Αργεντινή: Κακή εκλογική βραδιά για τους περονιστές, σε β’ γύρο ο πρόεδρος
Κακό ήταν για το κυβερνών κόμμα της Αργεντινής το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. O Ντανιέλ Σιόλι, υποψήφιος των περονιστών για την διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες συγκέντρωσε το 36,8% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο (στις 22 Νοεμβρίου) απέναντι στον συντηρητικό Μαουρίσιο Μάκρι (τέως κυβερνήτη της πρωτεύουσας), ο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 34,5%.
Κακό ήταν για το κυβερνών κόμμα της Αργεντινής το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. O Ντανιέλ Σιόλι, υποψήφιος των περονιστών για την διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες συγκέντρωσε το 36,8% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο (στις 22 Νοεμβρίου) απέναντι στον συντηρητικό Μαουρίσιο Μάκρι (τέως κυβερνήτη της πρωτεύουσας), ο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 34,3%.
Ο Σιόλι ήλπιζε σε ένα ποσοστό πάνω από 40% και σε διψήφια διαφορά από τον Μάκρι, ώστε να μην χρειαστεί δεύτερος γύρος. Αυτό τουλάχιστον έδειχναν και αρκετές δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες.
Η τάση όχι απλά δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ο Σιόλι έλαβε λιγότερες ψήφους και από τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Καλείται λοιπόν να γοητεύσει, τόσο τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων όσο και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των περονιστών για να γίνει τελικά πρόεδρος.
Ρόλο κλειδί για τον β΄γύρο θα παίξει -όπως άλλωστε αναμενόταν- ο τρίτος της προεδρικής μάχης. Πρόκειται για τον Σέρχιο Μάσα, άλλοτε συνεργάτη και υπουργό των περονιστών, ο οποίος όμως διαφώνησε και αποχώρησε. Συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο 21%. Ο ίδιος σε δηλώσεις του μίλησε ανοικτά για το ξεκίνημα μιας νέας πορείας…
Για τους περονιστές το αποτέλεσμα ήταν κακό και στην πολυπληθή επαρχία του Μπουένος Αϊρες, όπου ζει και ψηφίζει το 40% των Αργεντινών.
Σε επίπεδο κυβερνήτη, η Αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει ένα βαρύ όνομα της κυβέρνησης. Η Μαρία Εουχένια Βιδάλ γίνεται η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες, επικρατώντας του Ανίμπαλ Φερνάντες, ενός από τους πλέον στενούς συνεργάτες της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες.
Τα συναισθήματα ήταν πολύ διαφορετικά στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων. Δάκρυα λύπης και απογοήτευσης για το κυβερνών κόμμα, πανηγυρισμοί έως και χοροί για την Αντιπολίτευση.
Oι εκλογές είχαν ιστορικό χαρακτήρα για την Αργεντινή, καθώς τα περίπου 32 εκατομμύρια ψηφοφόρων καλούνταν να αποφασίσουν αν θα συνέχιζαν στο δρόμο που χάραξε στα τελευταία 12 χρόνια ο «Κιρσνερισμός» του Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες (2007-2015) ή θα ψήφιζαν για την αλλαγή στο πρόσωπο του Μαουρίσιο Μάκρι.
Ο Σιόλι υπήρξε σχεδόν μια αναγκαστική επιλογή για τους περονιστές, ωστόσο, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα συμπαθής στον σκληρό πυρήνα του «Κιρσνερισμού», πράγμα το οποίο φάνηκε τελικά και στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Aλλά και στο Κογκρέσο τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους περονιστές, καθώς το κυβερνών κόμμα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή: παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη της μειοψηφίας με 114 έδρες.
Διατήρησε όμως τον απόλυτο έλεγχο της Γερουσίας, αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του: επί συνόλου 72 εδρών, οι περονιστές ελέγχουν 42 έδρες.
Στη Βουλή μπαίνει ο Άξελ Κισιλόφ, ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης και πρόσωπο-«κλειδί» στην οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών.
Επίσης εκλέγεται κυβερνήτης της Σάντα Κρους η Αλίσια Κίρσνερ, αδελφή του Νέστορ Κίρσνερ και υπουργός τα τελευταία 12 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νυν πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες απενεξελέγη το 2011 στον πρώτο γύρο με το συντριπτικό 54,11% Το 2007, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία, εξελέγη επίσης στον πρώτο γύρο με 45%.
Η επαναληπτική εκλογή της 22ας Νοεμβρίου είναι ανοικτή σε κάθε προγνωστικό.
Ο εκλογικός χάρτη
ς της χώρας. Με γαλάζιο οι περιοχές που επικράτησαν οι περονιστές. Οι επαρχίες στα βόρεια και στα νότια της χώρας είναι σχετικά αραιοκατοικημένες.
Με κίτρινο, οι νίκες της Αντιπολίτευσης, σε περιοχές με μεγάλες πόλεις με πυκνό πληθυσμό.
Στο πλαίσιο η πρωτεύουσα, Μπουένος Αίρες, παραδοσιακό προπύργιο της Αντιπολίτευσης.
Αριστερά -με έντονο κίτρινο- η Κόρδοβα, η οποία παραδοσιακά στήριζε τους Ριζοσπάστες.
Ακόμα πιο αριστερά, επίσης με κίτρινο η Μεντόσα.
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης «ανοίγεται» στα αριστερά του, ο Δούκας «δεν κάνει πίσω» και ο Γερουλάνος (ξανά) μιλά για τη «βελόνα»
- Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στις Αχαρνές – Καπνοί και αλυσιδωτές εκρήξεις
- Αυτοδύναμη είναι σήμερα μόνο η ανάγκη πολιτικής αλλαγής
- Τα «παιδικά» που μας μεγάλωσαν ήταν του Ρότζερ Άλερς: Πέθανε ο συν-σκηνοθέτης του «Βασιλιά των Λιονταριών»
- ΑΕΚ: Καρέ τερμάτων μετά από 25χρόνια – Ο Γιόβιτς έγραψε ιστορία κόντρα στον Παναθηναϊκό (pics, vids)
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές
- Libertadores και Μέσι στο ίδιο όνειρο της Ίντερ Μαϊάμι για το 2026
- Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Σοκαριστικά βίντεο από την τραγωδία με τους 24 νεκρούς – «Σαν σεισμός να χτύπησε το τρένο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442