Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Volvo S90 2016: Η νέα σουηδική τάξη πραγμάτων

Volvo S90 2016: Η νέα σουηδική τάξη πραγμάτων

Η σουηδική φίρμα έκανε τα αποκαλυπτήρια του, νέας γενιάς, κορυφαίου sedan της το οποίο οδηγεί ακόμα ένα βήμα πιο μακριά την τεχνολογία που γνωρίσαμε με το νέο XC90, κλείνοντας το μάτι στο μέλλον και παγιώνοντας την θέση της Volvo σε μια νέα εποχή.

Η Volvo γράφει το επόμενο κεφάλαιο της νέας εποχής της που ξεκίνησε πέρυσι με το -ήδη- πολυβραβευμένο XC90, στοχεύοντας αυτή την φορά στις κορυφές της τετράτροχης «τροφικής αλυσίδας» των premium sedan της «μεγάλης» κατηγορίας όπου φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μια επιτυχία αντίστοιχη του κορυφαίου SUV της.

Προβάλλοντας το ιδιαίτερο σκανδιναβικό μείγμα της πολυτελούς απλότητας με την έμφαση στη λεπτομέρεια, της «φιλικής» -προς κάθε κατεύθυνση- τεχνολογίας αιχμής και την -πάντα- ηγετική θέση της Volvo στην καινοτομία για την ασφάλεια, το S90 έδωσε τα διαπιστευτήριά του από σουηδικό έδαφος και την πόλη του Gothenburg πριν την επίσημη εκθεσιακή του πρεμιέρα τον προσεχή Ιανουάριο στο Detroit, καθιστώντας σαφές ότι ήρθε να παγιώσει τις παραπάνω αξίες ως την νέα αδιάψευστη ταυτότητα της σουηδικής φίρμας και να ταράξει τα νερά μιας όχι και τόσο «παραδοσιακής» -για τη Volvo- κατηγορίας με την καθιέρωση μιας νέας premium προσέγγισης.

Έτσι, παρόλο που επί της ουσίας το νέο S90 θα αποτελέσει από το 2016 οπότε και αναμένεται να διατεθεί (στην Ελλάδα από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς), τον αντικαταστάτη του S80, η σύγκριση με τον προκάτοχό του θα ήταν τουλάχιστον άδικη τόσο για ένα sedan που ολοκλήρωσε τον κύκλο του γράφοντας τη δική του ιστορία, όσο και για το S90 με δεδομένο ότι η αντιπαραβολή συνεπάγεται εξ ορισμού κάποια συνάφεια και το νέο σουηδικό τετράθυρο μοντέλο δείχνει να έχει τόσες ομοιότητες με το S80 όσο ο κόσμος πριν και μετά τη βιομηχανική επανάσταση.

Αντιθέτως, το μοντέλο με το οποίο το νέο S90 μοιράζεται ορισμένα κοινά στοιχεία, είναι αυτό που όρισε την νέα εποχή για την Volvo, καθώς το νέο τετράθυρο μοντέλο βασίζεται στην ίδια ευέλικτη και «ανθεκτική» αρχιτεκτονική από χάλυβα και αλουμίνιο, Scalable Product Architecture (SPA) του XC90.

Αντίστοιχη με το XC90 είναι και η αισθητική αφετηρία του S90, το οποίο προσαρμόζει το νέο σχεδιαστικό κώδικα της Volvo στις ανάγκες ενός πολυτελούς sedan με διαστάσεις 4,96 μ. μήκος, 1,89 μ. πλάτος, 1,44 ύψος και μεταξόνιο 2,94 μ. διεκδικώντας τον τίτλο του μεγαλύτερου της κατηγορίας του με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε επίπεδο άνεσης αλλά και για την θέση του έναντι του ανταγωνισμού με δεδομένη τη σημασία της συγκεκριμένης παραμέτρου σε αυτήν την κατηγορία.

Έτσι, μια ματιά στα επιμέρους μεγέθη που δίνει στη δημοσιότητα η Volvo σχετικά με την ευρυχωρία του θαλάμου επιβατών σκιαγραφεί το προφίλ ενός αυτοκινήτου που παρέχει άνετη παραμονή στους επιβάτες του πίσω καθίσματος ακόμα και αν στην «ανελαστική» θέση του οδηγού βρίσκεται κάποιος που περνά το… σκανδιναβικό μέσο όρο ύψους του 1,80 μ.

Τις προδιαγραφές του συμπληρώνει ο χώρος αποσκευών των 500 λίτρων, ενώ θα ήταν σχεδόν περιττό να αναφερθεί ότι τα χαρακτηριστικά μιας άνετης εμπειρίας ενισχύονται από τις παντός είδους ρυθμίσεις που προσφέρουν τα καθίσματα και το τιμόνι με τη συνήθη σφραγίδα σουηδικής εργονομίας.

