Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την αδυναμία του, όπως είπε, να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, κατασκευάζοντας αντί αυτού τη «σαπουνόπερα κατά της διαφθοράς», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας εκλογές πριν «οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή».

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την αδυναμία του, όπως είπε, να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, κατασκευάζοντας αντί αυτού τη «σαπουνόπερα κατά της διαφθοράς», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας εκλογές πριν «οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή».

«Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε την χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε 3 φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός εθνικός λόγος παρά μόνο η εξυπηρέτηση των κομματικών σας στόχων. Τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός. Εδώ που φτάσατε τη χώρα, το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής σας» τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης: «Σε μια κανονική, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή».

«Όμως η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από τα είναι μία κανονική δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Δεν είστε κατήγορος, αλλά κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψέματα που έχετε πει, τα περισσότερα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός», αλλά και γιατί «παραλάβατε κράτος και παραδίδεται μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας».

Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση ως τη «χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού» και τον πρωθυπουργό υπεύθυνο «για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα».

Όλοι γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο γίνεται η συζήτηση. Για να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, είπε ο κ. Μητσοτάκης και, επικαλούμενος μία γελοιογραφία του Αρκά, είπε στον πρωθυπουργό: «Δείχνεται με το ένα χέρι ένα «σκάνδαλο» όταν με το άλλο παίρνετε το πορτοφόλι των ελλήνων».

«Θέλετε να κατασκευάζετε εχθρούς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι δεν αντέχει να συζητάει για τα πραγματικά προβλήματα και δεν νοιάζεται για το μέλλον της χώρας, «αλλά πώς θα μείνει στην εξουσία με κάθε μέσο» έστω, όπως πρόσθεσε, «και αν αυτό σημαίνει την κατάλυσης του κράτους δικαίου».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ο δήθεν ανθρωπισμός της Αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης». «Δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές, αλλά με τις ανοησίες σας θα κάνετε σίγουρα τους επενδυτές μετανάστες» συμπλήρωσε.

«Υπήρχε ένας υπουργός που είπε την αλήθεια: Τα άσχημα τελείωσαν, τα χειρότερα έρχονται» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για επικείμενη «πρωτοφανή φοροκαταιγίδα» και «κόκκινες γραμμές που ξεθωριάζουν» χωρίς να κλείνει η αξιολόγηση.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο το τελευταίο καταφύγιο αυτής της κυβέρνησης είναι η σκηνοθεσία της σαπουνόπερας του δήθεν αγώνα ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Μέχρι το καλοκαίρι τα φόβητρα ήταν το μνημόνιο και η κυρία Μέρκελ. Τώρα που υπογράψατε το τρίτο μνημόνιο και αγαπήσατε την κυρία Μέρκελ, καταπιάνεστε με το επόμενο φόβητρο: τη διαφθορά και τη διαπλοκή» τόνισε.

Ανεφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο Καμμένου – Μουζάλα, ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε προς τα υπουργικά έδρανα και είπε: «Λόγια του αέρα, δήθεν εθνικές ευαισθησίες και τελικά, σαν να μην τρέχει τίποτα, όλοι μαζί στις υπουργικές καρέκλες. Αυτοεξευτελισμός. Η ευθιξία και η υπευθυνότητα είναι λέξεις άγνωστες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει «ωμά και ανερυθρίαστα» στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Εν γώσει σας και με πρόγραμμα -εδώ είναι από τα λίγα πράγματα που έχετε πρόγραμμα- στήνετε ένα καθεστώς έξω και πέρα από τους θεσμούς. Είστε ένας μηχανισμός άσκησης ψυχολογικής βίας για κάθε αντίπαλό σας. Αυτό δεν θα περάσει» τόνισε.

«Όσα εξώφυλλα χρεοκοπημένων εντύπων κι αν παραγγείλετε, δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Θα ξεσκεπάσουμε τα σχέδιά σας. Και θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να καταπατηθεί το Σύνταγμα από μία κυβέρνηση που έχει απωλέσει ήδη, όπως είπε, την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

«Μέσα σε ένα χρόνο, υιοθετήσατε στον υπερθετικό βαθμό όλες τις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης, χωρίς όμως να έχετε να επιδείξετε κανένα από τα επιτεύγματα των τελευταίων 40 ετών. Αποδειχτήκατε πιο παλιός από το παλιό» δήλωσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς προσωπικά κ. Τσίπρα μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούστε το λοιπόν καλά. Στη Νέα Δημοκρατία δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν και κυρίως, δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν. Μαθήματα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εντιμότητας, ήθους και αξιοπρέπειας δεν είστε σε θέση να δώσετε εσείς στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας είχατε ένα και μόνο σκοπό. Την άλωση του Κράτους, τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και τη δημιουργία του δικού σας συστήματός νεοδιαπλοκής. Δεν είστε αξιακά απέναντι από τη διαπλοκή. Χτίζετε τη νέα διαπλοκή. Είστε τροχονόμοι των συμφερόντων που κρύβονται από πίσω της».

Αναφερόμενος στη γνωστή υπόθεση με τη γάτα των Ιμαλαΐων, αναρωτήθηκε γιατί ως πολέμιος της διαπλοκής ο κ. Τσίπρας έκανε τέσσερα ραντεβού και αναρωτήθηκε αν αυτό ήταν για να πει ένα υπερήφανο «όχι» όπως «το «όχι» του δημοψηφίσματος που έγινε τελικά «ναι»».

