός τρυπανιού που θα μπορεί να φθάσει σε βάθος έως δύο μέτρων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει στατική, αλλά θα κάνει με τα δικά της όργανα τις δικές επιστημονικές μελέτες για το κλίμα, την ατμόσφαιρα, τα επίπεδα ακτινοβολίας και την πιθανή παρουσία υπόγειου νερού στον ‘Αρη.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) σχεδιάζει να εκτοξεύσει το δικό της ρόβερ που θα αναζητήσει ζωή στον ‘Αρη, επίσης τον Ιούλιο του 2020. Η αποστολή έχει το προσωρινό όνομα Mars 2020, αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μαθητικός διαγωνισμός στις ΗΠΑ για την επιλογή του καλύτερου ονόματος, όπως είχε συμβεί και με τα προηγούμενα αμερικανικά ρόβερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024