Δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου στήνει η Ουγγαρία για το προσφυγικό
Η Βουδαπέστη πρόκειται να στήσει στις 2 Οκτωβρίου την κάλπη του δημοψηφίσματος που είχε εδώ και καιρό προαναγγείλει για το ευρωπαϊκό σχήμα ανακατανομής προσφύγων μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Το δημοψήφισμα, στο οποίο ήθελε να καταφύγει ο πρωθυπουργός Ορμπάν μετά την «παράκαμψη» της Ουγγαρίας στο τραπέζι των «28», θεωρείτο εξαρχής κίνηση πολιτικής πίεσης στις Βρυξέλλες -και το αποτέλεσμά του περίπου δεδομένο.
Η Βουδαπέστη πρόκειται να στήσει στις 2 Οκτωβρίου την κάλπη του δημοψηφίσματος που είχε εδώ και καιρό προαναγγείλει για το ευρωπαϊκό σχήμα ανακατανομής προσφύγων μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.
Το δημοψήφισμα, στο οποίο ήθελε να καταφύγει ο πρωθυπουργός Ορμπάν μετά την «παράκαμψη» της Ουγγαρίας στο τραπέζι των «28», θεωρείτο εξαρχής κίνηση πολιτικής πίεσης στις Βρυξέλλες -και το αποτέλεσμά του περίπου δεδομένο.
Όπως ανέφερε την Τρίτη ο ούγγρος πρόεδρος Γιάνες Άντερ, ανακοινώνοντας την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το ερώτημα θα είναι το εξής: «Θέλετε να έχει το δικαίωμα η ΕΕ να υπαγορεύει την υποχρεωτική εγκατάσταση μη Ούγγρων υπηκόων στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου;».
Η διατύπωση του ερωτήματος είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να προϊδέασει για την έκβαση της κάλπης: Η ρητορική της πολιτικής σκηνής στη Βουδαπέστη ήταν εξαρχής πολύ σκληρή στο ζήτημα του προσφυγικού, και η ουγγρική κυβέρνηση είχε εξαρχής κινηθεί σε μέτρα όπως το στήσιμο του φράχτη στα νότια σύνορα για να ανακοπούν οι ροές του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.
Η μετέπειτα ρητορική που υιοθετήσε η ουγγρική κυβέρνηση με ακροατήριο τους ψηφοφόρους απέναντι στο σχέδιο της Κομισιόν για ανακατανομή ακολούθησε την ίδια τροχιά – μαζί με αυστηρότερα μέτρα που συνεχίζονταν να λαμβάνονται, με τελευταίο (μόλις την Τρίτη) το μέτρο άμεσης απέλασης, χωρίς καμία άλλη διαδικασία, όποιου πρόσφυγα ή μετανάστη μπαίνει παράνομα στη χώρα.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας