Αβραμόπουλος: Να επιταχυνθεί η «πολιτική επιστροφής» των μεταναστών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να στείλουν πίσω στις πατρίδες τους όσους μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο, σκληραίνοντας τη στάση της σε μια προσπάθεια να πείσει τις απρόθυμες χώρες να φιλοξενήσουν νέους πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να στείλουν πίσω στις πατρίδες τους όσους μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο, σκληραίνοντας τη στάση της σε μια προσπάθεια να πείσει τις απρόθυμες χώρες να φιλοξενήσουν νέους πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία.
Πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της ΕΕ που πρόκειται να διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλους με επιστολή του προς τους υπουργούς ζητά να επιταχυνθεί η αποκαλούμενη «πολιτική επιστροφής» των μεταναστών.
Το 2014 μόνο το 39% των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο σε χώρα της ΕΕ επέστρεψαν στις πατρίδες τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την επιστολή αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι το να σταλούν πίσω στις χώρες τους όσοι αναζητούσαν απλώς μια καλύτερη ζωή και δεν δικαιούνται άσυλο, θα αποτρέψει άλλους να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου.
Η πιο αποτελεσματική πολιτική για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στις πατρίδες τους θα βοηθούσε επίσης να προστατευθούν εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Μετά τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών στη Μεσόγειο φέτος οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν δράση, όμως καθώς το αντιμεταναστευτικό αίσθημα εντείνεται και οι περικοπές στους προϋπολογισμούς συνεχίζονται, εμφανίζονται διχασμένες στο ποια θα πρέπει να είναι η λύση που θα δώσουν στο πρόβλημα.
Η Κομισιόν θέλει από τις χώρες να συμφωνήσουν για τη μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο (24.000 από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να δεχτούν να φιλοξενήσουν περισσότερους μετανάστες.
Στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί θα συζητήσουν την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ζητήσει επίσης να τροποποιηθεί η εντολή που έχει η Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα, προκειμένου να της επιτραπεί να διεξάγει επιχειρήσεις απέλασης μεταναστών με δική της πρωτοβουλία.
Μέχρι σήμερα, η Frontex μπορεί μόνο να συντονίζει τις επιχειρήσεις στις οποίες μετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας