
Σκληρή στάση από τους θεσμούς για τα εργασιακά
Δύσκολες θα είναι οι συνομιλίες που διεξάγονται με τους θεσμούς για τα εργασικά, καθώς έχει απορριφθεί εξαρχής η επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Ωστόσο και μεταξύ τους οι εργοδοτικοί φορείς τηρούν διαφορετική στάση, παρά το κοινό κείμενο που είχαν υπογράψει. Υπέρ της αύξησης του ποσοστού ομαδικών απολύσεων τάχθηκε η ΕΣΕΕ.
Δύσκολες θα είναι οι συνομιλίες που διεξάγονται με τους θεσμούς για τα εργασικά, καθώς έχει απορριφθεί εξαρχής η επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης.
Ωστόσο και μεταξύ τους οι εργοδοτικοί φορείς τηρούν διαφορετική στάση, παρά το κοινό κείμενο που είχαν υπογράψει. Για παράδειγμα, υπέρ της αύξησης του ποσοστού ομαδικών απολύσεων τάχθηκε η ΕΣΕΕ.
Συγκεκριμένα, τόσο κατά τη διερευνητική συνάντηση που είχε ο Γ.Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή, όσο και κατά τη συνάντηση που είχαν οι δανειστές με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ τη Δευτέρα, έγινε ξεκάθαρο ότι απορρίπτουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Όπως είπαν, με το παλαιό σύστημα οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονταν με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα τα σημερινά ελλείμματα. «Αυξάνονταν γρηγορότερα και από της Γερμανίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έθεσαν θέμα για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει κριθεί από το ΣτΕ. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκαν «ανοιχτοί» στην πρόταση της Επιτροπής Σοφών για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικακή διάκριση.
Την πρόταση για υποκατώτατο μισθό έχει απορρίψει, πάντως, η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών για το θέμα των κατώτατων μισθών και των ομαδικών απολύσεων.
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με διαφορετικές γραμμές σε σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα, η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή/ και σε περιόδους συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Η ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας και πρόσθεσε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη, βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Επιπλέον, ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί.
Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ ζήτησε να μην υπερισχύουν οι κλαδιές συμβάσεις και να μην αλλάξει ο τρόπος ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος. Αντίθετα, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τάχθηκαν υπέρ των κλαδικών συμβάσεων.
Σήμερα, Τρίτη και αύριο οι διεργασίες για το εργασιακό συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι είπε ο Ιτούδης για την ήττα από τη Μονακό και τα play offs της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε τον βιασμό της από 21χρονο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για το φινάλε της Β’ φάσης του πρωταθλήματος
- Γερμανία: Ένας νεκρός, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από έκρηξη υπόγειας διάβασης
- Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται – Τι ισχύει φέτος
- Σανς – Γουόριορς 111-96: Ο Γκριν «πέταξε» εκτός playoffs Κάρι και Γκόλντεν Στέιτ (vids)
- Από το American Pie στην Αφρική και το OnlyFans: Η ζωή της Σάνον Ελίζαμπεθ δεν είναι συνηθισμένη
- Τα μετρητά επιστρέφουν και υπάρχει λόγος για αυτό – Το φυσικό χρήμα μπορεί να είναι απαραίτητο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442