Νόμπελ Φυσικής για τον μηχανισμό παρατήρησης των βαρυτικών κυμάτων
Στους Ράινε Βάις (Rainer Weiss), Μπάρι Μπάρις (Barry C. Barish) και Κιπ Θορν (Kip S. Thorne) απονέμεται το φετινό Νόμπελ Φυσικής για την καθοριστική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του παρατηρητηρίου LIGO και την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων.
Στους Ράινε Βάις (Rainer Weiss), Μπάρι Μπάρις (Barry C. Barish) και Κιπ Θορν (Kip S. Thorne) απονέμεται το φετινό Νόμπελ Φυσικής για την καθοριστική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του παρατηρητηρίου LIGO και την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων.
Να σημειωθεί ότι μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015, τα βαρυτικά κύματα του σύμπαντος, για τα οποία είχε μιλήσει πριν 100 χρόνια ο Άλμπερτ Άινσταϊν, κατέστη εφικτό να παρατηρηθούν μέσω του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ενός συνεργατικού ερευνητικού προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 επιστήμονες από περισσότερες από 20 χώρες.

Ο Ράινερ Βάις, γεννημένος το 1932, είναι αμερικανός φυσικός γνωστός για τη συνεισφορά του στην βαρυτική φυσική και αστροφυσική. Είναι ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας COBE.
Ο Μπάρι Μπαρις, γεννημένος το 1936, είναι αμερικανός καθηγητής Πειραματικής Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και θεωρείται ειδήμων στα βαρυτικά κύματα.
ΟΚιπ Θορν, γεννημένος το 1940, είναι αμερικανόςθεωρητικός φυσικόςγνωστός για τις συνεισφορές του στη θεωρία τηςβαρύτηταςκαι στηναστροφυσική. Επί μακρόν φίλος και συνάδελφος τουΣτήβεν Χόκινγκκαι τουΚαρλ Σέιγκαν, σταδιοδρόμησε ως καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής στοΤεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στις αστροφυσικές πτυχές της Θεωρίας της Σχετικότητας.
- Ισότητα των Φύλων: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Επέτειος «χωρισμού»: Οι Daft Punk γιορτάζουν τα 5 χρόνια από τη διάλυσή τους με ένα νέο video clip
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε Αθήνα και Πειραιά – Καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό
- Good Job Nicky: «Έριξα το κλάμα της ζωής μου στο ενδιάμεσο για τη Eurovision»
- Ώρα… Europa League για τον ΠΑΟΚ: Για την ανατροπή κόντρα στη Θέλτα ο Δικέφαλος του βορρά
- Στους δρόμους για τα Τέμπη φοιτητές, μαθητές – Συλλαλητήρια στην Αθήνα, στα Προπύλαια και άλλες πόλεις
- Ο Παναθηναϊκός ψάχνει πρόκριση στο Πλζεν
- Κλείνει ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» στις 10:00 το πρωί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/donna-elliot-NCh4pgfdYCA-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442