Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Χωρίς επιπλοκές η επέκταση του ELA και η έκδοση εντόκων

Χωρίς επιπλοκές η επέκταση του ELA και η έκδοση εντόκων

Χωρίς προβλήματα και επιπλοκές αναμένεται να δρομολογηθούν σήμερα, Τετάρτη, η επέκταση της χορήγησης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του ELA στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από την οποία το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Χωρίς προβλήματα και επιπλοκές αναμένεται να δρομολογηθούν σήμερα, Τετάρτη, η επέκταση της χορήγησης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του ELA στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από την οποία το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία που θα επιτρέψει την ομαλή κάλυψη των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που θα εκδώσει την Τετάρτη.

Στόχος είναι να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανανεώσει αντίστοιχα χρεόγραφα που λήγουν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως στην τελευταία έκδοση εξάμηνων εντόκων στις 7 Ιανουαρίου η απόδοση είχε κυμανθεί στο 2,30%, από 2,11% στην αντίστοιχη έκδοση του Δεκεμβρίου.

Χωρίς επιπλοκές αναμένεται να αποφασισθεί εντός της ημέρας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ανανέωση της πιστωτικής γραμμής του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, που ενεργοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων.

Ανώτατη τραπεζική πηγή εκτίμησε, μιλώντας στο in.gr, πως η διαδικασία αυτή θα κυλήσει χωρίς προβλήματα για τρεις λόγους:

  • Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα έως τις 28 Φεβρουαρίου
  • Εν μέσω διαπραγματεύσεων ΕΕ και Ελλάδας για την επόμενη ημέρα του προγράμματος η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα στις ελληνικές τράπεζες
  • Οι αυξημένες εκροές καταθέσεων καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη το κενό ρευστότητας των τραπεζών να καλύπτεται μέσω του ELA.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εξέλθει από το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης της τρόικας, είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί.

Ωστόσο, θα απαιτηθεί η έγκριση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο