Τα κλεμμένα του Μουσολίνι μαζεύουν σκόνη στα υπόγεια της Ρώμης
Όταν προσπαθούσε να διαφύγει προς την βορρά (μάλλον προς Ελβετία), ο Μουσολίνι είχε φροντίσει, όπως κάθε «σωστός δικτάτορας», να έχει μαζί του ό,τι πολύτιμο μπορούσε να κουβαλήσει: Κοσμήματα, ράβδους χρυσού και κλοπιμαία κάθε πιθανής προέλευσης -από αιχμαλώτους πολέμου μέχρι Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Όταν προσπαθούσε να διαφύγει προς την βορρά (μάλλον προς Ελβετία), ο Μουσολίνι είχε φροντίσει, όπως κάθε «σωστός δικτάτορας», να έχει μαζί του ό,τι πολύτιμο μπορούσε να κουβαλήσει: Κοσμήματα, ράβδους χρυσού και κλοπιμαία κάθε πιθανής προέλευσης -από αιχμαλώτους πολέμου μέχρι Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Η περιπετειώδης πορεία όμως του «θησαυρού των κλεμμένων» σταματά στη σύλληψή του, διότι μέχρι σήμερα τα κατασχεθέντα τιμαλφή πιάνουν σκόνη στα υπόγεια χωρίς καν να έχουν καταγραφεί.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ιταλικό L’Espresso, τα αντικείμενα αξίας που είχαν κατασχεθεί κατά τη σύλληψη του Μουσολίνι βρίσκονται σήμερα στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, ξεχασμένα και μη προσβάσιμα, «σαν να ήταν οποιοσδήποτε σάκος από σκουπίδια».
Μεταξύ τους βρίσκονται πολύτιμοι λίθοι, ακριβά ρολόγια, δύο ράβδοι χρυσού, χρυσά μετάλλια, κοσμήματα και χαρτονομίσματα από διάφορες χώρες.
Η προέλευσή τους, γράφει το ιταλικό περιοδικό, συνοψίζουν μισό αιώνα ιταλικής ιστορίας -πάνω στη βιασύνη του, προφανώς ο Ντούτσε διάλεξε μόνο με γνώμονα τι ήταν μικρό θα κρατούσε την αξία του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Τα κλεμμένα προέρχονται από τις περιουσίες οικογενειών που χτυπήθηκαν από το σεισμό του 1908 στη Μεσσήνη, από τον βασιλικό Οίκο της Σαβοΐας, αιχμαλώτους πολέμου και Εβραίους της Θεσσαλονίκης που είχαν διαφύγει στην Ιταλία μαζί με όσα υπάρχοντά τους μπορούσαν να διασώσουν.
Πριν από μία δεκαετία, το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας συνέστησε επιτροπή για την εκτίμηση της αξίας των αντικειμένων και το διαχωρισμό μεταξύ όσων μπορούσαν να αξιοποιηθούν και όσων όχι. Όμως, γράφει το L’Espresso, η επιτροπή τελικά βγήκε στη σύνταξη και το πρόγραμμα έμεινε στη μέση.
Το 2007, τα αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας του «θησαυρού κλεμμένων» παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, πριν επιστρέψουν ξανά στους σάκους στο υπόγειο. Η καταγραφή και ο υπολογισμός της αξίας τους ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μαρόκο – Σενεγάλη 0-1 παρ. (0-0 κ.δ): Οι Σενεγαλέζοι στην κορυφή της Αφρικής! (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]
- Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα
- Μπενίτεθ: «Δεν κάναμε τίποτα για να παλέψουμε »
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
- Ουκρανία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ουμέροφ δηλώνει ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τα όμορφα πρότζεκτ, όμορφα μπορούν να καούν
- Λάρισα: «Τρελή» πορεία ΙΧ κατέληξε στις προστατευτικές μπάρες – Νεκρός ο οδηγός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-122x85.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442