Ποτάμι: Θέσεις για το Σύνταγμα, τα δημοσιονομικά και τον αιγιαλό
Συνταγματική αναθεώρηση, δημοσιονομική υπευθυνότητα, επιλογή του επόμενου διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι τα τέσσερα από τα θέματα στα οποία το Ποτάμι αποσαφήνισε τις θέσεις του, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Ειδικότερα, για το θέμα του αιγιαλού, το Ποτάμι ζητά την ανάκληση του νομοσχεδίου.
Συνταγματική αναθεώρηση, δημοσιονομική υπευθυνότητα, επιλογή του επόμενου διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι τα τέσσερα από τα θέματα στα οποία το Ποτάμι αποσαφήνισε τις θέσεις του, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
Ως «προσχηματική» κρίνεται από το Ποτάμι η αναγγελία προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς, όπως σημειώνεται, «πολλά προβλήματα στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος- όπως η περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, και των ειδικών συμβούλων, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο- είναι δυνατόν να λυθούν ακόμη και αύριο, με νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν απαιτούν παρέμβαση στο κείμενο του Συντάγματος».
Σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα το Ποτάμι προτείνει, μεταξύ άλλων, «παρεμβάσεις με κατεύθυνση τη μείωση του όγκου των διατάξεων, τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, την ευθύνη των πολιτικών προσώπων, τα μη κρατικά πανεπιστήμια», επισημαίνοντας ότι «το περιεχόμενό του πρέπει να διαμορφώνεται με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Το Ποτάμι προτείνει, επίσης, ένα «αυστηρό θεσμικό πλαίσιο ελέγχου που θα θέτει όλους τους δημόσιους λειτουργούς προ των ευθυνών τους» τονίζοντας ότι «η χώρα μένει δέσμια του χρέους που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ», για το οποίο «κανείς δεν τιμωρήθηκε και από κανέναν δεν ζητήθηκαν ευθύνες».
Ο νόμος δημοσιονομικής υπευθυνότητας θα πρέπει να έχει ως βασικούς άξονες, αφενός, τη θέσπιση ορίων στο δανεισμό της χώρας (ως ποσοστό του ΑΕΠ και τη συστηματική και διαρκή παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και αφετέρου τη λογοδοσία των πολιτικών υπεύθυνων και δημόσιων λειτουργών που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας.
Αναφορικά με τον «καίριο ρόλο» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τόσο από πλευράς σχεδιασμού, όσο και από πλευράς ελέγχου, το Ποτάμι προτείνει τη «θέσπιση διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για τις νευραλγικές θέσεις του διοικητή και των υποδιοικητών της ΤτΕ, με αξιολόγηση από ανεξάρτητη επιτροπή Ελλήνων και ξένων ειδικών». Πρόταση η οποία όπως επισημαίνεται θα μπορούσε «να αποτελέσει έναυσμα για τη θέσπιση ανάλογων διαγωνισμών σε όλες αυτές τις θέσεις που τώρα νέμεται ο παλιοκομματισμός».
Τέλος, το Ποτάμι ζητά την ανάκληση του νομοσχεδίου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», το οποίο με τη σημερινή του μορφή, όπως τονίζεται, θα ωθήσει σε καταστροφή του περιβάλλοντος, θα μειώσει τα έσοδα από τον τουρισμό, θα δώσει υπερεξουσίες στην κεντρική διοίκηση και θα ενισχύσει την αυθαίρετη δόμηση.
Στη θέση του, προτείνεται νέα ρύθμιση με την οποία θα διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών με τουριστική δραστηριότητα, θα διατηρείται η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, και θα εξασφαλίζεται η φυσιογνωμία και η προστασία του τοπικού οικοσυστήματος.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε την Κυριακή στην Καβάλα, όπου συνομίλησε με πολίτες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελλάδα – Ουγγαρία 16-10: Σαρωτική η Εθνική!
- Μεσολόγγι: Νεαρός διαρρήκτης εισέβαλε σε δύο σπίτι μέσα σε λίγη ώρα – Ξυλοκόπησε τον έναν ένοικο
- Μπεκάλι: «Άναυδος από την κουλτούρα του Μιρτσέα Λουτσέσκου – Τώρα ο Ραζβάν πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του»
- Κουτσούμπας: Σε έναν κόσμο που φλέγεται, η λαϊκή σπίθα που σιγοκαίει να γίνει πυρκαγιά Ανάστασης λαών
- Κύπρος: Ένας νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε
- Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε – Μια κοινωνία δικαίου
- Σβεντ: «Δεν με άφησαν να πάω στον Ερυθρό Αστέρα επειδή είμαι Ρώσος»
- Έρχονται οι «Αγώνες Πείνας» με παλιές και νέες φυσιογνωμίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Ακίνητα: Έκρηξη τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/04/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442