Έδεσε στον Πειραιά το «Ελ.Βενιζέλος» με τους σύρους πρόσφυγες
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε σχεδόν 2.500 σύρους πρόσφυγες. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες με παιδιά και νέους άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Στόχος των περισσοτέρων είναι να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν τα σύνορα. Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε σχεδόν 2.500 σύρους πρόσφυγες και το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη.
Το πλοίο, που φιλοξενούσε ήδη στο λιμάνι της Κω 1.308 άτομα, παρέλαβε 124 άτομα από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 άτομα από τη Λέσβο.
Έξω από το πλοίο, μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης φώναζαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού, όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξανά μοιράζουν, με το αίμα των λαών τα σύνορα χαράζουν».
Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Στόχος των περισσοτέρων είναι να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν τα σύνορα. Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο, αφού ανεφοδιαστεί με καύσιμα, πιθανότατα να αναχωρήσει εκ νέου για το λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία, για να υπάρξει μερική αποσυμφόρηση στο νησί.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου οι μετανάστες θα μεταφέρονταν με ΚΤΕΛ στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Βήματος, τελικά αποφασίστηκε να έρθει το πλοίο στον Πειραιά, επειδή οι 150 μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών για τη διακρίβωση στοιχείων.
Η αλλαγή ρότας αποφασίστηκε, κατά τις ίδιες πηγές, και για διπλωματικούς λόγους.
Ειδικότερα, αν η Ελλάδα έδειχνε ότι διοχετεύει χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο, ενώ κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα τι θα γινόταν με τους πρόσφυγες εάν τα Σκόπια αποφάσιζαν να κλείσουν τα σύνορα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπράιτον – Μπόρνμουθ 1-1: Ο Κωστούλας έσωσε τους «γλάρους» με απίθανο γκολ (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]
- Ασύλληπτο γκολ με ψαλιδάκι από τον Κωστούλα! (vid)
- Λάτσιο – Κόμο 0-3: Σαρωτική στη Ρώμη η ομάδα του Σεσκ Φάμπρεγκας
- Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Ο Μπρούκλιν καταγγέλει τους Μπέκαμ για «χειραγώγηση, ταπείνωση, απληστία» – «Δεν είναι οικογένεια, είναι πολυεθνική»
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-128x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442