Στο ίδιο ακριβώς σκεπτικό της σουηδικής χρηστικότητας στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η γνώριμη από το XC90 μεγάλη, εννέα ιντσών, οθόνη αφής η οποία φιλοξενεί τις εμπλουτισμένες λειτουργίες του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, ενσωματώνοντας νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που αλληλεπιδρούν με βάση δεδομένων (cloud) βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία πληροφόρησης αλλά και ασφάλειας.

Την οθόνη περιστοιχίζουν τα αναγνωρίσιμα αισθητικά και λειτουργικά στοιχεία του Volvo XC90 που διατηρούν ανέπαφη τη σχεδιαστική τους ταυτότητα, σε έναν «ανασχηματισμό» που εξυπηρετεί τη διαφορετική γεωμετρία του χώρου ενός sedan, με κριτήριο την μέγιστη χρηστικότητα.

Μιλώντας για χρηστικότητα, όπως θα περίμενε κανείς γνωρίζοντας το XC90, το S90 διαθέτει το λογισμικό Apple CarPlay για την μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων αντίστοιχων συσκευών με την –επίσης μέγιστη- ασφάλεια, ενώ στην πολυτελή πλευρά του εξοπλισμού, μέρος της αντίστοιχης λίστας αποτελεί και το ηχοσύστημα Bowers and Wilkins χωρίς να χρειάζεται καν να αναφερθεί κανείς στην de facto πολυτέλεια των υλικών που έχουν επιλεγεί για την επένδυση του θαλάμου.

Περνώντας στις «διαφορές» με το XC90, όπως θα περίμενε κανείς από ένα νέο Volvo και όπως η ίδια η φίρμα θεωρεί ως επιβεβλημένη υποχρέωσή της, το S90 έρχεται να προσθέσει ακόμα κάτι καινούριο στον τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο του στόχου της φίρμας για εκμηδενισμό των δυστυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών σε αυτοκίνητά της έως το 2020.

Στις καινοτομίες ασφάλειας του S90 συγκαταλέγεται το Pilot Assist το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης στην υπηρεσία της ασφάλειας αλλά και ένα μικρό δείγμα της πρόθεσης των Σουηδών να κυριαρχήσουν -και- στο -πλήρως- αυτόνομο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τη νέα λειτουργικότητα του συγκεκριμένου συστήματος έγκειται στη δυνατότητα του να «αναλαμβάνει» το σύστημα διεύθυνσης και διαβάζοντας αποκλειστικά και μόνο τη διαγράμμιση, να διατηρεί την πορεία του αυτοκινήτου σε μια λωρίδα κυκλοφορίας σε ταχύτητες που πλέον φτάνουν έως και 130 χλμ./ ώρα, χωρίς την οποιαδήποτε μεσολάβηση του οδηγού.

Επί της ουσίας, συνδυαστικά και με τις υπόλοιπες αντίστοιχες λειτουργίες όπως, μεταξύ άλλων, το ενεργό cruise control και το City Safety, αυτό σημαίνει ότι το S90 μπορεί να αναλάβει θεωρητικά πλήρως τον έλεγχο της «απλής»|πορείας τόσο σε συνθήκες πόλης όσο και σε αυτοκινητόδρομο, αφήνοντας τον οδηγό να εστιάσει και να αντεπεξέλθει καλύτερα στις πιο απαιτητικές συνθήκες.

Μια δεύτερη καινοτομία ασφάλειας του νέου S90 είναι το σύστημα αποτροπής εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο. Έχοντας ήδη παρουσιάσει στο XC90 ένα σύστημα προστασίας των επιβαινόντων σε περίπτωση ανατροπής του αυτοκινήτου, η Volvo συμπληρώνει την ασπίδα προστασίας για αυτό το ενδεχόμενο ατυχήματος, στοχεύοντας στην αποτροπή του.

Ουσιαστικά επιστρατεύοντας μια σειρά συστημάτων που άπτονται της δυνατότητας αυτόνομης οδήγησης το αυτοκίνητο διαβάζει το δρόμο και σε περίπτωση που ανιχνεύσει κίνδυνο εκτροπής από τα όρια του παρεμβαίνει στο σύστημα διεύθυνσης και πέδησης λειτουργώντας επικουρικά στον οδηγό προκειμένου να διατηρήσει το αυτοκίνητο «μέσα» στο δρόμο και να αποφύγει αυτόν τον πολύ συνήθη αλλά ιδιαίτερα σοβαρό τύπο ατυχήματος.

Το παλμαρέ ασφάλειας του νέου S90 συμπληρώνει ακόμα μία καινοτομία η οποία προστίθεται στις γνωστές λειτουργίες του City Safety, όπως είναι ο τίτλος-ομπρέλα όλων των συστημάτων της σουηδικής φίρμας που στοχεύουν στην αποτροπή παντός είδους ατυχήματος με άλλα αυτοκίνητα, πεζούς ή εμπόδια.

