Αδιέξοδο στη Γενεύη για την πολιτική μετάβαση στη Συρία
Εμφανές είναι το αδιέξοδο στη Γενεύη σχετικά με το βασικό ζήτημα μίας μεταβατικής κυβέρνησης και του μελλοντικού ρόλου του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ωστόσο οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν «προφανή επιθυμία» να συνεχίσουν τις συνομιλίες σύμφωνα με τον ειδικό μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι. Συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να συζητούν πώς θα μπορέσουν να απομακρυνθούν γυναίκες και παιδιά από την Χομς, ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συμφωνία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη πόλη.
Εμφανές είναι το αδιέξοδο στη Γενεύη σχετικά με το βασικό ζήτημα της μεταβίβασης εξουσιών σε μεταβατική συριακή κυβέρνηση και του μελλοντικού ρόλου του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ωστόσο οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν «προφανή επιθυμία» να συνεχίσουν τις συνομιλίες σύμφωνα με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για τους πολιορκημένους αμάχους της Χομς, οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να συζητούν -διά μέσου του ειδικού μεσολαβητή- πώς θα μπορέσουν να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά από την πόλη.
«Σας είπα χθες ότι η [συριακή] κυβέρνηση συμφώνησε να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά από την παλιά πόλη της Χομς. Πιστεύω ότι ακόμη συζητάνε πώς μπορεί να γίνει αυτό. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να το υλοποιήσει, αλλά δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές και υπάρχουν κάθε είδους προβλήματα» δήλωσε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους.
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ή μείωση της βίας που ασκείται στη Συρία» επισήμανε.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τρίτη ημέρα διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Γενεύης II», ο Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε επίσης πως δεν υπάρξει μέχρι στιγμής ούτε συμφωνία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη που πολιορκείται εδώ και μήνες από τον συριακό στρατό.
Ο μεσολαβητής για το Συριακό επισήμανε πως «υπάρχει προφανής θέληση» για τη συνέχιση των συνομιλιών, αλλά τόνισε πως «ποτέ δεν περίμενε ένα θαύμα» για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.
«Είμαστε χαρούμενοι και ενθαρρυμένοι που έλαβε χώρα αυτή τη διάσκεψη -είναι ένα μικρό βήμα μπροστά, αλλά η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί είναι αναστρέψιμη. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να τα καταφέρουμε και ελπίζουμε ότι αμφότερες οι πλευρές θα συνεργαστούν» δήλωσε.
Νωρίτερα, οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, παρά το αδιέξοδο στις συζητήσεις για την πολιτική μετάβαση.
«Ποτέ. Δεν θα αποχωρήσουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συνεχίσουμε να συζητάμε», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μόκνταντ ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της κυβερνητικής αντιπροσωπείας.
«Είμαστε θετικοί και θα παραμείνουμε έως ότου υλοποιηθεί ο στόχος της συνόδου, δηλαδή η δημιουργία ενός οργάνου μεταβατικής διακυβέρνησης» δήλωσε με τη σειρά του Ρίμα Φλεϊχάν, μέλος της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.
Οι δύο πλευρές είχαν αλληλοκατηγορηθεί για τη διακοπή της πρωινής συνάντησης με τον απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, η οποία είχε θέμα τη μεταβίβαση της εξουσίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ποιο ChatGPT, έρχεται το… ChatCR7: Τεράστια συμφωνία του Ρονάλντο με εταιρία τεχνητής νοημοσύνης (pics)
- Πούτιν, Τραμπ ή αδέσμευτος; – Ιδού το ερώτημα για Μόντι
- Κακοκαιρία Byron: Υδροστρόβιλος «σάρωσε» οικισμό στο Ηράκλειο Κρήτης
- H Meta εγκαταλείπει το metaverse – Απολύσεις καθώς το όραμα σβήνει
- Κιμ Κατράλ: Η 69χρονη Σαμάνθα του «Sex And The City» ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας για 4η φορά
- Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ: Νεκρός ο ηγέτης ένοπλης συμμορίας που υποστήριζε το Ισραήλ στη Γάζα
- Ο Λουίς Ενρίκε το έχει… πάει σε άλλο επίπεδο: Το «τρικ» με τον γιγαντιαίο πίνακα που «μπερδεύει» τον αντίπαλο (vid)
- Εξωσωματική γονιμοποίηση: Λουίζ και Άλαστερ, τα πρώτα από τα 13 εκατ. παιδιά του σωλήνα στον κόσμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442