Αναφερόμενος δε στην πρόταση του πρωθυπουργού για εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ, αναρωτήθηκε αν θα ελεγχθεί και η υπόθεση του κανονιού στο Αλτερ.

«Ξέρουμε ποιοι είναι οι υποστηρικτές σας. Και ξέρουμε τι περιμένουν από εσάς με αντάλλαγμα την στήριξη που σας παρέχουν. Μην προσβάλλετε ούτε τη νοημοσύνη μας ούτε τη μνήμη του ελληνικού λαού. Πάει πολύ κ. Τσίπρα, εσείς το αγαπημένο παιδί του νεοαυριανισμού, να μιλάτε για ήθος και διαφάνει.» είπε.

Γενικεύοντας την επίθεσή του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πατάσσει συστηματικά την αριστεία «γιατί δεν την αντέχετε, και γιατί προφανώς και εκείνη δεν σας αντέχει». «Ο κάθε Καρανίκας που προσλαμβάνετε είναι μια γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας που δουλεύει σκληρά» είπε.

Επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση γιατί από τις περίφημες λίστες καταθετών συγκέντρωσε λιγότερα χρήματα -όπως υποστήριξε- το 2015 από ό,τι το 2014.

«Πού βρίσκεται σήμερα ο κ. Νικολούδης; Μήπως τον αποπέμψατε επειδή σας χάλασε το αφήγημα, επειδή είπε ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να μαζευτούν τα χρήματα από τη λίστα Λαγκάρντ; Η αλήθεια είναι κ. Τσίπρα ότι τα έσοδα από ελέγχους το 2015 ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι το 2014. Συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητά σας» δήλωσε.

Ίσως θα έπρεπε να ασχοληθείτε σοβαρά με κάποιες άλλες λίστες. Τη λίστα φίλων και συγγενών που διορίσατε. Θα την ονομάσω λίστα Καρανίκα. Τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό και που ποτέ δεν ελέγχθηκαν. Θα την ονομάσω λίστα Αλεξιάδη. Τη λίστα των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων που επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Θα την ονομάσω λίστα Κουρουμπλή. Τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία που δεν έγιναν. Θα την ονομάσω λίστα Σταθάκη. Αυτές είναι οι πραγματικές λίστες με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείτε και όχι να πετάτε λάσπη στους πολιτικούς σας αντιπάλους» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη και τόνισε, απαντώντας σε όσα ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ότι η ψήφιση ενός νόμου δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη. «Μπορείτε να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε, αλλά οι νόμοι δεν συνιστούν παρέμβαση στη δικαιοσύνη»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «παρακράτος που η κυβέρνηση στήνει μεθοδικά», κάλεσε από τη Βουλή τους δικαστές «να μην φοβούται και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παρέμβαση»

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε τρεις προτάσεις:

1. Προώθηση την ύστατη στιγμή συνολικής συνταγματικής αναθεώρησης, με απόφαση αυτής της Βουλής, ώστε η επόμενη να αντιμετωπίσει δραστικά όλα τα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια. «Ελάτε να αλλάξουμε μαζί το επαίσχυντο άρθρο 86» είπε.

2. Να μπει τέλος στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Κατάργηση της διάταξης με την οποία ένα πρόσωπο ασκεί έλεγχο στους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς.

3. Να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ και όχι από τον υπουργό, με αύξηση του αριθμού των αδειών, όχι μόνο τέσσερις. Ώστε να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Δευτερολογία

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στα πρωτοσέλιδα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στα πρακτικά της Βουλής, λέγοντας αστειευόμενος ότι φαίνεται ότι «μετά τις τακτικές επισκέψεις σας στον κ. Ψυχάρη εξασφαλίσατε μία δωρεάν συνδρομή στο Βήμα και στα Νέα».

Αναφερόμενος στην εκτενή αναφορά του κ. Τσίπρα στην έκθεση του ΟΟΣΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «αργά ανακαλύψατε τον κ. Γκουρία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να θυμηθώ τι λέγατε για τον ΟΟΣΑ όταν εμείς εφαρμόζαμε τις μεταρρυθμίσεις του».

«Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών λέει ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση. Κάνουν λάθος όλοι αυτοί;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε «μία έντιμη συμφωνία» στον πρωθυπουργό: Εμείς θα ψηφίσουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ και εσείς την πρόταση Εξεταστικής που ετοιμάζουμε για το τρίτο μνημόνιο, τα κάπιταλ κοντρόλς και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εμείς θα στηρίξουμε τη δικιά σας και εσείς τη δικιά μας» είπε.

Απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού για την επιλογή συνεργατών του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «βεβαίως καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Το πρόβλημα είναι ότι τον κ. Καρανίκα δεν τον προσλάβατε για να φτιάχνει καφέδες, αλλά ως σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού» είπε και αναρωτήθηκε μήπως ήταν ακόμη μία κομματική διευκόλυνση σε ένα πιστό στρατιώτη του κόμματος.

Όσον αφορά για τις σχέσεις που μπορεί να είχε ο Τ.Μαυρίκος στο παρελθόν, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει όταν μιλά για σχέσεις τρίτου τύπου, αν μπορεί αν εξηγήσει τη σχέση πρώτου τύπου του κ. Χριστοφορίδη (εκδότη της εφημερίδας το Χωνί) με την κ. Γεροβασίλη.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τον πρωθυπουργό «αν τολμά», όπως είπε, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές «για να δούμε αν η τέταρτη συνάντηση θα είναι η τυχερή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024