Ανάστατοι οι κάτοικοι της Χαλκίδας από τον διπλό ισχυρό σεισμό
Στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα τους οι κάτοικοι της Χαλκίδας, μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, εντάσεως 5,1 βαθμών η καθεμία, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους. Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν από τον διπλό ισχυρό σεισμό, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Διίστανται οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων.
Στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα τους οι κάτοικοι της Χαλκίδας, μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, εντάσεως 5,1 βαθμών η καθεμία, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.
Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν από τον διπλό ισχυρό σεισμό, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Μετά τις δύο πρώτες μεγάλες δονήσεις, σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μικρότεροι μετασεισμοί, από το ίδιο επίκεντρο, μεγέθους άνω των 3,5 βαθμών.
Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, λόγω του μικρού εστιακού βάθους τους, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, οι δυνάμεις της θα βρίσκονται σε επιφυλακή τις επόμενες ώρες για κάθε ενδεχόμενο.
Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στο Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, 81 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας στο νομό Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο νομό Ευβοίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:06 τα ξημερώματα της Τρίτης. Τρία λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,2 βαθμών επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21 χιλιόμετρα.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι δύο δονήσεις ήταν οι κύριες και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι το επίκεντρο ανήκει στο νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.
«Το φαινόμενο του διπλού σεισμού δεν είναι πρωτόγνωρο και με αυτήν την έννοια δεν προκαλεί ανησυχία» ανέφερε ο κ. Λέκκας στο Mega. «Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, πάντως, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο, ενώ δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθαν οι δονήσεις δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.
Όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης, ο κόσμος πρέπει να προσέχει, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας.
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης, αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των σεισμικών φαινομένων έχει συγκαλέσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
- Δίπλα στους αγρότες Σωματεία και Ομοσπονδίες – Συγκέντρωση το απόγευμα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ακίνητα: Στον πάγο οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)










































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442