Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Κομισιόν: Συνεχείς οι επαφές Γιούνκερ, συνεχίζει το Brussels Group

Οι συζητήσεις στο Brussels Group, θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος μέχρι το Eurogroup. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ.Σχοινάς, πρόσθεσε ότι ο Ζ.Γιούνκερ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Α.Τσίπρα, Μ.Ντράγκι και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, όπως είπε, το αν θα υπάρξει ανακοίνωση στο Eurogroup, θέμα που άπτεται της αρμοδιότητας του Ντάισελμπλουμ, είναι νωρίς ακόμη να προβλεφθεί, αν και, όπως πρόσθεσε, στη κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις θεσμοί θέτουν αυτό τον στόχο.

Παράταση δίνεται στις συζητήσεις Ελλάδας-θεσμών στο πλαίσιο του Brussels Group, που θα συνεχίσει τις εργασίες του το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ.Σχοινάς, πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμφωνίας.

Ωστόσο, όπως είπε, το αν θα υπάρξει ανακοίνωση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, θέμα που -όπως είπε- άπτεται της αρμοδιότητας του Ντάισελμπλουμ, είναι πολύ νωρίς ακόμη να προβλεφθεί, αν και, όπως πρόσθεσε, στη κοινή ανακοίνωσή τους χθες, Τετάρτη, οι τρεις θεσμοί θέτουν αυτό τον στόχο.

Νωρίς να πούμε αν θα υπάρξει ανακοίνωση στο Eurogroup

«Όσο για την πιθανότητα μιας δήλωσης (για την Ελλάδα) στο Eurogroup της Δευτέρας και από την στιγμή που οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν σήμερα, αύριο και εν τέλει το Σαββατοκύριακο, θεωρώ ότι είναι πολύ πρώιμο (να πούμε αν θα υπάρξει δήλωση) και εξάλλου αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο του Eurogroup, όχι από μας» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι οι τρεις θεσμοί στην κοινή τους δήλωση επισημαίνουν πως «εργάζονται σκληρά για να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου».

Κοινή αντίληψη Τσίπρα-Γιούνκερ για Ασφαλιστικό, εργασιακά

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι αποτυπώνει την κοινή τους αντίληψη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη η αγορά εργασίας να στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Επιπλέον ο Μ.Σχοινάς είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς.

Οι θεσμοί έχουν κοινό στόχο

Σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, και ιδιαίτερα όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Μ.Σχοινάς παρέπεμψε στη χθεσινή κοινή δήλωσή τους (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), σύμφωνα με την οποία κοινός τους στόχος είναι «να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Μάλιστα ο Μ.Σχοινάς σχολίασε ότι η κοινή αυτή δήλωση έλεγε το «αυτονόητο», αλλά όπως είπε, «μερικές φορές το αυτονόητο έχει συγκεκριμένη αξία για κάποιους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο