Σόιμπλε: Η Τουρκία οδηγείται σε δικτατορία με νίκη Ερντογάν
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε σήμερα τον κίνδυνο της εγκαθίδρυσης δικτατορίας στην Τουρκία στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε σήμερα τον κίνδυνο της εγκαθίδρυσης δικτατορίας στην Τουρκία στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το περιοδικό Der Spiegel, σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί με αυτή την αναθεώρηση να εγκαθιδρύσει «ένα αυταρχικό καθεστώς, ήτοι μια δικτατορία» στην χώρα του, ο Σόιμπλε απάντησε:
«Μπορούμε να αντιληφθούμε, πράγματι, ως κάτι τέτοιο αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης».
«Και όταν παρατηρούμε την εξέλιξή του [προέδρου Ερντογάν] τα τελευταία χρόνια, μπορούμε σίγουρα να βρούμε πολλούς λόγους και να αναλύσουμε» τι συνέβη, «όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία» συμπλήρωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι συνομίλησε με πολλούς Τούρκους που του είπαν ότι φοβούνται για αντίποινα στην περίπτωση που διατυπώσουν δημοσίως επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας.
«Όμως, όπως ένας εξ αυτών μου είπε ‘ξέρεις, στην τελική, η Τουρκία θα επιβιώσει από τον Ερντογάν’ κάτι που προσφέρει λίγη ελπίδα» σημείωσε ο Σόιμπλε.
Έκρινε επίσης ότι η συνεχιζόμενη κράτηση στην Τουρκία του Τουρκογερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, καθιστά πολύ δύσκολη την παροχή οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο στην Άγκυρα.
«Ήμασταν σε καλό δρόμο» για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο «αλλά μετά ήρθε αυτή η σύλληψη», εξήγησε.
Όπως είπε, ανέφερε πρόσφατα στον Τούρκο ομόλογό του, Μεχμέτ Σιμσέκ, ότι η κράτηση του δημοσιογράφου «καθιστά στο εξής πολύ δύσκολα τα πράγματα».
Ο Γιουτζέλ προφυλακίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει «Κούρδο αυτονομιστή» και «πράκτορα της Γερμανίας».
Με αφορμή και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί. Ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για «ναζιστικές πρακτικές» επειδή απαγορεύτηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του στις οποίες επρόκειτο να μιλήσουν υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.
Η Γερμανία από την πλευρά της κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση του κράτους δικαίου λόγω της καταστολής που εντάθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο συμπλήρωσε 300 χρόνια – Αργοψημένο γουρουνόπουλο και φάντασμα στο κελάρι
- Βαρδούσια: Άκαρπες οι έρευνες για τους τρεις ορειβάτες που αγνοούνται – Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό τους
- Σέρρες: Κανένα ίχνος του διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος – Γνώριζε καλά την περιοχή που εξαφανίστηκε
- Μίλτος Τεντόγλου: «Δεν μου παίρνει κανείς δώρο τα Χριστούγεννα»
- Θεσσαλονίκη: Μέσα από τις φυλακές φαίνεται πως δόθηκε η εντολή για το χτύπημα σε τράπεζα στον Εύοσμο
- Επικό βίντεο: Η κόρη του Τσικίνιο τραγουδάει τον ύμνο του Ολυμπιακού (vid)
- Μαρκ Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη»
- Σκοταδισμός: Η Banda Entopica τραγούδησε σλάβικα και ο δήμαρχος Φλώρινας διέκοψε τη συναυλία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)






































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442