H φωτογραφία-σκάνδαλο που «έκαψε» ρατσιστές αστυνομικούς στο Σικάγο
Κύμα συζητήσεων για την κουλτούρα αστυνομικής βίας με ρατσιστικό υπόβαθρο έχει προκαλέσει στο Σικάγο η δημοσιοποιήση παλιότερης φωτογραφίας δύο αστυνομικών να ποζάρουν ως... κυνηγοί με «θήραμα» έναν Αφροαμερικανό στον οποίο έχουν φορέσει κέρατα ελαφιού.
Κύμα συζητήσεων για την κουλτούρα αστυνομικής βίας με ρατσιστικό υπόβαθρο έχει προκαλέσει στο Σικάγο η δημοσιοποιήση παλιότερης φωτογραφίας δύο αστυνομικών να ποζάρουν ως… κυνηγοί με «θήραμα» έναν Αφροαμερικανό στον οποίο έχουν φορέσει κέρατα ελαφιού.
Οι δύο αστυνομικοί έχουν αποπεμφθεί αλλά η φωτογραφία, ηλικίας πάνω από μία δεκαετία, δημοσιοποιηθήκε προ ημερών από το δικαστήριο που εκδικάζει αγωγή ενός από τους δύο εναντίον της απόλυσής του.
Στη φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε μεταξύ 1998 και 2003 στο αστυνομικό τμήμα του Χάρισον στο δυτικό Σικάγο, απεικονίζονται οι αστυνομικοί Τζερόμ Φίνιγκαν (αριστερά) και Τίμοθι ΜακΝτέρμοτ (δεξιά) και ένας Αφροαμερικανός, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ίδιοι, πρόκειται για ύποπτο που είχαν συλλάβει για κατοχή κάνναβης, αν και δεν είχαν καταγράψει τη σύλληψη.
Οι δύο αστυνομικοί κρατούν «υπερήφανα» δύο καραμπίνες και έχουν φορέσει κέρατα ελαφιού στον ξαπλωμένο στο πάτωμα Αφροαμερικανό, τον οποίο επιδεικνύουν για τον φακό.
Οι δύο τους εκείνη την περίοδο υπηρετούσαν στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOS), μονάδα που στη συνέχεια διαλύθηκε εξαιτίας της σωρείας παραβάσεων που είχαν διαπράξει τα μέλη της. Ο Φίνιγκαν, που ήταν ο «εγκέφαλος», είχε αποπεμφθεί εξαιτίας εκείνων των υποθέσεων και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης 12 ετών.
Η φωτογραφία έπεσε στην αντίληψη της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Σικάγο με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, το 2013. Τότε αποπέμφθηκε από την αστυνομία ο δεύτερος της φωτογραφίας, ο ΜακΝτέρμοτ.
Ο ΜακΝτέρμοτ στη συνέχεια στράφηκε νομικά εναντίον της αποπομπής του από το Σώμα, ζητώντας την επαναπρόσληψή του. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου που χειρίζεται την υπόθεση, ο Τόμας Άλεν, αποσφράγισε τη φωτογραφία και επέτρεψε τη δημοσιοποίησή της την Τετάρτη.
Οι συνήγοροι του ΜακΝτέρμοτ είχαν ζητήσει να μην δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία, επικαλούμενοι την προστασία της ταυτότητας του εικονιζόμενου Αφροαμερικανού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442