Τουρκία: Aνοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας για τους S-400
Η Άγκυρα ενδέχεται να ακυρώσει την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων. Την δήλωσε αυτή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Akşam.
Η Άγκυρα ενδέχεται να ακυρώσει την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων. Την δήλωσε αυτή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Akşam.
«Δεν είχαμε καμία επίσημη άρνηση επί του θέματος. Ο Πούτιν ο ίδιος μας είχε πει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην από κοινού κατασκευή. (…) Όμως, αν η Ρωσία αντιμετωπίσει το θέμα αρνητικά, θα μπορούμε να συνάψουμε τότε συμφωνία με άλλη χώρα» δηλώνει ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον εναέριο μας χώρο. Ωστόσο , εάν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση».
Στις 12 Σεπτεμβρίου ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία για την αγορά των ίδιων συστημάτων όπως και ότι κατέθεσε την σχετική προκαταβολή. Στην συνέχεια την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είχε επιβεβαιώσει ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν, ο οποίος ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι ‘το ζήτημα της μεταβίβασης τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν συζητείται».
H Τουρκία δεν έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ για τις λεπτομέρειες της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας
«Στην παρούσα φάση ούτε ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν χρησιμοποιεί τους S-400. Το ΝΑΤΟ δεν το ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες της αγοράς» είπε ο εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει από την Ρωσία συστήματα S-400.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας υπογράμμισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ λαμβάνουν αυτοτελώς αποφάσεις για τους εξοπλισμούς που θα αγοράσουν.
in.gr
- Δανία: Στις κάλπες οι πολίτες, υπό την σκιά των βλέψεων του Τραμπ για την Γροιλανδία
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/3): Δράση με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στη Euroleague
- Γιώργος Μαρίνος: Γιατί δεν μιλούσε τα τελευταία 10 χρόνια με την Κατιάνα Μπαλανίκα
- Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πώς να κάνετε αίτηση
- Super League: Το μεσημέρι οι κληρώσεις για play-off και play-out
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Ι’)
- Επιχείρηση διάσωσης 38 προσφύγων νότια της Ιεράπετρας
- Νέα ήττα για τους Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 24.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/agustin-fernandez-6U97YfljDK4-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442