
Η κατάργηση της ΕΑΧΑ θα φέρει καθυστερήσεις, λένε οι εργαζόμενοι
Σημαντικές καθυστερήσεις, πιθανόν και ακυρώσεις έργων, θα έχει «η κατάργηση της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις ΑΕ και η απόλυση όλου του προσωπικού χωρίς την αξιολόγησή του». Αυτό υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με αφορμή Σχέδιο Νόμου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 15 Ιανουαρίου.
Σημαντικές καθυστερήσεις, πιθανόν και ακυρώσεις έργων, όπως η Ολοκλήρωση του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας (Δ. Αρεοπαγίτου-Μακρυγιάννη-Απ. Παύλου-Ερμού) με την Ανάπλαση της Λεωφ. Βασ. Όλγας και η Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου στο κέντρο της Αθήνας και της ευρύτερης υποβαθμισμένης περιοχής, θα έχει «η κατάργηση της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. και η απόλυση όλου του προσωπικού χωρίς την αξιολόγησή του».
Αυτό υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με αφορμή Σχέδιο Νόμου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 15 Ιανουαρίου.
«Το προσωπικό της ΕΑΧΑ ΑΕ διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία για τον προγραμματισμό, τη μελέτη και την εκτέλεση, με τον κατάλληλο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, έργων που άπτονται συγχρόνως των τομέων τουρισμού, πολιτισμού (αρχαιολογικών χώρων) και αστικών αναπλάσεων συγχρηματοδοτούμενων μέσω ΕΣΠΑ ή Πράσινου Ταμείου/ΥΠΕΚΑ.
» Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και όλων των Δημοσίων Έργων και Μελετών που είναι σε εξέλιξη στη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΔΕΕΑΠ) του ΥΠΕΚΑ. Η ΔΕΕΑΠ προβλέπεται να αναδιαρθρωθεί και μετεξελιχθεί με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των πρακτικών της ΕΑΧΑ.
» Όμως απολύοντας το προσωπικό της ΕΑΧΑ ΑΕ, η τεχνογνωσία αυτή χάνεται διότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί μέσω φακέλων» τονίζουν οι εργαζόμενοι, που αντιπροτείνουν το εξής: «Να στελεχωθεί ο νέος φορέας ΥΠΕΚΑ/ΔΕΕΑΠ με το προσωπικό της ΕΑΧΑ ΑΕ (όπως αναλόγως προβλέπεται για το ΤΕΟ ΑΕ και μέρος του προσωπικού του), αν δεν είναι δυνατή η αναδιάρθρωση και η μετεξέλιξη της ΕΑΧΑ ΑΕ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
- Κίνα: Η κίνηση που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που θα διεξάγονται οι μελλοντικές συγκρούσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442