
Το στίγμα Μαγκριώτη για τη «Νέα Σοσιαλδημοκρατία»
Η ανασυγκρότηση του χώρου του πολιτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν στη Θεσσαλονίκη στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και άτομα που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς ή συμπαρατάχθηκαν με το Ποτάμι στις πρόσφατες εκλογές. Το όνομα και τα σύμβολα του νέου κόμματος είναι ανοιχτά και η σχετική συζήτηση θα γίνει στο συνέδριο που προτείνουν να γίνει το φθινόπωρο.
Η ανασυγκρότηση του χώρου του πολιτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν στη Θεσσαλονίκη στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και άτομα που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς ή συμπαρατάχθηκαν με το Ποτάμι στις πρόσφατες εκλογές.
Ο συντονιστής της πρωτοβουλίας Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, και άλλοι υποστηρικτές της έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και υπογράμμισαν ότι τα σημερινά πολιτικά σχήματα και με τον τρόπο που λειτουργούν δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο.
Τάχθηκαν κατά των «αρχηγικών-κρατικιστικών» κομμάτων, για τα οποία είπαν ότι γίνονται «δεσποτικά», και πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, της Νέας Σοσιαλδημοκρατίας, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών κομμάτων (Γαλλία, Γερμανία), με νέα οργανωτική δομή και φιλοσοφία, που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τους πολίτες.
Το όνομα και τα σύμβολα του νέου κόμματος είναι ανοιχτά και η σχετική συζήτηση θα γίνει στο συνέδριο που προτείνουν να γίνει το φθινόπωρο.
Τις επόμενες μέρες, η πρωτοβουλία θα οργανώσει εκδήλωση διαλόγου στη Θεσσαλονίκη και θα απευθυνθεί αρχικά στις τοπικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων, ενώ η πρόταση θα κατατεθεί και στις κεντρικές ηγεσίες των παραπάνω κομμάτων.
Μέχρι τώρα, την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία έχουν εκφράσει περισσότερα από εκατό άτομα. Λειτουργεί ιστότοπος για τη φιλοξενία απόψεων και προτάσεων και αναμένεται η διεύρυνση της πρωτοβουλίας και σε άλλες πόλεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442