Μετά την «ενόχληση» Ερντογάν, η Hurriyet αλλάζει διευθυντή
Μία ημέρα μετά την «ενόχληση» που εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίο Ερντογάν για δημοσίευση ρεπορτάζ στην Hurriyet, η εφημερίδα άλλαξε αιφνιδιαστικά τον διευθυντή της χωρίς να αναφέρει τους λόγους. Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης του ομίλου στον οποίου ανήκει η εφημερίδα οδηγήθηκε για πρώτη φορά αυτοπροσώπως ενώπιον δικαστή για ξεχωριστή υπόθεση (αντί, όπως συνήθιζε ο 80χρονος, να καταθέσει μέσω του συνηγόρου του).
Μία ημέρα μετά την «ενόχληση» που εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίο Ερντογάν για δημοσίευση ρεπορτάζ στην Hurriyet, η εφημερίδα άλλαξε αιφνιδιαστικά τον διευθυντή της χωρίς να αναφέρει τους λόγους.
Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης του ομίλου στον οποίου ανήκει η εφημερίδα οδηγήθηκε για πρώτη φορά αυτοπροσώπως ενώπιον δικαστή για ξεχωριστή υπόθεση (αντί, όπως συνήθιζε ο 80χρονος, να καταθέσει μέσω του συνηγόρου του).
To δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού, και ο πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το ρεπορτάζ.
Το βράδυ της Τετάρτης, η Hurriyet ενημέρωσε, με μία λιτή ανακοίνωση, πως αναλαμβάνει νέος διευθυντής της ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Φικρέτ Μπιλά, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Σεντάτ Εργκίν. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες.
Η Hurriyet ανήκει στον όμιλο Dogan, ο ιδρυτής του οποίου, Αϊντίν Ντογάν, είχε επίσης κληθεί την Τετάρτη να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο καυσίμων σε μία υπόθεση που αφορά προηγούμενη δεκαετία.
Ο 80χρονος Ντογάν, που μέχρι το 2010 διηύθυνε τον όμιλο, θεωρείται κορυφαία προσωπικότητα του «κοσμικού κατεστημένου» της Τουρκίας και είχε επι μακρόν τεταμένες σχέσεις με τον Ερντογάν και το κόμμα του.
Ο όμιλός του αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι πριν από μια δεκαετία διηύθυνε ένα δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων, και ο Ντογάνμαζί με τον 64χρονο Ερσίν Οζιντσέ της Isbank αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 24 ετών με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής συμμορίας, λαθρεμπορία και απάτη.
Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ο Ντογκάν καλείται να παρουσιαστεί ο ίδιος ενώπιον δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή αντί να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του. Ντογάν και Οζιντσέ αρνούνται τις κατηγορίες.
Η Hurriyet μπήκε στο στόχαστρο του Ερντογάν έπειτα από τη δημοσίευση στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου ενός ρεπορτάζ, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει τη γνώμη του στρατού προτού άρει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες που υπηρετούν ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί στον στρατό.
Ο τίτλος του ρεπορτάζ θεωρήθηκε ότι υπαινίσσεται την ύπαρξη κόντρας μεταξύ στρατού και κυβέρνησης, ένα ευαίσθητο ζήτημα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- ΗΠΑ: Εντάσσουν την Τουρκία σε λίστα παρακολούθησης για σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας
- Scope Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση για την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒΒ με θετικές προοπτικές
- NBC: Ο Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές για χερσαία επιχείρηση στο Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν «είναι έτοιμο» να επιτρέψει τη διέλευση σε πλοία ιαπωνικών συμφερόντων
- Αγωγή κατά Τραμπ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο
- Χαβάη: Κίνδυνος κατάρρευσης φράγματος και εντολή εκκένωσης σε 5.500 κατοίκους
- Ιράν: Ποιος θα αποφασίσει το τέλος του πολέμου; «ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση»
- Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η WSJ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442