Η συμμετοχή σε χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό των καρκινοπαθών
Η συμμετοχή σε χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, των ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο ecancer.
Η συμμετοχή σε χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, των ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο ecancer.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής της Μ. Βρετανίας και της οργάνωσης Tenovus Cancer Care, με επικεφαλής τον Δρ Ίαν Λιούις, μελέτησαν 193 μέλη πέντε χορωδιών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου πριν και μετά το τραγούδι.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, αρκούσε μια ώρα τραγουδιού στη χορωδία για μειωθούν σημαντικά οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, και να αυξηθούν οι κυτοκίνες, που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.
Το μεγαλύτερο συγκριτικά όφελος έχουν όσοι, προτού γίνουν μέλη χορωδίας, νιώθουν πιο άσχημα ψυχολογικά και έχουν σοαβρή κατάθλιψη. Αυτοί, μετά το τραγούδι, εμφανίζουν την μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους, αλλά και την μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.
«Τα νέα ευρήματα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέροντα. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε συγκεντρώσει έναν όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι χορωδιακό τραγούδι μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά. Τώρα πλέον βλέπουμε ότι υπάρχουν και βιολογικά οφέλη», υπογραμμίζει ο Δρ Λιούις.
«Ακούγαμε ιστορίες ότι, η συμμετοχή σε χορωδίες κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δείξαμε ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί θετικά από το τραγούδι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους με καρκίνο στο μέλλον», προσθέτει.
Πολλοί πάσχοντες από καρκίνο βιώνουν έντονο στρες, ενώ εμφανίζουν και κατάθλιψη, καταστάσεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημά τους, ακριβώς σε μια περίοδο που χρειάζονται να πάρουν από αυτό την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια.
Τώρα, η συμμετοχή σε μια χορωδία ίσως αποτελέσει το αντίδοτο στην ψυχική κατάπτωση, συμβάλλοντας στην μάχη κατά της νόσου.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442