Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η Μέρκελ αυξάνει στα 60 δισ. ευρώ τις αμυντικές δαπάνες

Η Μέρκελ αυξάνει στα 60 δισ. ευρώ τις αμυντικές δαπάνες

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για τις αμυντικές δαπάνες θ’ αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ως το 2024, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει «κάθε προσπάθεια» προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της πως το Βερολίνο θ’ αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες, προσπαθώντας να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες της Ουάσιγκτον για δύο από τα ζητήματα που προκαλούν τριβές στις διμερείς σχέσεις.

Η Μέρκελ, απευθυνόμενη στα μέλη της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, της Μπούντεσταγκ, την Τετάρτη, τόνισε πως «αξίζει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να προσπαθήσουμε ν’ αποκλιμακώσουμε τη διένεξη αυτή ώστε να μην μετατραπεί σε ολοκληρωτικό (σ.σ. εμπορικό) πόλεμο (…) Η Γερμανία οπωσδήποτε δεσμεύεται σε αυτό, όπως και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ομως σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ προεξόφλησε: «Θα ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος».

Στο 1,5% του ΑΕΠ

Πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί της ΕΕ σε ενδύματα τζιν, στο φυστικοβούτυρο, σε μοτοσικλέτες και άλλα είδη, που επιβλήθηκαν σε αντίποινα για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν επιπλέον δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν, τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

Στην ομιλία της στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη, η Μέρκελ επανέλαβε παράλληλα τη δέσμευσή της ότι ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για τις αμυντικές δαπάνες θ’ αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ως το 2024. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί κατά υπολογισμούς ειδικών με δαπάνες περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενη στον σημερινό αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας της (38,9 δισ. ευρώ), η Μέρκελ αναγνώρισε ότι «σε σύγκριση με το τί δαπανούν άλλες χώρες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, απέχει πολύ από το ν’ αρκεί».

Το σχόλιο της γερμανίδας καγκελάριου παρέπεμπε στο ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε πρόσφατα επιστολή σε χώρες-μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για να επισημάνει ότι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με βάση τις δεσμεύσεις τους έναντι του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο