Συρία : Συμφωνία Κούρδων και συριακής κυβέρνησης για τερματισμό του εμφυλίου
Οι Κούρδοι της Συρίας, που έχουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον, έχουν κερδίσει την αυτονομία τους σε μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας
Οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι συμφώνησαν με τη Δαμασκό «να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη προς μια δημοκρατική και αποκεντρωμένη Συρία», σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος που σπαράσσει επί χρόνια τη χώρα.
Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, ο πολιτικός βραχίονας του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF), που έχει τη στήριξη της Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι κατέληξε στη συμφωνία αυτήν έπειτα από διαπραγματεύσεις που είχε με τη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα.
«Η συνάντηση κατέληξε σε μια συμφωνία για το σχηματισμό επιτροπών σε διάφορα επίπεδα (…) τερματίζοντας τη βία και τον πόλεμο» επισήμανε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιτροπές αυτές θα καταρτίσουν «έναν οδικό χάρτη για μια δημοκρατική και αποκεντρωμένη Συρία».
Προς το παρόν η συριακή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τη συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος του Συμβουλίου Ρίαντ Ντάραρ επισήμανε ότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η συριακή κυβέρνηση «επιθυμούν να δουν τη Συρία να αποκαθίσταται. «Επιζητούμε πολιτική λύση και όχι την αντιπαράθεση» τόνισε.
Υπερασπίστηκε μάλιστα την απόφαση των Κούρδων να συνασπιστούν με τις ΗΠΑ, ορκισμένο εχθρό του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ. «Έπρεπε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ και το διεθνή συνασπισμό, προκειμένου να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από το Ντάες» τόνισε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.
Οι βασικές κουρδικές οργανώσεις είναι μεταξύ των λίγων νικητών του εμφυλίου στη Συρία, καθώς έχουν κερδίσει την αυτονομία τους σε μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του SDF. Παράλληλα έχουν αποφύγει τη σύγκρουση με τον Άσαντ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολέμησαν εναντίον κοινών τους εχθρών.
Συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Δαμασκού έχουν ήδη ξεκινήσει για την επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων στην περιοχή που ελέγχουν, αλλά και την ανοικοδόμηση ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της χώρας, του φράγματος Τάκμπα, του μεγαλύτερου της Συρίας, το οποίο ο SDF ανακατέλαβε από το Ισλαμικό Κράτος πέρσι με τη συνδρομή των ΗΠΑ από αέρος.
Πρώτη φορά το Μάιο ο Άσαντ δήλωσε ότι «ανοίγει τις πόρτες» για συνομιλίες με τον SDF, αν και παράλληλα απείλησε και με βία.
- 3, 2, 1: Η Αθήνα υποδέχεται το 2026 με ένα μεγάλο πάρτι – Το εορταστικό καλωσόρισμα της νέας χρονιάς
- Ζουλιαν Μπιάνκον: Το «γαλλικό κλειδί» του Ολυμπιακού
- Από την ιατρική μέχρι το διάστημα – Τα σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε
- Ισραήλ: Το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων στη Γάζα ανέστειλε τη λειτουργία του
- Καλαμάτα: Τροχαίο με ΙΧ που έπεσε στον ποταμό Άρι – Απεγκλωβίστηκε η γυναίκα οδηγός
- Ουκρανία: «Γελοίο» το βίντεο που παρουσίασε η Ρωσία σαν «απόδειξη» για την επίθεση στην κατοικία Πούτιν
- Ο Σέσκο είχε (ξανά) ραντεβού με την ατυχία και τα έβαλε με το δοκάρι
- Νομοσχέδιο: Κάντο όπως με τα τσιγάρα – Η Νέα Υόρκη αλλάζει τα Social Media
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Αγορές: Τα μεγάλα trades της χρονιάς που τελειώνει [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_markets_down_25_1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 31.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/simon-y7ggpeuM1Qw-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442