Η νέα αυτή λειτουργία η οποία αποτελεί και παγκόσμια καινοτομία, έγκειται στη δυνατότητα ταυτοποίησης του κινδύνου ατυχήματος με κάποιο μεγάλο ζώο που τυχαίνει να διασχίζει το δρόμο και στον περιορισμό της σφοδρότητας της σύγκρουσης έως και κατά 15 χλμ./ώρα. αλλά και προετοιμάζοντας τους προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά σύνολα, το νέο S90 εξοπλίζεται με τους νέας γενιάς Drive E δίλιτρους τετρακύλινδρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαιου που γνωρίσαμε με το XC90, συμπεριλαμβάνοντας στις επιλογές του την plug-in υβριδική έκδοση Τ8 Τwin Engine, αλλά και επιφυλάσσοντας μια καινοτομία σε ό,τι αφορά την κορυφαία πετρελαιοκίνητη έκδοση.

Αναλυτικότερα, η έκδοση D5 με τον κινητήρα των 1.969 κ.εκ. με απόδοση 235 ίππων και 480 Nm ροπής η οποία συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, φέρει ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο η Volvo επιγράφει PowerPulse και το οποίο έγκειται στην εξάλειψη του φαινομένου υστέρησης του turbo.

Συγκεκριμένα, το PowerPulse αξιοποιεί την παρουσία μιας δεξαμενής συμπιεσμένου αέρα 2,0 λίτρων που τροφοδοτείται από το φίλτρο αέρα και η οποία, όταν στις χαμηλές ταχύτητες, ο οδηγός πιέσει το γκάζι, διοχετεύει άμεσα το συμπιεσμένο αέρα στην πολλαπλή εξαγωγής τροφοδοτώντας το σύστημα υπερτροφοδότησης και εξασφαλίζοντας αμεσότερη απόκριση και επιτάχυνση. Σύμφωνα με την Volvo η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι μοναδική σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Εκτός από την D5, την πετρελαιοκίνητη γκάμα εκδόσεων του νέου S90 συμπληρώνει η έκδοση D4 η οποία εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα σε εκδοχή ισχύος 190 ίππων και 400 Nm ροπής σε συνδυασμό με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι η αποδοτικότερη των συμβατικών εκδόσεων του S90 με μέση κατανάλωση 4,1 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 109 γρ./χλμ. μεγέθη σχεδόν αντίστοιχα της supermini κατηγορίας.

Φυσικά, η έκδοση που καταρρίπτει κάθε στερεότυπο σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα στην κατηγορία των μεγάλων πολυτελών sedan είναι η plug-in υβριδική Τ8 Twin Engine η οποία συνδυάζοντας κινητήρα βενζίνης 2,0 λίτρων με ηλεκτρικό μοτέρ προσφέρει συνδυαστική ισχύ 407 ίππων και 640 Nm ροπής και τετρακίνηση, εμφανίζοντας μέση κατανάλωση καυσίμου 1,9 λίτρων/100 χλμ. ενώ εκλύει στην ατμόσφαιρα μόλις 44 γρ./χλμ. διοξειδίου του άνθρακα.

Τις επιλογές βενζίνης του σουηδικού sedan συμπληρώνει η επίσης αποκλειστικά τετρακίνητη έκδοση Τ6 η οποία εξοπλίζεται με τον κινητήρα των 2,0 λίτρων σε συνδυασμό με κιβώτιο οκτώ σχέσεων. Η T6 αποδίδει 320 ίππους και 400 Nm ροπής επιταχύνοντας από 0-100 χλμ./ώρα σε 5,8 δευτερόλεπτα.

Σε δεύτερο χρόνο την γκάμα αναμένεται να συμπληρώσουν και έκδόσεις επιδόσεων με τα διακριτικά Polestar οι οποίες, σύμφωνα με πληροφοφορίες θα αξιοποιήσουν την υβριδική τεχνολογία προκειμένου να προσφέρουν καταιγιστική ισχύ.

Αν οι παραπάνω προδιαγραφές δεν είναι αρκετές για να βολιδοσκοπήσει κανείς τις προθέσεις της Volvo σχετικά με την νέα της εποχή που παγιώνεται με το S90 ενδεικτική είναι η δήλωση του επικεφαλής της φίρμας Håkan Samuelsson στην παρουσίαση του νέου σουηδικού sedan όπου ανέφερε ότι: «Με το λανσάρισμα του XC90 είχαμε ήδη δείξει πόσο ψηλά βάζουμε τον πήχη. Είμαστε πλέον ξεκάθαρα και αποφασιστικά μέσα στο παιχνίδι. Έχοντας πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι μόνο διαθέτουμε ένα σαφές όραμα για το τι μπορεί να είναι η Volvo, αλλά εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας για την αναγέννηση της μάρκας μας και την εκπλήρωση όλων των επιθυμιών των πελατών».

auto.in.gr

Sports in

«Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό»: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί της Κ19 του Ολυμπιακού μετά την μεγάλη πρόκριση (vids)

Οι παίκτες της Κ19 του Ολυμπιακού έγιναν ένα με τον κόσμο έπειτα από την ιστορική πρόκριση στους «8» του Youth League επί της Λανς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024