Η Σομαλία απαγόρευσε τα Χριστούγεννα υπό το φόβο επιθέσεων ισλαμιστών
Η κυβέρνηση της Σομαλίας απαγόρευσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη τη χώρα, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, καθώς υπάρχει φόβος ότι τυχόν εορταστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επιθέσεις εκ μέρους των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ.
Η κυβέρνηση της Σομαλίας απαγόρευσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη τη χώρα, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, καθώς υπάρχει φόβος ότι τυχόν εορταστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επιθέσεις εκ μέρους των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ.
«Όλες οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αντίθετες με την ισλαμική κουλτούρα και μπορεί να βλάψουν την πίστη της μουσουλμανικής κοινότητας» είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων Σέιχ Μοχάμεντ Χαΐροφ.
«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκδήλωση» συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές να βάλουν τέλος σε ενδεχόμενους εορτασμούς.
Ο Σέιχ Μπουρ Μπαρούντ Γκουρχάν, του Ανωτάτου Θρησκευτικού Συμβουλίου της Σομαλίας, εξήγησε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν την οργή της αλ-Σεμπάμπ, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Πέρυσι ισλαμιστές αντάρτες είχαν εξαπολύσει επίθεση ανήμερα τα Χριστούγεννα στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους.
Η Σομαλία, η οποία είχε απαγορεύσει τα Χριστούγεννα και το 2013, ακολουθεί το ισλαμικό ημερολόγιο και δεν αναγνωρίζει την 1η Ιανουαρίου ως πρώτη ημέρα του έτους. Στη χώρα δεν ζουν πλέον παρά ελάχιστοι χριστιανοί. Στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου υπάρχει ένας καθεδρικός ναός που είχε χτιστεί από Ιταλούς Καθολικούς, αλλά καταστράφηκε σε έναν βομβαρδισμό.
Οι ξένοι διπλωμάτες, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) που ζουν σε ένα κλειστό συγκρότημα κοντά στο αεροδρόμιο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτρέπεται να οργανώνουν ιδιωτικές γιορτές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Αργεντινή: Εξορύξεις σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές παγετώνων προωθεί η κυβέρνηση Μιλέι – Θύελλα αντιδράσεων
- Euroleague: Ποιος από τους δύο θα ήθελε περισσότερα playoffs «αιωνίων»; (vids)
- «Artemis II»: Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες της NASA
- Ελλάδα – Ουγγαρία 16-10: Σαρωτική η Εθνική!
- Μεσολόγγι: Νεαρός διαρρήκτης εισέβαλε σε δύο σπίτι μέσα σε λίγη ώρα – Ξυλοκόπησε τον έναν ένοικο
- Μπεκάλι: «Άναυδος από την κουλτούρα του Μιρτσέα Λουτσέσκου – Τώρα ο Ραζβάν πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του»
- Κουτσούμπας: Σε έναν κόσμο που φλέγεται, η λαϊκή σπίθα που σιγοκαίει να γίνει πυρκαγιά Ανάστασης λαών
- Κύπρος: Ένας νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Ακίνητα: Έκρηξη τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/04/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442