Στη φυλακή στέλνει πρώην υπουργό το σκάνδαλο δαπανών στη Βρετανία
Ποινή φυλάκισης έξι μηνών, εκ των οποίων οι τρεις άνευ αναστολής, επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, ο πέμπτος υπουργός βρετανικής κυβέρνησης που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο με τις εικονικές δαπάνες που «τράνταξε» τη χώρα το 2009 . Ο 65χρονος Μακσέιν, πρώην δημοσιογράφος στο BBC και βουλευτής επί 18 έτη, παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είχε πλαστογραφήσει 19 τιμολόγια μεταξύ 2005-2009 συνολικού ύψους περίπου 15.000 ευρώ.
Ποινή φυλάκισης έξι μηνών, εκ των οποίων οι τρεις άνευ αναστολής, επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, ο πέμπτος υπουργός βρετανικής κυβέρνησης που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο με τις εικονικές δαπάνες που «τράνταξε» τη χώρα το 2009 .
Ο 65χρονος Μακσέιν, πρώην δημοσιογράφος στο BBC και βουλευτής επί 18 έτη, παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είχε πλαστογραφήσει 19 τιμολόγια μεταξύ 2005-2009 συνολικού ύψους περίπου 15.000 ευρώ.
Χρησιμοποίησε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει ταξίδια του, κυρίως για να μετάσχει στην κριτική επιτροπή ενός λογοτεχνικού βραβείου στο Παρίσι.
«Quelle surprise» (Τι έκπληξη), είπε ο Μακσέιν στα γαλλικά όταν έμαθε την ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο του Όλντ Μπέιλι στο Λονδίνο.
«Μπορείτε να τα βάλετε μόνον με τον εαυτό σας» σημείωσε ο δικαστής Νάιτζελ Σουίνι, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια απάτη που και «σημαντική» ήταν και «επαναλαμβανόταν για μακρά περίοδο».
Ο Μακσέιν, πρώην δημοσιογράφος του BBC με σπουδές στην Οξφόρδη, ο οποίος είχε διατελέσει για τρία χρόνια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και για 18 βουλευτής για το Ρότερχαμ, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα τον Νοέμβριο του 2012, μετά τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τις δαπάνες του.
Κατηγορίες του απαγγέλθηκαν επισήμως τον περασμένο Μάιο.
Πρόκειται για τον πέμπτο βουλευτή που φυλακίζεται σε σχέση με το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 2009 όσον αφορά τις δαπάνες των βουλευτών, το οποίο είχε εξοργίσει τους πολίτες και είχε πλήξει την εμπιστοσύνη στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Εκείνη την χρονιά, ανεξάρτητη έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του προηγούμενου νομοθετικού σώματος είχαν διαπράξει παρατυπίες στην κάλυψη δαπανών τους και όφειλαν να αποπληρώσουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ συνολικά.
Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει εξάλλου η αποκάλυψη ότι ορισμένοι από τους βουλευτές ζητούσαν την κάλυψη εξόδων για ο,τιδήποτε από πορνογραφικές ταινίες ως την επισκευή γηπέδων του τένις, την αγορά τροφής για σκύλους, ακόμη και σπίρτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- ΝΔ: Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος – Αντικαθιστά τον Μακάριο Λαζαρίδη
- Άρης: Συνάντηση του Ριτσαρντ Σιάο με τον Νίκο Ζήση στην Αθήνα για θέματα της ΚΑΕ
- Η Βικτόρια Μπέκαμ σπάει τη σιωπή της για τη ρήξη στην οικογένειά της
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Αίγιο – Επιχειρεί μεγάλη δύναμη
- Ο θολός Απρίλιος, η «καλή» και η «κακή» αφρικανική σκόνη και τα επεισόδια που αυξάνονται
- Allbirds: Γνωστή εταιρεία υπόδησης αφήνει τα παπούτσια για την τεχνητή νοημοσύνη και… εκτινάχθηκε η μετοχή της
- Κρήτη: Χειμερινός κολυμβητής εντοπίστηκε νεκρός σε σπηλιά
- Αλλαγή σκηνικού με τους ξένους διαιτητές της Super League λόγω Ισπανών και Ιταλών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442