Ουάσινγκτον και Βερολίνο καλούν Πεκίνο να απελευθερώσει ακτιβιστή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία κάλεσαν την Κίνα να απελευθερώσει αμέσως έναν γνωστό ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον οποίο επιβλήθηκε την Τρίτη ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για ανατρεπτική δραστηριότητα, η σκληρότερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της καταστολής ακτιβιστών που άρχισε στις 9 Ιουλίου 2015 και συνεχίζεται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία κάλεσαν την Κίνα να απελευθερώσει αμέσως έναν γνωστό ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον οποίο επιβλήθηκε την Τρίτη ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για ανατρεπτική δραστηριότητα, η σκληρότερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της καταστολής ακτιβιστών που άρχισε στις 9 Ιουλίου 2015 και συνεχίζεται.
Ο Γου Γκαν, μπλόγκερ γνωστότερος με το ιντερνετικό ψευδώνυμο «Super Vulgar Butcher», προέβαλλε ευαίσθητες υποθέσεις κυβερνητικών καταχρήσεων εξουσίας, τόσο στο Ίντερνετ όσο και σε διαδηλώσεις. Τέθηκε υπό κράτηση τον Μάιο 2015 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανατρεπτική δραστηριότητα.
Σε μια χωριστή υπόθεση, επίσης χθες, ο δικηγόρος υποθέσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων Σίε Γιάνγκ, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος υποκίνησης ανατρεπτικών δραστηριοτήτων, απέφυγε την ποινή επειδή παραδέχθηκε τα εγκλήματά του.
«Καλούμε τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Γου», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Κίνα.
«Καθώς δεν επιβλήθηκε ποινή στον Σίε, καλούμε την Κίνα να του επιτρέψει να επαναλάβει τις επαγγελματικές δραστηριότητές του χωρίς όρους και χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς», προσθέτουν στην κοινή δήλωση.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Γου, σε δήλωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του, αναφέρει πως θεωρεί «τιμητική» την καταδίκη του, καθώς αποδεικνύει πως δεν έγινε «σκλάβος» ούτε «συνεργός» της κινεζικής «δεσποτείας».
ΑΠΕ/Reuters,in.gr
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
- Αερομεταφορές: Η κούρσα για την επόμενη γενιά κινητήρων τζετ
- Σοσιεδάδ – Μπαρτσελόνα 2-1: Σοκ για τους Καταλανούς και «φωτιά» στη La Liga! (vid)
- Γροιλανδία: Η ΕΕ σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442