Handelsblatt: Ο Σόιμπλε απέτρεψε την επιβολή προστίμου σε Ισπανία και Πορτογαλία
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλλει κυρώσεις λόγω των ελλειμμάτων τους στις δύο χώρες της Ιβηρικής, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλλει κυρώσεις λόγω των ελλειμμάτων τους στις δύο χώρες της Ιβηρικής, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, επενέβη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να εμποδίσει την επιβολή τους. Διάφοροι επίτροποι, μεταξύ των οποίων ο γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε,όπως πληροφορήθηκε η εφημερίδααπό υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ.Μερικά τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα έκανε από κοινού με τον ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκίντος, από την Κίνα όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.
Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν τελικά να ταχθούν μόνο τέσσερις επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.
Εν τούτοις, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι η ακύρωση των κυρώσεων δεν σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες θα παραμείνουν στο απυρόβλητο για πάντα:
«Σήμερα πήραμε δύο αποφάσεις: Να διαγράψουμε τις κυρώσεις και να αναστείλουμε τις ενισχύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία» είπε στη γερμανική εφημερίδα.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα στα σχέδια προϋπολογισμού τους για το 2017. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αναστολή των ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, η οποία «θα έχει δυσμενέστερες οικονομικές συνέπειες για την Ισπανία και την Πορτογαλία από την επιβολή κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt ο Γιούνκερ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νέες απειλές Τραμπ: «Μπορεί να περάσουμε από την Κούβα αφού τελειώσουμε με το Ιράν»
- Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ορμούζ – Συνομιλίες Λιβάνου και Ισραήλ με τη συμμετοχή Ρούμπιο
- Μία ασθενής, τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα – Κυτταρική θεραπεία CAR-T δείχνει να κάνει θαύματα
- Συνταγή: Τάρτα με σπανάκι
- Ο νόμος του Ισραήλ για τη θανατική ποινή Παλαιστινίων δεν έχει να κάνει με την δικαιοσύνη, αλλά με τον εθνικισμό
- Φόβοι για νέο ανοδικό ράλι στις τιμές των καυσίμων – «Κάηκε» με ένα γέμισμα το Fuel Pass
- Επτά συλλήψεις στην Αϊτή μετά το ποδοπάτημα σε ιστορικό φρούριο με 25 νεκρούς
- Πέντε τρόποι για να «επανέλθεις» μετά το γιορτινό τραπέζι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442