Γαλλία: Πράσινο φως του ΕΔΑΔ στην παθητική ευθανασία
Οριστική απόφαση που επιτρέπει τη διακοπή σίτισης του γάλλου Βενσάν Λαμπέρ εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην υπόθεση που τα τελευταία χρόνια ανακεφαλαιώνει στη Γαλλία τη δυσκολότατη συζήτηση γύρω από την παθητική ευθανασία. Η σύζυγος του 38χρονου τετραπληγικού Λαμπέρ είχε ζητήσει διακοπή της σίτισης, όμως οι γονείς του είχαν μπλοκάρει δικαστικά την κίνηση.
Οριστική απόφαση που επιτρέπει τη διακοπή σίτισης του γάλλου Βενσάν Λαμπέρ εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην υπόθεση που τα τελευταία χρόνια ανακεφαλαιώνει στη Γαλλία τη δυσκολότατη συζήτηση γύρω από την παθητική ευθανασία.
Η σύζυγος του 38χρονου τετραπληγικού Λαμπέρ είχε ζητήσει διακοπή της σίτισης, όμως οι γονείς του είχαν μπλοκάρει δικαστικά την κίνηση.
Εδώ και επτά χρόνια, ο Βενσάν βρίσκεται «εγκλωβισμένος» στο σώμα του μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο οποίο υπέστη μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.
Η σύζυγός του είχε αποφασίσει να διακοπεί η σίτισή του, το «παράθυρο» που προβλέπει η γαλλική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις για παθητική ευθανασία. Όμως, οι γονείς και τα αδέλφια του Βενσάν αντέδρασαν και εμπόδισαν δικαστικά την απόφαση της συζύγου.